Denník N

Chytré hlavy potrebujú chytré Slovensko, aby prinášali úžitok

Inteligencia a kreativita jedincov nestačí, ak im nepraje prostredie, v ktorom musia fungovať.

Na Slovensku sa z toho síce nestal národný šport ako v susednom Česku a v Maďarsku, aj u nás je však silné presvedčenie, že sme krajina bystrých hláv a ak sa nám náhodou nedostáva dostatok uznania, môžu za to len nepriaznivé okolnosti alebo nepriazeň zvyšku sveta.

Projekt denníka Financial Times a Googlu na vyhľadávanie najlepších inovátorov strednej a východnej Európy ukazuje, že aspoň prvá časť tvrdenia je opodstatnená – bystrých hláv u nás možno nie je neúrekom, je ich tu však veľa.

Horšie je to s pokračovaním. To, že mnohí šikovní, kreatívni a odvážni ľudia zo Slovenska neprerazia, alebo prerazia a dosiahnu uznanie len v zahraničí, a najmä zahraničiu potom logicky prinášajú úžitok, nie je výsledkom nejakej kozmickej nespravodlivosti, temného sprisahania alebo závisti sveta.

Tak ako jedna lastovička nerobí jar, ani niekoľko osamotených inovátorov nedokáže od základov zmeniť krajinu, v ktorej žijú a pôsobia. Určite sú užitoční, prispejú k vylepšeniu pomerov, ak však zostanú osamotení, ich snaha nakoniec obvykle príde vnivoč, bude mať len obmedzený dosah a v najhoršom to doma zabalia a pôjdu robiť úspešných a prínosných inam.

Stačí si spomenúť na príbehy vedcov pri nedávnom škandále s európskymi dotáciami na vedu a výskum – boli úspešní vo svojej práci, nemohli však uspieť pri získavaní financií v skorumpovanom systéme, ktorí tu vytvorili vládni politici a ich blízki. A nepriamo aj občania tohto štátu, ktorí ako voliči dotyčných politikov dostali k moci a umožnili im nastaviť pravidlá hry podľa svojich potrieb.

Inteligencia, kreativita jedincov je len jedným z predpokladov úspešného rozvoja akejkoľvek krajiny. V konečnom dôsledku je vždy rovnako dôležité prostredie, v ktorom sa kreatívni a inteligentní ľudia snažia fungovať, ktoré ich musí vedieť oceniť a musí im byť nápomocné, namiesto toho, aby im kládlo prekážky.

O tomto prostredí už rozhodujeme my všetci. Ak nefunguje, ako má, ak z inteligencie našich ľudí nemáme všetci osoh, je zbytočné a najmä nespravodlivé sťažovať sa na zlý svet. On za to, na rozdiel od nás, naozaj nemôže.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Eurofondy v školstve

Komentáre

Teraz najčítanejšie