Denník N

Kotleba zostane v úrade do posledného dňa

Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marian Kotleba. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zákonný termín odovzdania úradu novému županovi súčasný šéf Banskobystrického kraja dodrží. Funkciu odovzdá 4. decembra v Rimavskej Sobote.

Dosluhujúci župan Marian Kotleba takmer tri týždne po voľbách oznámil , že bude v úrade do posledného možného termínu. Potvrdil, že zastupiteľstvo, na ktorom odovzdá úrad, zvolal na 4. decembra.

„Pozvánky poslancom aj novozvolenému predsedovi odídu ešte dnes, teda v zákonom stanovenej lehote. Budem rád, keď sa spolu stretneme 4. decembra,“ vyhlásil.

Prečo Rimavská Sobota? Kotleba tvrdí, že župa nemá „veľkolepú sálu“, ktorú by na takúto akciu mohol použiť. Zasadačku župného domu v Rimavskej Sobote považuje za pekný priestor. Posťažoval sa, že on preberal funkciu na obvodnom úrade.

„Nebolo to nič extra, hlavne to nebolo viac priblížené Banskobystrickému samosprávnemu kraju,“ dodal.

Nemá čas

Kotleba odmieta, že by sa skrýval pred svojím nástupcom Jánom Lunterom. Ten pred dvoma dňami vyhlásil, že sa s ním od volieb márne pokúšal dohodnúť na odovzdaní funkcie župana. Podľa zákona sa tak má stať do tridsiatich dní po voľbách.

„Je pravda, že pán Lunter raz volal mojej sekretárke, s tým, že má záujem o nejaké stretnutie. Bol som vtedy mimo, hovorím, nech sa ozve o dva, o tri dni, dohodneme termín, nie je problém, už sa viac neozval.“

Lunter situáciu opísal inak. Kotleba podľa neho nemal čas, potom nebol v úrade. V utorok na tlačovej konferencii tvrdil, že práve v ten deň poslednýkrát bezvýsledne telefonoval na župný úrad, ktorý má prebrať. Najnádejnejší bol podľa neho odkaz zo sekretariátu, že sa mu ozvú, ale nezatelefonovali.

„Ochota súčasného župana odovzdať úrad nie je. Niekoľkokrát sme mu telefonovali a vyzývali sme ho, aby určil dátum a miesto, kde sa bude konať ustanovujúce zastupiteľstvo, na ktorom chceme prevziať štandardne úrad,“ vyhlásil v utorok Lunter.

Budúci župan vyzval Kotlebu, aby sa správal štandardne a viac sa venoval odovzdaniu úradu, ako upravovaniu zmlúv, pokračovaniu vo výberových konaniach a v predaji majetku.

Tlačová konferencia pre vybraných

Marian Kotleba ani vo štvrtok nevedel povedať, či sa s Lunterom stretne, alebo nie. Hovoril o viacerých faktoroch, ale najmä to, že nemá prečo iniciovať takéto stretnutie.

Kotleba dlhodobo selektuje aj novinárov, ktorých púšťa na tlačové konferencie. Spravil tak aj dnes, keď Denník N opäť nedostal možnosť ísť na jeho tlačovku.

Denník N vylúčil aj z tlačovej besedy, na ktorej v lete obhajoval kauzu tendra na opravu ciest. Vysvetľovali to kapacitnými dôvodmi, ale fotografie zo zasadačky ukázali, že voľných miest bolo dosť.

„Pofidérne“ médiá skončili na vrátnici aj pred vyše rokom, keď chcel Kotleba komentovať vyjadrenia prezidenta Andreja Kisku, či v roku 2015, keď zvolal tlačovú besedu k eurofondom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie