Denník N

Dedo emigroval do USA, vnuk je jedným z najlepších Američanov v Európe a zahrá si za Slovensko

Foto - slovakbasket.sk
Foto – slovakbasket.sk

Kyle Kuric si pred dvomi rokmi prešiel náročným obdobím, k basketbalu sa vrátil po dvoch operáciách tumoru na mozgu. O jeho príbehu písali aj USA Today, jedny z najväčších novín v krajine.

V drese slovenskej basketbalovej reprezentácie sa dnes zrejme prvýkrát predstaví Kyle Kuric. Do zostavy sa môže dostať ako jeden povolený naturalizovaný hráč.

Tréner Ivan Rudež má na predkvalifikačný zápas majstrovstiev sveta 2019 v Poprade proti Macedónsku k dispozícii aj Andreho Jonesa.

„Som pripravený, aby som bol lídrom tohto tímu. Na túto pozíciu som zvyknutý z predchádzajúcich klubov. To už však bolo dávnejšie, preto sa teším na novú výzvu v tomto smere,“ povedal Kuric pre slovakbasket.sk.

Nie je to však typický príbeh, keď si cudzinec bez väzieb na svoju krajinu zahrá v národnom tíme. Kuricov starý otec sa narodil na Slovensku.

„Teším sa, beriem to ako návrat ku koreňom. Môj dedo pred druhou svetovou vojnou emigroval do USA,“ povedal Kuric pre ebasket.sk.

„Teraz má 90 rokov a stále žije v Indiane, ešte ovláda slovenčinu. To, že budem reprezentovať Slovensko, preňho znamená veľmi veľa.“

Kuric odmalička počúval o svojom pôvode. „Slovenčinu som sa však nestihol naučiť,“ hovorí s úsmevom jeden z najlepších zámorských hráčov pôsobiacich v Európe.

Hviezda Eurocupu

V Indiane vyrastal aj Kyle, ktorého otec je neurochirurgom a mama zdravotnou sestrou. So športovým štipendiom vyštudoval prestížnu basketbalovú univerzitu v Lousville.

Zahral si za vysokoškolský tím Memorial High School v Indiane, v roku 2008 sa dostal do tímu Indiana All Star. Neskôr hral za univerzitný tím Louisville Cardinals, s ktorým sa dostal do Final Four NCAA.

Profesionálnu kariéru začal v Európe, v sezóne 2012/13 hral v španielskom tíme CB Estudiantes Madrid. Tri sezóny pôsobil v tíme Herbalife Gran Canaria, s ktorým sa dostal až do finále Eurocupu. Bol aj súčasťou druhej najlepšej zostavy celej sezóny súťaže.

Najväčší individuálny úspech dosiahol v roku 2017, s Gran Canariou vyhral španielsky Superpohár. V ňom zdolali FC Barcelonu a Kuric získal cenu MVP pre najužitočnejšieho hráča.

V lete sa stal hráčom Zenitu Petrohrad.

„Je to veľký strelec a veľké meno v rámci Eurocupu. Nedávno vybojoval pre svoj tím víťazstvo, keď premenil víťaznú strelu. V Eurocupe hrá kontinuálne dobre, bude jedným z motorov nášho tímu,“ povedal tréner slovenského tímu Ivan Rudež pre slovakbasket.sk.

Zostrih Kuricových momentov z minulej sezóny:

Dotkol sa vlastného mozgu

Kuric bol blízko k NBA, no ponúkli mu len dvojcestný kontrakt. „To som nechcel, lebo človek nevie, na čom je. Radšej zostávam v Európe,“ povedal pre ebasket.sk.

Slovenský pas má už tri roky, krajinu svojho deda navštívil jedine vtedy, keď si vybavoval doklady.

Približne pred dvomi rokmi sa mu celý život obrátil naruby. Basketbal nemohol hrať štyri a pol mesiaca.

Počas rozcvičky pred tréningom ho bolela hlava, odišiel do nemocnice, kde mu však nespravili vyšetrenie magnetickou rezonanciou. To spravili až na druhý deň, keď prišiel do nemocnice po tom, ako sa povracal po rannej sprche. Ukázalo tumor na prednej časti mozgu.

„Tu to začalo byť čudné. Bol som tam a zároveň som tam nebol,“ povedal pre USA Today, jedny z najpredávanejších novín v krajine. Z ordinácie si pamätá stoličku, no nie lekára. Potom si spomína už len, ako ho o dva dni na operáciu spolu s manželkou Taraneh odprevádzali synovia – trojmesačné dvojičky Arshan a Arsalan.

Počas zákroku mu odstránili čelovú kosť aj tumor, ďalšie dva dni bol v umelom spánku. Technicky bol mŕtvy. Nasledovala ďalšia operácia.

Schudol takmer 14 kilogramov, mal problém prejsť sa po chodbe. „Chytil som sa kože na čele a cítil som mozog,“ hovorí. Namiesto čelovej kosti má teraz umelý materiál.

Po niečo viac ako štvrťroku však opäť hral basketbal. „Otázka nikdy nestála, či sa vrátim, ale kedy sa vrátim.“

Nie je prvý cudzinec

Štart Kurica môže zastaviť ešte to, že by tréner Rudež do zostavy zaradil ďalšieho naturalizovaného Slováka Jonesa, ktorý je rozohrávačom talianskeho FIAT-u Turín.

V minulosti Slovensko reprezentoval napríklad aj srbský rodák Nenad Miloševič či ďalší Američan Peter Lisicky.

Slovákom sa nepodarilo v lete prebojovať do kvalifikácie MS 2019, v A skupine predkvalifikácie obsadili posledné miesto v skupine.

S Macedóncami v lete odohrali dvojicu prípravných zápasov. Vyhrali 89:74, druhé stretnutie sa predčasne skončilo pre inzultáciu rozhodcu.

Celkovo sa v predkvalifikácii ME 2021 predstaví deväť tímov, ďalej pôjdu z trojčlenných skupín víťazi, ktorých doplní najlepšie mužstvo na druhom mieste.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie