Denník N

Privatizácia Telekomu cez burzu práve odštartovala

Foto – TASR
Foto – TASR

Slovak Telekom dnes oznámil, že chce vstúpiť na bratislavskú a londýnsku burzu.

Slovak Telekom v stredu oznámil zámer vstúpiť na bratislavskú a londýnsku burzu cenných papierov. Štát, ktorý vlastní v Telekome 49 percent akcií, ponúkne na týchto dvoch burzách na predaj všetky svoje akcie. Odhad ešte za čias Radičovej vlády bol a používa sa doteraz, že štát predajom tohto balíka akcií získa asi miliardu eur.

„Prioritou rezortu financií je to, aby sa výnos z predaja Telekomu použil na zníženie dlhu. Hovorím to aj preto, že ma zaväzuje Program stability a schválený štátny rozpočet, kde sa v prognózach vývoja dlhu ráta s istou sumou, ktorá sa má použiť na zníženie dlhu,“ povedal dnes minister financií Peter Kažimír (Smer).

Reagoval tak na nedávne vyjadrenie ministra hospodárstva Pavla Pavlisa, podľa ktorého by sa peniaze z predaja mohli použiť na odkúpenie podielu v Slovenských elektrárňach od talianskeho majoritného vlastníka – spoločnosti Enel.

Deutsche Telekom nepredáva žiadne akcie a chce si ponechať svoj 51-percentný podiel v Slovak Telekome. Platí však, že na štátne akcie má predkupné právo. Zadefinovali ho akcionárske zmluvy medzi štátom a Nemcami.

Donedávna boli akcie štátu v Telekome rozdelené medzi ministerstvo hospodárstva a Fond národného majetku. O prevode 34 percent akcií štátu z ministerstva hospodárstva na fond, ktorý má uskutočniť predaj celého 49-percentného štátneho podielu na kapitálovom trhu, rozhodla vláda 1. apríla. Celý proces by chcela ukončiť do polovice tohto roka.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie