Denník N

Krajský súd prepustil Pavla Ruska, musí nosiť náramok a zostať na Slovensku

Pavla Ruska prepustili z väzby. Foto – TASR
Pavla Ruska prepustili z väzby. Foto – TASR

Súd má obavu, že by Rusko mohol ujsť. Je obvinený, že si pred 20 rokmi objednal vraždu Silvie Volzovej. Podľa jej výpovede chcel najprv peniaze na firmu na výrobu pančúch s názvom Markíza.

Krajský súd v Bratislave prepustil Pavla Ruska z väzby, z Justičného paláca vyšiel podvečer.

Bývalý riaditeľ televízie Markíza a exminister hospodárstva musí do 24 hodín odovzdať svoj pas na polícii a potvrdenie odovzdať probačnému úradníkovi. Súd mu zakázal vycestovať do zahraničia. Raz do mesiaca sa musí hlásiť a nosiť náramok na monitorovanie pohybu.

Súd zrušil kolúzny dôvod väzby – že by mohol ovplyvňovať svedkov. Existuje ale podľa neho dôvod útekovej väzby, preto Rusko dostal náramok.

Video .týždňa

 

Rusko je obvinený, že si pred dvadsiatimi rokmi u bossa slovenského podsvetia Mikuláša Černáka objednal vraždu Silvie Volzovej, s ktorou spoločne vlastnili Markízu. Odteraz ho budú vyšetrovať na slobode, vo väzbe bol od 23. októbra. Zadržali ho v obchodnom centre Eurovea.

O Ruskovej väzbe rozhodoval senát v zložení Denisa Meszárošová, Danica Veselovská a Peter Štift.

„Pokiaľ som mal možnosť oboznámiť sa s obsahom spisu, nezistil som, že objednávka vraždy, pre ktorú sa vedie stíhanie, bola zrušená,“ povedal po prepustení právny zástupca Silvie Volzovej Roman Kvasnica. Rusko vraj za vraždu zaplatil 500-tisíc korún a Černák ju neurobil len preto, že ho krátko potom zavreli do väzenia.

„Chcem veriť tomu, že rozhodnutím krajského súdu sa nezvýšilo riziko ohrozenia mojej klientky Silvie Volzovej,“ povedal Kvasnica. Volzovej pocity ohrozenia sa podľa neho týmto rozhodnutím zhoršili.

Vo veci ešte môže prokurátor podať podnet na mimoriadny opravný prostriedok. „Krajská prokuratúra k dnešnému dňu rešpektuje predmetné rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave. Avšak až po doručení písomného vyhotovenia a jeho následnom preskúmaní, bude možné zaujať konečné stanovisko zo strany krajskej prokuratúry,“ napísal dozorový prokurátor prípadu Michal Šúrek.

Poukazuje tiež na to, že kým okresný súd vzal Ruska do väzby, pretože by mohol ovplyvňovať svedkov a nezdieľal obavu prokurátora, že by mohol aj utiecť, krajský súd uvalil na Ruska v skutočnosti útekovú väzbu, ktorú nahradil náramkom. 

„Prípravné konanie pokračuje a vyšetrovateľom budú vykonávané plánované vyšetrovacie úkony,“ dodal Šúrek.

Ak by prokuratúra podávala podnet, o podaní na súd by rozhodla ministerka spravodlivosti.

Z objednávky ho viní Černák

Prípad vyšetruje tím Gorila. Ruska obvinili potom, čo o objednávke vraždy v lete vo väzení vypovedal Mikuláš Černák.

Rusko si vraj vraždu objednal na stretnutí s Černákom a Milošom Kaštanom v Banskej Bystrici. To, že sa takéto stretnutie v roku 1997 uskutočnilo, Rusko nepopiera. Tvrdí, že sa vtedy len informoval, či mu niečo nehrozí.

Polícia vypočula aj šéfa futbalového zväzu Jána Kováčika, ktorý stretnutie dohadoval. Povedal, že Ruskovi iba sprostredkoval kontakt so svojím spolužiakom zo školy Kaštanom.

„Bolo to v roku 1997. Nepamätám si presný termín, keďže je to už 20 rokov. Oslovil ma, či by som mu nevedel sprostredkovať stretnutie s Mikulášom Černákom. Povedal som, že môžem skúsiť, nie však priamo s ním, ale mal som kontakt na Miloša Kaštana. Bolo to v období, keď títo ľudia boli bežnou súčasťou diania v Banskej Bystrici, kde som žil. Stretávali sa s miestnymi politikmi, chodievali pravidelne na mestský úrad, do tých istých reštaurácií a kaviarní, kam sme chodili všetci,“ povedal Kováčik Denníku SME.

Vo veci už vypovedal aj vtedajší Ruskov šofér a ďalší členovia podsvetia. Rusko vraj po stretnutí s Černákom absolvoval ďalšie, v Bratislave. Na ňom vraj boli aj ďalší, dnes už mŕtvi bossovia, Peter Steinhubel alebo Peter Čongrády. Pred hotelom Holliday Inn vraj potom Rusko odovzdal zálohu 500-tisíc korún Milošovi Kaštanovi.

Markíza mala byť firma na výrobu pančúch

Podľa výpovede Silvie Volzovej, ktorú zverejnila televízia Joj, sa s Ruskom zoznámila cez jeho manželku Vieru Ruskovú.

„Zoznámili sme sa tak, že som sa zúčastnila televíznej diskusie v STV 1, kde bola Viera Rusková redaktorkou, a tam som mala za úlohu opísať, ako sa v zahraničí vníma Slovensko. To bolo v roku 1994,“ vypovedala Volzová, ktorá v tom čase už dlho žila v Nemecku.

„Po tejto relácii ma oslovila Viera Rusková, že má manžela, ktorý bol zamestnanec STV, a že by sa chcel so mnou zoznámiť. Potom mi jedného dňa prezentoval spoločnosť, ktorá mala vyrábať dámske pančuchy s názvom Markíza. Poprosili ma o kontakty na financovanie takejto fabriky na Slovensku, čo sa potom nepodarilo, hoci som ich s niekým skontaktovala.“

Volzová tiež vypovedala, že neskôr sa ako členka výboru Rady Európy na rozhlasové a televízne vysielanie podieľala na vytvorení podmienok pre súkromné stanice. „S Ruskom sme sa potom stretli a hovorili sme o televíznej licencii, na ktorú bol tender. Ja som si vysondovala, či by som svoje kontakty mohla využiť, aby sme mali finančnú záruku, čo bola podmienka rady. Toto sa mi podarilo a takto sme začali podnikať.“

Volzová: Podviedol ma hneď na začiatku

Rusko podviedol Volzovú podľa jej výpovede už pri podpise prvej zmluvy. „Najprv sme mali mať spoločnosť rozdelenú skrz finančné záležitosti na 60 a 40 percent v môj prospech. Keď prišlo k uzavretiu zmluvy, teraz mi napadá, že Paľo Rusko mi nikdy nedal dosť času, aby som si niečo overila, alebo skontrolovala, tak v zmluve bolo 50-50 percent.“ Volzová vypovedala, že Rusko jej povedal, že to sa len právnici pomýlili a neskôr podpíšu dodatok, ale nikdy sa tak už nestalo. 

Ruskov advokát Marek Para sa napríklad Volzovej pýtal, či sa poznala s Petrom Čongrádym, ďalším bývalým bossom podsvetia z bratislavského prostredia, ktorého zastrelili v roku 2004. Volzová povedala, že áno.

Rusko sa snaží pri vyšetrovaní brániť tým, že ohrozený na živote bol on, nie Volzová. Tvrdil, že Anna Nagyová, bývalá riaditeľka kancelárie Vladimíra Mečiara, mu raz zatelefonovala, že majú informácie, že si Volzová objednala jeho likvidáciu. Volzová to odmieta a na výsluchu to nepotvrdila ani Anna Nagyová.

„Mne to neprislúcha hodnotiť. Zastupujem Mikuláša Černáka a moja úloha je dozerať na to, aby boli dodržané zákonné postupy. Vo vzťahu k môjmu klientovi to nemá žiadny význam. Černák opísal, ako sa skutok stal, a čo s tým spravia orgány činné v trestnom konaní, je v ich rukách,“ povedal o prepustení Ruska Černákov obhajca František Polák.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pavol Rusko

Slovensko

Teraz najčítanejšie