Denník N

Západným novinárom v Rusku vyšli knihy, ktoré nenapísali. Proti demagógii pomôže len pravda

Populistov, demagógov či propagandistov pravdivé odhalenia síce len tak ľahko neodradia, ale presné informácie sú napriek tomu kľúčové pri ich oslabovaní.

Autor je publicista

Ruské štátne médiá produkujú vymyslené výroky západných novinárov. Na ruskom knižnom trhu sa dokonca objavujú aj také knihy oslavujúce Rusko a Putina, ktoré ich údajní západní autori-novinári nikdy nenapísali.

Spôsoby ruskej propagandy a mnohofrontálnej kampane sú dlhodobo známe. Na základe skúsenosti redaktorky Radia France International a analytičky Inštitútu moderného Ruska Eleny Servettazovej sa však začalo hovoriť aj o nových, doposiaľ nepovšimnutých spôsoboch tejto propagandy.

Pred časom ruská štátna televízia na svojej webovej stránke uverejnila text, v ktorom citovala Servattezovú. Podľa príspevku jej vtedajší ukrajinský premiér Jaceňuk povedal, že bývalá ukrajinská premiérka Júlia Tymošenková mu opakovane ponúkala sexuálny pomer. Servettazová správu oficiálne dementovala a vyhlásila, že je to čistý výmysel. Lenže vymyslený a presne cielený príbeh začal žiť vlastným životom, najmä na sociálnych sieťach.

„V snahe zvýšiť dôveryhodnosť svojich správ sa začali ruské štátne médiá odvolávať na európskych novinárov ako na zdroj svojich vykonštruovaných príbehov,“ uviedla vtedy Servettazová pre server Politico. „Mechanizmus je jednoduchý: redaktori si vymyslia príbeh, pre väčšiu dôveryhodnosť v ňom uvedú vymyslené citáty západných novinárov a príbeh potom zverejnia na webe.“

Novinár denníka Guardian Luke Harding s prekvapením zistil, že je autorom knihy Nikto, iba Putin. Harding v minulosti pôsobil ako moskovský korešpondent Guardianu a po návrate do Británie napísal knihu Mafiánsky štát. Teda knihu s celkom iným posolstvom, než naznačuje ruský názov. Ruský vydavateľ jednoducho vzal jeho knihu, bez autorovho vedomia vypustil všetky časti kritické voči Rusku a Putinovi a vydal ju pod oslavným názvom. Z pôvodnej knihy tak v jej ruskom vydaní bezprecedentne porušujúcom autorské práva zmizla napríklad časť o vražde Alexandra Litvinenka, časti kritické k ruskej politike voči Ukrajine atď.

Americký expert na Rusko Donald Jensen mal byť autorom knihy Putin a USA, ktorá prináša oslavné ódy na Putina. Redaktor Economistu Edward Lucas zas má byť autorom knihy Ako Západ prehral s Putinom. Ani jeden z nich takéto knihy nikdy nenapísal.

Keď pred časom server Politico priniesol tieto i ďalšie podobné skúsenosti a informácie, spôsobilo to šok a odvtedy sa o spôsoboch ruskej propagandy píše ešte viac.

Aj keď populistov, demagógov či propagandistov pravdivé odhalenia len tak ľahko neodradia, práve neúnavné faktické demaskovanie je jednou z kľúčových ciest, ako proti dezinformáciám bojovať a oslabovať dosah akejkoľvek demagógie a propagandy.

Britský historik Mark Galeotti kedysi pripomenul, že počas studenej vojny si Západ uvedomil, že jeho najsilnejšou zbraňou proti propagande, demagógii a klamstvám je pravda. Tá, nech sa vo svete nových médií a moderných technológií javí akokoľvek bezmocnou a bezbrannou, je už zo svojej podstaty najsilnejšou zbraňou proti akejkoľvek demagógii a propagande aj dnes.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie