Denník N

Test Prieskumníka sa neskončil, tvrdí Facebook. Ľudia zatiaľ vidia príspevky stránok v newsfeede

AKTUALIZOVANÉ 21:58. Príspevky stránok sa pred mesiacom presunuli z newsfeedu do Prieskumníka. Tento týždeň sa vrátili na pôvodné miesto.

Test facebookového Prieskumníka (Explore Feed) pokračuje napriek tomu, že od pondelkového večera ľudia vidia príspevky facebookových stránok opäť tak ako kedysi. Rovnakú zmenu hlásia aj používatelia v KambodžiSrbsku.

„Bol to bug, ktorý sme opravili,“ reagoval na otázky Denníka N hovorca Facebooku. „Test naďalej beží,“ dodal. Zatiaľ neupresnil, či sa príspevky stránok vrátia späť do Prieskumníka, alebo budú dostupné aj v newsfeede. Neprezradil ani žiadne ďalšie podrobnosti o experimente.

Facebook spustil test Prieskumníka 19. októbra. Od toho momentu sa v newsfeede nachádzala len reklama a to, čo videli priatelia. Príspevky stránok – napríklad médií, osobností, politikov, značiek či zábavné stránky – boli presunuté pod samostatnú záložku nazvanú Prieskumník.

Facebook následne potvrdil, že ide o test, ktorý firma robí v šiestich krajinách – na Slovensku, Srí Lanke, v Srbsku, Bolívii, Guatemale a Kambodži. Ako dlho mal test trvať, firma nespresnila. Uviedla len, že to môže byť aj niekoľko mesiacov. Cieľom testu bolo zistiť, ako budú ľudia reagovať na dva rôzne feedy príspevkov.

Hovorca Facebooku dnes povedal, že momentálne neplánujú tieto zmeny rozšíriť do ďalších krajín.

Test spôsobil okamžitý prepad organického zásahu (reach) o viac ako 50 percent. Na polovicu sa zmenšil aj počet interakcií (lajkov, komentárov a zdieľaní) na facebookových stránkach. Návštevnosť veľkých spravodajských webov ostala viac-menej nepoškodená, zmena ublížila skôr menším stránkam.

Prieskumník je spúšťaný celosvetovo. Mimo Slovenska a ďalších testovacích krajín však funguje inak – tam má ľuďom pomôcť objavovať nový obsah. Príspevky stránok, ktoré majú ľudia lajknuté, tam neboli presunuté z newsfeedu do Prieskumníka.

Ak chcete mať aktuálne informácie k téme, prihláste sa na odber newslettra MediaBrífing, ktorý každý piatok obsahuje súhrn toho najdôležitejšieho zo sveta digitálnych médií a žurnalistiky.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Facebook

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie