Denník N

Opozícia chce opraviť jasličkový zákon, zaregistrovať sa zatiaľ podarilo 11 jaslí

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

V parlamente sa objavila ďalšia novela zákona o sociálnych službách. Poslanci pritom ešte nestihli schváliť ani tú predošlú.

Rok po schválení zákona o sociálnych službách, ktorý vrátil prezident, a len niekoľko dní pred definitívnym schvaľovaním novely z dielne ministerstva práce sa dostal do parlamentu ďalší návrh na jeho opravu. Predložila ho skupina troch opozičných poslancov, Simona Petrík, Jana Cigániková a Vladimír Sloboda.

Tvrdia totiž, že zákon v takom znení, ako bol schválený a v akom zostal aj po druhom čítaní na minulej schôdzi parlamentu, pri jeho striktnom výklade znemožňuje zaregistrovať súkromné jasle tak, ako to prikazuje zákon. Jasle, podobne ako ostatné zariadenia poskytujúce sociálne služby, by mali o registráciu požiadať najneskôr do konca tohto roka.

Ešte pred niekoľkými dňami nemali potvrdenie o registrácii žiadne súkromné jasle. Koncom minulého týždňa, podľa informácií, ktoré zverejnil po stretnutí s ministrom práce Jánom Richterom (Smer) prezident Andrej Kiska, bolo zaregistrovaných 11 zariadení pre deti vo veku do troch rokov.

Dostali usmernenie

Predkladatelia krátkej novely to pripisujú nešťastnej formulácii, v dôsledku ktorej úrady žiadajú od prevádzkovateľov súkromných jaslí, žiadajúcich o registráciu, nové kolaudačné rozhodnutia. Navrhli, aby sa spresnila formulácia zákona tak, aby VÚC, ktoré majú registráciu jaslí na starosti, netrvali na novom kolaudačnom rozhodnutí len preto, že to staré nebolo vydané pre zariadenie poskytujúce sociálnu službu.

Vo schválenom zákone sa totiž požaduje kolaudačné rozhodnutie na priestory, v ktorom musí byť uvedená vyslovene táto služba. „Tým sú vyradené z možnosti poskytovania služby všetky zariadenia, ktoré priestorové podmienky spĺňajú, nespĺňajú však uvedenie správneho názvu v kolaudačnom rozhodnutí,“ píšu v dôvodovej správe k stručnej novele dve poslankyne a jeden poslanec.

Ministerstvo práce a sociálnych vecí síce vydalo usmernenie, podľa ktorého by úrady nemali nové kolaudačné rozhodnutie žiadať, z malého počtu doteraz zaregistrovaných jaslí však vyplýva, že s tým úrady stále majú problém.

Opoziční poslanci naznačili, že navrhnutou úpravou sa rozpor dáva do súladu s vyjadreniami ministerstva a aj s aplikačnou praxou.

Otvoria ešte hlasovanie?

Simona Petrík pritom naznačila, že by poslanci mohli hlasovanie o novele zákona o sociálnych službách z dielne Richterovho ministerstva ešte otvoriť. Stačí, ak sa nazbierajú podpisy 30 poslancov pod takýto návrh.

Nevylúčila ani možnosť, že sa bude chcieť k vládnej novele, ku ktorej sa už schvaľovali pozmeňovacie návrhy, vrátiť aj samotná koalícia. Počas minulého hlasovania, ktoré viedol poslanec za Smer Jozef Burian, totiž došlo pri hlasovaní o jednom pozmeňovacom návrhu k omylu, a tak sa nedá vylúčiť, že o nové hlasovanie požiadajú koaliční poslanci.

V takom prípade by sa mohol aj návrh troch opozičných poslancov dostať ešte cez pozmeňujúci návrh do vládnej novely. Ak by sa tak stalo, svoj návrh novely traja opoziční poslanci stiahnu.

Burian pre Denník N nereagoval, či sa na budúci týždeň ešte debata o novele otvorí, alebo sa o nej bude rovno hlasovať v treťom čítaní. Na mailové otázky neodpovedal, telefón nezdvíhal.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie