Denník N

Droba môže mať veľkú väčšinu, pridávajú sa aj „nezávislí“, ktorí prišli z SaS, Siete a SDKÚ

Juraj Droba. Foto N – Vladimír Šimíček
Juraj Droba. Foto N – Vladimír Šimíček

Nový bratislavský župan Juraj Droba má okrem podpory svojej pravicovej koalície zatiaľ aj dôveru aktivistov a aj nezávislých, ktorí boli predtým v SaS, SDKÚ či Sieti.

Po voľbách to vyzeralo na komplikovaných päť rokov. Juraj Droba z SaS sa stal županom tesne a v zastupiteľstve získali poslanci jeho pravicovej koalície SaS, OĽaNO, KDH, SMK, Nova, OKS, Zmena zdola iba 17 z 50 poslancov.

Drobovi sa však rokovania o podpore daria a zrejme vyrokuje aj podporu ďalších klubov. Ani so Smerom možno nebude v otvorenom konflikte.

Koalícia župana podrží, zatiaľ má aj aktivistov

„Držíme slovo, v koaličnej zmluve pred voľbami bolo, že vytvoríme aj klub,“ hovorí aktivistka Elena Pätoprstá zo Zmeny zdola. Tvrdí, že zatiaľ sa nikto nechce odčleniť, no budú ešte musieť spolupracovať aspoň s ďalšími trinástimi poslancami, aby mali nadpolovičnú väčšinu. „Medzi poslancami je veľa ľudí, ktorí zdieľajú naše hodnoty.“

S Drobom chce spolupracovať aj klub nezávislých poslancov, v ktorom je sedem aktivistov a ochranárov. „Povedali sme, že ho budeme podporovať, ak bude robiť dobré veci. Má našu dôveru, kým nás nesklame,“ hovorí aktivista a poslanec časti Nové Mesto Martin Vlačiky.

Spolupracovať chcú aj bývalí členovia SaS

Droba by mohol mať podporu aj od Klubu za lepší kraj, v ktorom sú Martin Chren (Skok, kandidoval ako nezávislý), Martin Patoprstý (nezávislý, predtým SNS), Igor Adamec (nezávislý, predtým Sieť) a Barbora Oráčová (nezávislá, predtým SDKÚ). Chcú hľadať kompromisy.

„Naším cieľom je, aby sa v župe nestalo to, čo v mestskom zastupiteľstve, kde je nespolupráca a rozvrat,“ hovorí Chren, ktorý spolu s Drobom odišiel v roku 2013 z SaS. Droba sa potom vrátil, Chren po odchode z Novy spolu s Jurajom Miškovom založili Skok.

V bratislavskom mestskom zastupiteľstve je veľa malých klubov, ten najväčší je v opozícii proti primátorovi Ivovi Nesrovnalovi a s tými menšími hľadá vedenie magistrátu dohodu ad hoc.

Pri týchto počtoch Drobovi chýbajú do väčšiny ešte tri hlasy, no vyzerá to, že ani tie nebude mať problém nájsť.

Katarína Augustinič (nezávislá, predtým Skok a SaS) hovorí, že sa s novým županom pozná ešte z SaS, z ktorej vystúpila, a bude ho podporovať, ak bude robiť konštruktívne veci. Augustinič bude v jednom klube mestských poslancov s Jozefom Uhlerom a Janom Buocikom (obaja nezávislí, predtým SDKÚ) a možno ďalšími poslancami z úrovne mesta.

Ďalší Drobov bývalý spolustraník, Marián Greksa (nezávislý, predtým SaS), tvrdí, že sa s Drobom pozná dlho a podporí každý jeho dobrý návrh. „Ak tam nebude niečo vyložene proti mojej predstave, nemám prečo byť voči nemu v opozícii.“ Greksa založil vlastný klub ako prvý, no zatiaľ je v ňom sám a ešte sa definitívne s nikým nedohodol.

Smer zatiaľ klub nemá

Droba hovorí, že zatiaľ nevie o žiadnej opozícii. „Neviem, kto by bol apriori proti mne. Hovoril som aj s väčšinou poslancov, ktorí boli za Smer, tí tiež priamo deklarovali ochotu spolupracovať.“

Smer, ktorý bude mať v novom zastupiteľstve päť poslancov, zatiaľ žiaden klub nevytvoril. Starosta Šenkvíc Peter Fitz, ktorý bol doteraz jediným župným poslancom strany, hovorí, že podporia každý návrh, ktorý bude dobrý a bude mať hlavu a pätu, bez ohľadu na to, kto ho predloží. „Na regionálnej úrovni neexistuje žiadna opozícia,“ vraví Fitz.

Droba vraví, že chce väčšinu s viac ako 30 hlasmi, no počká si ešte, ako sa vyformujú kluby. „Podávam vystretú ruku každému, kto bude chcieť spolupracovať a urobiť dobré veci pre kraj. Pokojne sa môže stať, že všetci päťdesiati budeme ťahať za jeden koniec povrazu.“

Ako chce Droba uspokojiť celé zastupiteľstvo? Všetkým klubom ponúka, aby predložili svoj program, ktorý potom zapracuje do jednotného programu župy.

Droba hovorí, že sa zrejme pomerne rozdelia aj komisie a vicežupani na úrade. „Vicežupan bude logicky patriť najsilnejším zoskupeniam, ktoré sa zhodnú na jednom kandidátovi. Plánoval som jedno miesto v rámci politickej kultúry ponúknuť aj opozícii, ak nejakú mať budem.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Župné voľby 2017

Slovensko

Teraz najčítanejšie