Denník N

Harabin zrušil rozsudky o podnikateľovi Šajgalovi, ktorý si údajne objednal vraždu spoločníka

Igor Šajgal pred desiatimi rokmi. Foto – TASR
Igor Šajgal pred desiatimi rokmi. Foto – TASR

Kauza vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky z roku 2006 sa vracia na začiatok. Senát Štefana Harabina zrušil odsudzujúce rozsudky nad podnikateľom Igorom Šajgalom, ktorý bol údajne objednávateľom lúpeže v dome jeho spoločníka.

Igor Šajgal mal pôvodne pykať za objednávku vraždy svojho bývalého spoločníka Jána Kubašiaka, no dnes môže oslavovať. Najvyšší súd v dovolaní zrušil všetky doterajšie rozsudky.

Rozhodol o tom  v dovolacom konaní senát Štefana Harabina, ktorý bol zároveň aj referujúcim sudcom. Bol to teda on, kto pripravil prípad na rozhodnutie. Banskobystrické súdy pôvodne odsúdili Šajgala na osem rokov a peňažný trest 35-tisíc eur.

Harabinov senát tak vrátil prípad opäť na okresný súd v Banskej Bystrici.

Šajgal bol najprv obžalovaný z objednávky Kubašiakovej vraždy, ktorá sa aj stala v roku 2006. Objednávku vraždy sa však nepodarilo počas pojednávaní na Okresnom súde v Banskej Bystrici dokázať. Prokurátor preto pred záverom procesu požiadal súd o prekvalifikovanie skutku. Z objednávky vraždy sa tak stala objednávka lúpežného prepadnutia.

Prokurátor: Z prekvapujúcich rozhodnutí sa stáva štandard

Harabin podľa TASR vysvetlil, že rozhodnutie nižších súdov je nezákonné. Vytkol im, že v jednej časti uverili slovám jediného svedka, ktorý po ôsmich rokoch zmenil výpoveď, a v druhej časti nie. Tým svedkom bol za vraždu odsúdený expolicajt Róbert Petluš. „Svedok bol vypočutý nezákonne a na tom bola postavená vina. Je to jeden z kardinálnych problémov,“ dodal Harabin.

Prokurátor špeciálnej prokuratúry sa nevedel vyjadriť k dôvodom zrušenia rozsudkov, pretože Harabin ich podľa neho nekonkretizoval. Preto počká na písomné vyhotovenie rozsudku. Poznamenal však, že „v prípade senátu pod vedením doktora Harabina sme si už zvykli na pomerne prekvapujúce rozhodnutia a z tohto hľadiska aj dnešné rozhodnutie možno považovať za pomaly štandardné“.

Bude znamenať dnešné rozhodnutie Harabinovho senátu oslobodenie Šajgala? Na odpoveď si musíme počkať a netušia to zatiaľ ani právni obhajcovia breznianskeho podnikateľa. Bez písomného odôvodnenia nie je podľa obhajcu Ondreja Zachara jasné, k akému postupu zaviaže Najvyšší súd sudcov v Banskej Bystrici.

Pred trestom už dva roky uniká

Rozhodnutie okresného súdu pred zhruba dvomi rokmi potvrdil aj Krajský súd v Banskej Bystrici. Šajgal si už verdikt neprišiel vypočuť. Vyhovoril sa na zlý zdravotný stav a mediálnu kampaň. Keďže sa konalo v jeho neprítomnosti, nemohol po potvrdení trestu putovať rovno za mreže.

Odvtedy sa skrýva na neznámom mieste a nepomohlo ani vyhlásené policajné pátranie. Z ôsmich rokov má známy horehronský podnikateľ odsedený len polrok z čias, keď bol vo väzbe.

Jedným z kľúčových svedkov v procese so Šajgalom bol bývalý banskobystrický policajt Róbert Petluš, ktorého v roku 2008 odsúdili za úkladnú vraždu Kubašiaka na 25 rokov väzenia. Ten pôvodne hovoril, že sa so Šajgalom nepozná a nikdy sa nestretli.

Pred súdom však po ôsmich rokoch napokon potvrdil, že podnikateľ si objednal lúpež v dome svojho spoločníka. Išlo vraj o obchodné dokumenty. Zdôrazňoval, že nemalo ísť o vraždu, ale „len“ lúpež. Šajgal a Kubašiak mali údajne vo firme nezhody, čo vraj súviselo aj s vyšetrovaním Kubašiaka v prípade nelegálneho obchodu s naftou.

Vražda pod zámienkou policajnej akcie

Celý prípad vzbudil veľkú pozornosť, pretože po vražde v Polomke sa začala rozsiahla pátracia akcia po páchateľoch. Zapojilo sa do nej 600 policajtov a vojakov. Ukázalo sa, že za vraždou boli bývalí policajti. Pod zámienkou policajnej akcie sa Petluš spolu s komplicom Jurajom Rozsíkom a Róbertom Červeňanom dostali priamo do Kubašiakovho domu. Oblečení boli v čiernych policajných overaloch. Hoci susedia zavolali policajnú hliadku, tá skončila zviazaná v jednej z izieb domu.

Róbert Petluš na pojednávaní v júni 2008. Foto – TASR.

Kubašiaka najskôr surovo zbili priamo pred očami manželky a detí. Potom ho odvliekli do izby, kde boli zviazaní policajti, a odzadu mu strelili do hlavy. Po čine sa rozdelili. Červeňana našli v Mýte pod Ďumbierom už na druhý deň. Po štyroch dňoch na úteku zadržali policajti aj Petluša s Rozsíkom na prievidzskom sídlisku Sever.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie