Denník N

Takto sa uteká z KĽDR na slobodu. Na vojaka vystrelili na hranici 40-krát

Vojaka trafilo päť guliek, no prežije. Aby ho presvedčili, že je v Južnej Kórei, pustili mu televíziu, ktorá sa mu páčila.

Severokórejský režim je presiaknutý klamstvami. Jedným z najabsurdnejších je, že ľudia z neho neutekajú. A tí utečenci, čo po svete opisujú otrasné pomery v komunistickej diktatúre, boli vylákaní, oklamaní alebo zvedení.

Príbeh severokórejského vojaka, ktorého meno zatiaľ oficiálne nepublikovali, hoci podľa miestnej tlače ide o 24-ročného muža s priezviskom Oh, ale ukazuje, že odhodlanie utekať z KĽDR je obrovské a ľudia sú na úteku za slobodou ochotní riskovať život.

Rovnako ako to, že severokórejský režim sa ich snaží zastaviť aj za cenu porušenia dohody o prímerí a narušenia demilitarizovanej zóny oddeľujúcej dve Kórey.

Zverejnili video

Veliteľstvo OSN, ktoré dohliada na dodržiavanie podmienok prímeria na Kórejskom polostrove, zverejnilo v stredu  video incidentu, ktoré podľa neho jasne dosvedčuje, že severokórejskí vojaci snažiaci sa zastaviť zbeha, narušili demilitarizovanú zónu. Strieľali v nej, aj na ňu fyzicky vstúpili.

Na videu sa dá vidieť vojenské auto alebo džíp, ktorý prešiel vo veľkej rýchlosti okolo budovy, kde hliadkujú severokórejskí vojaci. Tí za ním so zbraňami v rukách začali utekať.

Auto narazilo blízko hranice zrejme do obrubníka či inej prekážky, vojak z neho vybehol a začal utekať, pričom naňho zo strany KĽDR strieľali. Celkovo vystrelili asi 40-krát, vojaka zasiahlo 5 nábojov.

Keď sa zrútil na kopu popadaných listov, doplazili sa k nemu juhokórejskí vojaci a odtiahli do do bezpečia, odkiaľ ho vrtuľník odviezol do nemocnice.

Som na správnej strane?

Incident sa odohral minulý týždeň, muža už dvakrát operovali, lebo mal streľbou poškodené vnútorné orgány. Na začiatku týždňa sa prebral, je pri vedomí a už nepotrebuje pomoc ventilátora pri dýchaní.

„Je v poriadku, v tejto chvíli je zrejmé, že bude žiť,“ vyhlásila nemocnica, kde ho operovali. Ešte mu hrozia infekcie z hojacich sa strelných poranení, ale to nie je nič neobvyklé.

Oveľa dlhšie zrejme bude trvať vysporiadanie sa s traumou, ktorú prežil na úteku a zrejme aj z toho, čo tomu všetkému predchádzalo. Ošetrujúci lekár vojaka vyhlásil, že mu povedal, že sa pre útek rozhodol sám, lebo „má pozitívne nádeje v Južnej Kórei“.

Na to, aby mu dokázali, že naozaj prekročil hranicu a ocitol sa na „správnej strane“, vyvesili mu v izbe zástavu Južnej Kórey. Ako dôkaz mu tiež pustili juhokórejskú televíziu, ktorej program sa mu vraj páči, hlavne akčné filmy.

Vojak trpí depresiou a posttraumatickým šokom, takže sa ho veľmi nevypytujú na to, čo predchádzalo jeho úteku ani na jeho život v KĽDR. Skôr ho informujú o tom, čo sa s ním bude diať v Južnej Kórei.

„Netreba si myslieť, že je to tak, ako vo filmoch, že pacient sa preberie, otvorí oči a odkráča z nemocnice,“ vystríha jeho lekár.

Juhokórejskí lekári boli celkovo zhrození zdravotným stavom mladého muža. Má hepatitídu, neaktívnu tuberkulózu a v jeho tráviacom trakte našli 27 centimetrov dlhé parazity, čo mnohí z lekárov ešte za svoju prax nevideli. Súvisí to podľa nich s chabou úrovňou zdravotníctva a hygieny v KĽDR. Vojak bol tiež pomerne podvyživený.

Od kórejskej vojny v 50. rokoch minulého storočia ušlo z KĽDR 30-tisíc ľudí cez nebezpečnú hranicu, ktorá je na niektorých miestach aj zamínovaná. Väčšina ľudí utečie najprv do Číny, odkiaľ sa snaží cez tretie krajiny dostať do Južnej Kórey, kde v niektorých prípadoch žijú aj ich príbuzní.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Severná Kórea

Svet

Teraz najčítanejšie