Denník N

Matovičovci aj kollárovci podporia návrh Smeru, SaS za vyššie príplatky za prácu v noci a cez víkend nezahlasuje

Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Igor Matovič a Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Igor Matovič hovorí, že návrh Smeru do veľkej miery kopíruje ich pôvodný, a preto ho podporia.

V parlamente je zákon, ktorý pravdepodobne zvýši príjem možno až trištvrte miliónu pracujúcich. Ide o novelu Zákonníka práce, ktorá mení príplatky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky.

Napríklad nárok na vyšší príspevok za prácu v sobotu bude mať odhadom viac ako 730-tisíc zamestnancov, pričom viac ako polovica z nich pracuje v sobotu pravidelne. Prácu v noci vykonáva takmer 400-tisíc zamestnancov, z nich tri štvrtiny pravidelne.

Prepočty dosahu zákona robilo ministerstvo práce, iné prepočty zatiaľ dostupné nie sú. Ministerstvo vychádzalo z údajov Eurostatu a Treximy a v dosahu na zamestnancov by tak malo byť presné. Tvrdí tiež, že analytici ministerstva vzali v prepočtoch do úvahy aj dostupné údaje o kolektívnych zmluvách. Podľa odborárov ich nemá viac ako štvrtina podnikov.

Samozrejme, počet tých, ktorým vďaka vyšším príplatkom stúpnu mzdy, bude závisieť aj od toho, ako zareagujú firmy. Ekonóm Martin Kahanec z výskumného inštitútu CELSI hovorí, že takéto príplatky ich motivujú presúvať pracovný čas do štandardných pracovných časov. „Avšak redukujú celkový počet odpracovaných hodín a znižujú národný produkt,“ hovorí Kahanec.

Prepočty, či a ako zasiahnu vyššie príplatky zamestnanosť, nie sú. Nerobilo ich ministerstvo práce ani Inštitút finančnej politiky.

No aj keď o návrhu neprebehla žiadna relevantná debata, Smer už teraz môže počítať aj s podporou časti opozície, nielen SNS a Mostu-Híd.

Časť opozície návrh podporí

„Ako sa nám nemôže pozdávať vlastné dieťa? Na 90 % predkladajú to isté, čo sme predkladali my. My ten ich návrh podporujeme,“ povedal Igor Matovič z OĽaNO.

Matovič pripomenul, že už dvakrát predložili návrh na zavedenie príplatkov za soboty a nedele, Smer to ale nepodporil. Neprešiel im ani návrh na zvýšenie nočných príplatkov. „Potom prišiel 1. máj, zaviedli 10-tisíc ľudí do Nitry a Fico slávnostne oznámil, aký úžasný nápad dostal,“ komentuje Matovič, ako to videl, keď Smer avizoval na prvomájovej oslave vyššie príplatky.

Návrh by podporili aj Beblavý a spol, keby sa vyššie príplatky navrhli aj pre verejných zamestnancov. „Dúfame, že to vláda opraví,“ povedal Beblavý.

K Beblavého názoru sa pridala aj Sme rodina, tiež hovoria, že aj zamestnanci štátu by mali mať nárok na rovnaké príplatky. „Budeme hlasovať za vyššie príplatky, ale viete, dobre sa rozdáva z cudzieho. Premiér si takto získa body, ale ide hlavne čerpať zo zdrojov podnikateľov,“ hovorí Boris Kollár zo Sme rodina.

SaS podľa Jany Kiššovej návrh nepodporí. Strana v minulosti navrhla, aby bol rovnaký príplatok za prácu cez sviatky a prácu v nedeľu. „Idú ďaleko za rámec, ako by sme išli my,“ hovorí poslankyňa SaS.

Návrh nepodporia aj preto, že neprešiel riadnym legislatívnym konaním a nevyhodnotili sa jeho dosahy. „Vláda ide veľmi tvrdo po podnikateľoch, pokiaľ ide o navyšovanie platov, ale tam, kde má priamy dosah, a to sú platy učiteľov, sestričiek, tam tomu nevenuje žiadnu pozornosť,“ hovorí Kiššová.

Čo na to odborári a zamestnávatelia

Hoci ide o zvyšovanie platov, nielen zamestnávatelia, ale aj odborári hovoria, že návrh mal prejsť najprv cez tripartitu. „Trochu nás škrie, že to neprebehlo štandardným spôsobom cez rokovanie tripartity,“ hovorí šéf KOZ Jozef Kollár.

Rastislav Machunka z Asociácie zamestnávateľských zväzov hovorí, že premiér Fico im začiatkom októbra sľúbil, že najprv bude kolektívne vyjednávanie, až potom návrh zverejnia, no nestalo sa tak.

Odborárom sa návrh, samozrejme, pozdáva. „Máme takmer 20 percent zamestnancov, ktorí robia nočnú prácu. Je to najvyššie percento, ktoré máme v rámci EÚ. A možno aj vďaka príplatkom za prácu v noci sa niektorí zamestnávatelia rozhodnú, že túto prácu nebudú využívať,“ hovorí šéf odborárov Kollár.

Inštitút finančnej politiky ministerstva financií uviedol, že z krajín stredoeurópskeho regiónu je Slovensko medzi krajinami s najnižšou mierou mzdovej kompenzácie za nočnú prácu. Nižšiu mieru náhrady majú iba v Českej republike, kde garantujú príplatok 10 % priemernej mzdy zamestnanca.

Ministerstvo práce odhadlo, že vyššie príplatky zoberú zamestnávateľom v budúcom roku dokopy zhruba 650 miliónov eur (návrh má platiť od mája) a v ďalších rokoch asi miliardu ročne.

Odborári podobne ako zamestnávateľské zväzy súhlasia s tým, že to zasiahne najmä menšie firmy. No ani veľké nie sú úplne mimo zásahu opatrenia. Aj keď majú kolektívne zmluvy, tie neupravujú všetky príspevky nad rámec zákona.

Napríklad Volkswagen má v kolektívnej zmluve nad rámec aktuálneho zákona mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok (100 % z priemerného hodinového zárobku zamestnanca). Má tiež vlastnú dopravu pre zamestnancov a príspevok na ubytovanie v jednej z piatich zmluvných ubytovní.

Automobilka varuje pred neúmerným zvyšovaním personálnych nákladov, tvrdí, že môžu ohroziť stabilitu pracovných miest na Slovensku.

Žilinská automobilka Kia uviedla, že vyššie príplatky sa budú týkať aj jej zamestnancov, no väčšina z nich pracuje v štandardnej trojzmennej prevádzke od pondelka do piatka. „Zo súčasných 3800 zamestnancov pracuje v nepretržitej prevádzke približne 300,“ uviedol hovorca Kie Jozef Bačé.

Vedia, že platy musia ísť hore

Za príklad sektora, ktorého sa vyššie príplatky dotknú výraznejšie, sa uvádza pekárenstvo. Zväz pekárov odhadol zvýšené náklady pre firmy zo sektora na 20 miliónov eur.

Výkonný riaditeľ zväzu Bohumír Sabo hovorí, že nie sú proti zvyšovaniu platov. Pekárňam chýba možno dvetisíc ľudí, vedia, že ak ich chcú prilákať a zároveň aj udržať súčasných zamestnancov, mzdy musia ísť hore. No nie na príkaz štátu, lebo každej firme sa darí inak. „My nie sme proti zvyšovaniu platov, my to musíme urobiť, len nechceme, aby to bolo urobené príkazom, ale aby to nechali na firmách,“ hovorí Sabo.

Náklady stúpnu aj obchodným reťazcom, firmám v cestovnom ruchu aj v stavebníctve. Aj keď tam platí, že pre subdodávateľov veľkých stavebných firiem robia najmä živnostníci. Vyššie príplatky majú platiť pre zamestnancov a dohodárov, no nie pre živnostníkov. Šéf KOZ Kollár hovorí, že v prípade živnostníkov by chceli spolu so živnostenským zväzom riešiť najmä bezpečnosť a ochranu zdravia živnostníkov pri práci.

Vyššie príplatky budú platiť aj pre súkromné zdravotnícke zariadenia. A tak zdravotná sestra na nočnej službe pracujúca vo Svete zdravia dostane za prácu vyšší príplatok než sestra v štátnej nemocnici.

Ako sa zvýšia príplatky

  • Podľa návrhu Smeru sa minimálny príplatok za nočnú prácu od mája zvýši z 50 centov na 1,38 eura (z 20 % na 50 % minimálnej hodinovej mzdy).
  • Opäť sa zavedie aj príplatok za prácu cez víkend najmenej vo výške 100 % minimálnej hodinovej mzdy. V budúcom roku to bude 2,76 eura za hodinu.
  • Príplatok za prácu cez sviatok stúpne z 50 % na 100 % priemerného zárobku zamestnanca.
  • Štátnym a verejným zamestnancom zostane príplatok za prácu v sobotu a nedeľu vo výške 30 % hodinovej sadzby funkčného platu a za prácu v noci príplatok vo výške 25 % hodinovej sadzby funkčného platu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie