Denník N

Beblavý si všimol, že Fico má v hlave malého Sulíka, a preto naňho s radosťou útočí

Smer systematicky buduje namiesto silného chudobný štát a časť opozície na to doteraz reaguje cez klišé o potrebe malého štátu.

Okrem podnikov, ktoré prirodzene nemilujú vládne príkazy, kritizovali nové príplatky za noc, víkendy a sviatky viditeľnejšie zatiaľ len ľudia z pripravovanej Beblavého strany. Ficovi opakovane vyčítajú, že sa k ľuďom vo verejnej správe správa, ako by boli menejcenní. Beblavý a kol. akoby zatiaľ jediní pochopili, že Fico je rokmi perfektne natrénovaný na kritiku sprava, ale na domácom ľavicovom ihrisku je na útok konkurencie nepripravený a zo dňa na deň to ani nevie zmeniť.

Ukážme si to na príklade toho, čo Smer nazýva „štvrtý sociálny balíček”. Má ísť o zákonom diktované radikálne dvíhanie príplatkov za neštandardný pracovný čas všetkým pracujúcim vo všetkých profesiách, vo všetkých krajoch, vo všetkých pracovných zaradeniach – okrem ľudí, ktorí robia pre štát a samosprávy.

Výsledok bude, že napríklad najmenší plat zdravotnej sestry vo verejnej nemocnici bude za prácu cez víkend tesne pod štyrmi eurami, kým v súkromnej nemocnici to bude takmer osem eur na hodinu.

Beblavý sa pýta, či ľudia pracujúci vo verejnej sfére sú iní, či oni nemajú svoje rodiny a či by tiež nechceli v noci spať a v nedeľu ísť do kostola alebo do prírody. Alebo za to utrpenie dostať aspoň slušné odškodnenie v plate.

Fico a Richter na to odpovedali, že zamestnanci vo verejnom sektore sú predsa odmeňovaní podľa iného zákona, čím nechtiac dali najavo, že ich naozaj majú tak trošku za iný ľudský druh, ktorý si nezaslúži až takú prajnú legislatívu ako normálni ľudia.

Fico kašle na väčšinu verejných zamestnancov a na úroveň verejnej správy zvlášť, lebo je lenivý sa tomu venovať a lakomý tam pridať peňazí.

Líder Smeru má navyše tiež v hlave malého Sulíka, ktorý mu opakuje, že pre štát aj tak robia len chudáci, ktorí by si poriadnu robotu nenašli, a tak nie je dôvod ich nejako extra chrániť alebo im pridávať práva a odmeny.

Fica na verejnej správe zaujíma jej schopnosť cez ňu presadzovať moc, no jej každodenné problémy ho vždy len otravovali.

Pre politický úspech mu stačí, že sám osebe hovorí ako o ochrancovi veľkého štátu. Jeho protivníci mu na to doteraz vždy naleteli a miesto toho, aby demaskovali jeho pózu, väčšinou len nahlas snívali o malom štáte.

Ľudia ako Fico svojou nečinnosťou dopomohli k súčasnej nízkej kvalite verejných služieb pre ľudí, a teda aj zúfalej povesti verejných zamestnancov.

Ľudia ako Sulík to zasa lenivo interpretovali tak, že štát je pomalý a nešikovný z povahy veci a treba ho preto len strážiť a zmenšovať.

Obom to doteraz stačilo na celkom slušnú politickú existenciu a celkom slušne veľké publikum. Robia to však už príliš dlho na to, aby ich konkurentom nezačalo dochádzať, ako využiť túto ich slabosť. Beblavého pripomínanie, že verejným zamestnancom treba dať vyššie platy, je v tomto len začiatok.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie