Denník N

Nemeckí socialisti sú pod tlakom, napokon môžu podporiť Merkelovej vládu

Martin Schulz si napokon do kresla kancelára nesadol, voľby jeho strana prehrala. Chcel zostať v opozícii, no možno napokon bude podporovať Merkelovej vládu. Foto – TASR/AP
Martin Schulz si napokon do kresla kancelára nesadol, voľby jeho strana prehrala. Chcel zostať v opozícii, no možno napokon bude podporovať Merkelovej vládu. Foto – TASR/AP

Nemeckí politici sa možno opakovaniu volieb vyhnú.

Chceli si dať nasledujúce štyri roky pauzu. Nemeckí sociálni demokrati (SPD), ktorí boli osem z posledných dvanástich rokov menší koaličný partner vo vláde Angely Merkelovej, po septembrových voľbách uisťovali, že zostanú v opozícii.

Vládnutie sa im nevyplatilo v tom zmysle, že získali rekordne málo hlasov, len 20,5 percenta.

O tom, že do vlády nepôjdu, uisťovali ich politici aj v pondelok, keď sa po mesiaci skončili fiaskom rokovania o vláde medzi Merkelovej CDU/CSU, Zelenými a liberálnymi demokratmi. Rôznorodé strany nenašli kompromis a uvrhli Nemecko do vládnej krízy.

V posledných dňoch však rastú tlaky na SPD, aby si to napokon rozmyslela a podporila Merkelovej vládu. Podobné hlasy sa čoraz viac objavujú aj v samotnej strane. Podľa denníka Bild sa 30 z vyše 150 poslancov strany vyjadruje za opätovnú spoluprácu s Merkelovou.

Jedným z nich je Johannes Kahrs, ktorý vedie silnú centristickú skupinu v strane. „Neviem, ako vy, ale keby som ja nebol pripravený robiť kompromisy vo vzťahu, veľmi rýchlo by som zistil, že som sám,“ povedal pre Deutsche Welle.

Najsilnejším hlasom za rokovanie s Merkelovou je Sigmar Gabriel, dlhoročný predseda strany a bývalý minister zahraničia.

Stretnutie s prezidentom

Proti vstupu či podpore vlády bol od volieb hlavne predseda SPD Martin Schulz. Aj to sa však môže meniť. Podľa dvoch hlasov z prostredia strany, ako píše Bloomberg, je Schulz pripravený na rokovania s Merkelovou o prípadnej obmedzenej podpore.

To mal Schulz povedať vo štvrtok počas stretnutia s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom. Tento politik, pôvodne z SPD, vyzýva strany, aby sa dohodli, a je proti opakovaniu volieb.

Podľa Die Zeit Schulz podporuje myšlienku, že by SPD z opozície podporovala Merkelovej menšinovú vládu. Kancelárka by mohla vládnuť napríklad so Zelenými a socialisti by ju držali v parlamente. Menšinová vláda, avšak s úplne iným zložením a podporou, sa momentálne rysuje aj v susednom Česku.

„Ani nové voľby, ani veľká koalícia nie sú ideálne riešenia. Mali by sme o nich hovoriť iba vtedy, ak by bolo jasné, že nie je žiadna šanca na menšinovú vládu,“ povedal podľa Financial Times poslanec strany Johannes Fechner.

Pre Nemecko je to však úplne nová situácia. Kým napríklad v Dánsku, vo Švédsku či v Holandsku je to bežné, Nemecko menšinovú vládu od druhej svetovej vojny nemalo.

Navyše, menšinová vláda nie je ideálna možnosť pre Merkelovej stranu. Samotná kancelárka povedala, že by radšej bola za nové voľby. „Som veľmi skeptická,“ povedala.

Mnohí v SPD sa obávajú, že ak by sa voľby zopakovali, ľavičiari by si mohli ešte pohoršiť. Voliči by ich mohli viniť z toho, že sa nesprávali štátnicky. Zároveň je však pravda aj to, že ďalšie štyri roky vo veľkej koalícii by SPD mohli ešte viac ublížiť.

Navyše Schulza čaká o dva týždne stranícka konferencia. A ak by aj boli voľby, nie je isté, že práve on by viedol stranu ako kandidát na premiéra. V strane je značná nespokojnosť s tým, ako viedol kampaň a aký výsledok strana dosiahla. Spiegel však minulý týždeň napísal, že sa neočakáva, že by po konferencii už nebol predsedom strany.

Neradi volia znova

Podľa podporovateľov spolupráce by v súčasnej situácii mohla SPD presadiť viac svojich požiadaviek.

„Prinajmenšom by to umožnilo sociálnym demokratom presadiť celý zoznam ich požiadaviek a v podstate diktovať podmienky pre, ako sa očakáva, poslednú Merkelovej vládu,“ povedal pre AFP politický analytik Michael Bröning.

Ako dodáva Economist, strana by napríklad mohla presadiť, aby nová vláda podporovala federálne myšlienky pri fungovaní Európskej únie. Tie zastáva Martin Schulz, ktorý do tohto roku viedol Európsky parlament.

V každom prípade sa zdá, že hlavné nemecké strany si uvedomujú, že opakovanie volieb nie je odpoveď na súčasnú krízu. Prieskumy hovoria, že by dopadli veľmi podobne ako septembrové voľby.

„Voliči zvyčajne neradi chodia k urnám znova,“ povedal pre DW analytik Charlie Lees.

„Nemôžete hádzať zodpovednosť späť na voličov,“ dodal počas tlačovej konferencie aj nemecký prezident.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie