Denník N

Kotleba sa ukrýva pred Lunterom, na záver nezákonne tendroval a lacno predával majetok

Marian Kotleba a víťaz Ján Lunter. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba a víťaz Ján Lunter. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kotlebovo vedenie Banskobystrického kraja rozpredalo starý majetok správy ciest a drží sa v úrade do posledného momentu. Úrad pre verejné obstarávanie našiel porušenie zákona pri oprave ciest.

Župan Marian Kotleba nekomunikuje osobne so svojím nástupcom Jánom Lunterom. Zvolený predseda kraja sa zatiaľ dostal len k rozhovoru so sekretariátom. Opakovane sa pokúšal hovoriť s Kotlebom, ale buď nemal čas, alebo v úrade nebol.

Ján Lunter, zvolený župan Banskobystrického kraja, nenastúpil ešte ani do funkcie a už rieši problémy, ktoré mu zanechal alebo pripravuje Marian Kotleba. Prvý rieši Úrad pre verejné obstarávanie a druhý posudzujú právnici.

Ján Lunter sa márne pokúša dohodnúť s Marianom Kotlebom na odovzdaní funkcie župana. Podľa zákona sa má tak stať do 30 dní po voľbách, teda do začiatku decembra.

Kotleba raz nemá čas, potom ešte nie je alebo už nie je v úrade. Lunter tvrdí, že najnádejnejší bol odkaz zo sekretariátu, že sa mu ozvú. Ale nezatelefonovali. Jediné, čo sa dozvedel, bolo to, že župan ešte nevie, nakedy zvolá zastupiteľstvo. Podľa neoficiálnych informácií uvažuje údajne o zasadnutí v Rimavskej Sobote.

„Ochota súčasného župana odovzdať úrad nie je. Niekoľkokrát sme mu telefonovali, posledný raz dnes, a vyzývali sme ho, aby určil dátum a miesto, kde sa bude konať ustanovujúce zastupiteľstvo, na ktorom chceme prevziať štandardne úrad,“ vyhlásil Lunter.

Budúci župan vyzval Kotlebu, aby sa správal štandardne a viac sa venoval odovzdaniu úradu, ako upravovaniu zmlúv, pokračovaniu vo výberových konaniach a v predaji majetku.

Kotlebovci hľadali opravu ciest nezákonne, hrozí pokuta

Kotlebovci majú opäť na papieri, že porušili zákon – tentoraz pri obstarávaní firiem na opravu ciest, ktoré hľadali pred voľbami. Išlo o zákazky v celkovej hodnote osem a pol milióna eur.

„Úrad pre verejné obstarávanie konštatoval, že súčasné vedenie župy porušilo zákon o verejnom obstarávaní a malo to vplyv na výsledok verejného obstarávania. Zákazka sa nemala súťažiť cez elektronický kontraktačný systém a krátkym časom na podávanie ponúk župa ovplyvnila férovosť súťaže,“ reprodukoval výsledky kontroly Matej Bučko, člen volebného tímu Jána Luntera, ktorý spolu s kolegami podal v júni podnet na Úrad pre verejné obstarávanie.

Výsledkom Kotlebovho súťaženia môžu byť pokuty od ÚVO až do výšky päť percent z hodnoty zákazky, teda 425-tisíc eur.

Kotleba sa rozhodol pred voľbami, že zrekonštruuje regionálne cesty. Súťaže na elektronickom trhovisku boli od začiatku do konca podozrivé. Vypísali ich v pondelok popoludní a súťažili v piatok, teda uchádzači mali len tri dni na prípravu.

Pätnásť súťaží prebiehalo a ukončovali ich v jednom čase. Podozrivé bolo aj to, že v jednej zo súťaží stačilo konkurenčnej firme znížiť cenu o euro, ale neurobila to. Navyše, deväť súťaží na rekonštrukciu župných ciest za päť a pol milióna eur vyhrala trenčianska firma Renomont Profi so štyrmi zamestnancami. O kauze informovala ako prvá TV Markíza. Konateľ firmy Ľudovít Činčala najprv redaktorovi Michalovi Kovačičovi tvrdil, že nikto nie je doma, potom, že nie je Činčala, až nakoniec povedal, že je, ale nebude sa s ním baviť.

Úrad pre verejné obstarávanie mal odpovedať na dve základné otázky. Bola súťaž cez elektronický kontraktačný systém zákonná? Mali účastníci dosť času na podanie ponúk? „Zákazka mala ísť cez klasické verejné obstarávanie, pretože elektronický kontraktačný systém nie je projektovaný na takéto veľké zákazky,“ hovorí o výsledku Bučko z Lunterovho tímu.

Kotlebovci boli pritom ešte v júni 2017 spokojní a hovorili o najtransparentnejšom verejnom obstarávaní a rekordne nízkych cenách. O niekoľko dní neskôr už poukazoval podpredseda strany Milan Uhrík na slabiny elektronických aukcií a sťažoval sa, že sa môže prihlásiť ktokoľvek, aj „nejaká pizzeria“.

Víťazná firma s rekordne nízkymi cenami napokon od zákaziek odstúpila. Uhrík pripustil na straníckom webe, že „zrejme dopredu vedeli, že nie je v ich silách zákazky zrealizovať“.

Poslanec sa vzdá mandátu na pár dní

Podozrivo vyzerajú aj posledné týždne župana Kotlebu. Župný poslanec Stanislav Horník tvrdí, že v úrade na poslednú chvíľu menia pracovné zmluvy a horúčkovito tendrujú.

Kotlebovci nie sú schopní zvolať zastupiteľstvo, na ktorom by župan odovzdal moc, ale zvolali regionálny parlament z dôvodu odstúpenia poslanca Miroslava Suju. Kotlebov priateľ sa vzdáva mandátu na dva týždne, čo v Horníkovi vyvolalo podozrenie, že ho chce župan menovať riaditeľom Banskobystrickej regionálnej správy ciest a „zabetónovať“ na dlhšie obdobie v dcérskej spoločnosti. V prípade Sujovho prepustenia hrozí, že by to mohlo byť so zlatým padákom, teda vysokým odstupným.

Aj nákladné autá za euro

S regionálnou správou ciest súvisí aj podozrivý predaj nepotrebného majetku. Župná firma predala 103 položiek techniky, medzi ktorými sú aj staré nákladné autá a sypače, za jedno euro.

Horník, ktorý na to upozornil, to označil za „grobianske, papalášske porušenie všetkých princípov rozumného a transparentného hospodárenia“. Predávať mali podľa neho za primeranú cenu, alebo mali rovno majetok ponúknuť iným organizáciám župy.

Po kupcovi a detailoch tohto predaja Denník N pátra.

Kotlebova ĽSNS v Banskobystrickom kraji na otázky neodpovedá, dlhodobo nekomunikuje.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie