Denník N

Viete, kto je Louise Lintonová? Podľa Američanov najhoršia ministerská manželka

Fotka s bankovkami. Foto – TASR/AP
Fotka s bankovkami. Foto – TASR/AP

Fotografia, na ktorej manželia pózujú s bankovkami, sa rýchlo stala virálnou.

Hoci americké prvé dámy sú ostro sledované a ľudia zväčša poznajú aj manželku viceprezidenta, partnerky ministrov zostávajú skôr neznáme. Mnohí ani nepoznajú ich mená či tváre.

V Trumpovom kabinete je však minister, okolo ktorého manželky je rozruchu až príliš. Kritizujú ju daňoví poplatníci, bulvárne aj seriózne médiá a politickí oponenti súčasnej vlády. Volá sa Louise Lintonová a jej veľmi čerstvý manžel (zosobášili sa len v lete tohto roka) Steven Mnuchin je ministrom financií.

Keď si tohto multimilionára, bankára v Goldman Sachs a filmového producenta, vybral Trump do úradu, spôsobilo to hnev medzi časťou jeho voličov. Ľudia ako Mnuchin totiž v štátoch, kde Američania pre ekonomickú krízu a krach bánk prišli o prácu a aj strechu nad hlavou, stelesňujú všetko, čím obyčajní ľudia pohŕdajú a čo vinia za svoju životnú tieseň.

Vždy luxusne oblečený a perfektne upravený Mnuchin navyše v sebe spája hlavné charakteristiky dvoch prostredí, ktoré tradičný republikánsky volič nemusí: Hollywood a Wall Street.

Jeho manželka, pôvodom škótska, pomerne neznáma herečka Louise Lintonová (36) tento jeho imidž len podporuje svojimi fotografiami na sociálnych sieťach, ale aj komentármi na tých, čo si ju dovolia kritizovať.

Láska k peniazom

Minulý týždeň sa Mnuchin zúčastnil vytlačenia prvého hárka dolárových bankoviek, čo nesú jeho podpis ako ministra financií. Prítomná bola aj jeho manželka, ktorá podľa klebetníkov miluje podobné príležitosti na zviditeľnenie sa. Fotografia z podujatia sa okamžite stala zdrojom žartov a zosmiešňovania na sociálnych sieťach.

O manželoch ľudia písali, že vyzerajú ako zloduchovia z bondoviek, upozorňovali na ich nákladný životný štýl, lásku k luxusu a hlavne fakt, že napriek tomu, že sú rozprávkovo bohatí, neštítia sa dať si preplácať súkromné cesty za štátne. Pripomínali aj to, že sa usmievajú a pózujú s bankovkami v čase, keď Trumpova administratíva pretláča kongresom daňovú reformu, z ktorej budú profitovať hlavne bohatí.

Necitlivosť Mnuchina a jeho manželky sa nepreberá po prvý raz. Televízia ABC na jeseň prišla s odhalením, že Mnuchin žiadal, aby na svadobnú cestu po Európe mohli s manželkou letieť vládnym špeciálom využívaným zvyčajne výhradne na lety ministrov spojené s otázkami národnej bezpečnosti.

Letová hodina tohto stroja stojí podľa odhadov asi 25-tisíc dolárov. Napokon ním necestoval, ale ministra za to vyšetrovali.

Rovnako ako za let do Kentucky, kam leteli sledovať zatmenie Slnka, hoci Mnuchin tvrdil, že tam absolvoval aj debaty o daňovej reforme.

Všetko ešte zaklincovala Lintonová, ktorá na Instagrame zverejnila svoju fotografiu, ako vystupuje z vládneho lietadla, a uviedla mená luxusných značiek oblečenia a doplnkov, čo mala na sebe. To už ľudia nezniesli a začali ju kritizovať.

Rozkošne mimo

Ona na to odpovedala, že sú „rozkošne mimo“, a vyhlásila, že ona a jej manžel zaplatili na daniach určite viac ako tí, čo ich zosmiešňujú. Napokon sa však pod tlakom verejnej mienky musela ospravedlniť. Médiá jej však nezabudli pripomenúť, že tak urobila vo večernej róbe.

Herečka vyrastala na zámku neďaleko Edinburghu. V roku 2000 žila v Zambii, o čom neskôr napísala knihu.

Tú však museli stiahnuť z predaja pre množstvo nezmyslov a rasistické narážky na „divokých Afričanov“, kým ona samu seba opisovala ako biele zjavenie s anjelsky dlhými vlasmi.

Okrem epizódnych rol v amerických seriáloch vystupovala v neúspešnej reality show Beznádejne bohatí a pózovala pre magazín Maxim.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie