Denník N

Fico píše Kiskovi z Bašternákoviec (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Korda, Bezák a Stach píšu o udalostiach, prešľapoch a podcenených udalostiach týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Ostatné voľby v krajinách EÚ končia patom, politické strany nie sú schopné vytvoriť koalície. Politici presúvajú obavy od problémov, s ktorými si nedokážu alebo nechcú poradiť, k takým, ktoré akože dennodenne riešia v slovných prekáračkách a osobných útokoch. Rozbíjajú spoločnosť, ktorá je polarizovaná, atomizovaná a väčšinovo nespokojná. A nespokojná väčšina, rozdrobená v motívoch a dôvodoch, svojimi volebnými preferenciami neumožňuje vytvorenie programovej a hodnotovo blízkej legislatívnej väčšiny. A prestáva platiť, že vládne najväčšia menšina, vznikajú menšinové vlády. Menšinová demokracia je nestabilná, pragmatická, prehlbujúca pocit neistoty a nespokojnosti. Skutočné problémy sú totiž späté s každodenným prežitím, ako sú dostupné kvalitné pracovné miesta, stabilita a spoľahlivosť sociálneho postavenia, efektívna ochrana pred sociálnou degradáciou a imunita voči odopretiu dôstojnosti. Pretože toto sú základné podmienky bezpečnosti, istoty a blahobytu.

Prešľap týždňa

Relatívne objektívne bežné meradlo ekonomického bohatstva tej-ktorej krajiny je HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily. Podľa údajov MMF, Svetovej banky či Central Intelligence Agency je v súčasnosti Ruská federácia na 48. – 57. mieste  (pre zaujímavosť, SR je na 39. – 42. mieste). Spomedzi nástrojov, ktoré Rusko proti Európe používa, je plyn ten najmenej dôležitý. Sčasti preto, že je to nespoľahlivý nástroj, sčasti preto, že takéto správanie odrádza zákazníkov, a sčasti preto, že Európa sa môže brániť cez lepší vnútorný trh. Energetika je v geopolitike dôležitá oveľa menej ako iné faktory. Kým existujú na trhu alternatívy, na závislosti nezáleží. Tak sa voči Rusku správajme dospelo. A ostro sa ohradzujme voči prekrúcaniu historickej pravdy. Okupácia 1968 ostane okupáciou a temnou kapitolou našej histórie. Dezinformácie a ruská propaganda poškodzujú slovensko-ruské vzťahy. A predseda parlamentu by nemal mlčať.

 

Ján Štrasser, spisovateľ

Prešľap týždňa

Premiér Fico vraj pošle prezidentovi republiky (!) Andrejovi Kiskovi list, v ktorom ho požiada o „preplatenie štátneho lietadla na súkromné lety domov“. Expres rekomando? A odkiaľ ho pošle – z úradu vlády, zo Súmračnej, alebo rovno z Bašternákoviec? A na poštu ho odvezie v dodávke so slečnou Troškovou? A čo ak si ho Kiska nepreberie, tak ako onehdy Fico predvolanie na súd? Srandičky, srandičky… ale toto je už naozaj čosi žumpovité, pán premiér!

Podcenená udalosť

Europoslankyňa Monika Beňová si už nemyslí, že by mal Kaliňák odstúpiť z funkcie, lebo ju presvedčil, že od Bašternáka nič nedostal. Nie je to prvý zázrak tohto druhu na našom území. Pred asi vyše rokom sa obyvateľom Batizoviec pod Tatrami zjavila podobizeň Ježiša na plynovom sporáku. Žena, ktorá Ježiša objavila na sporáku, opísala mimoriadnu udalosť takto: „Chcela som variť. Postavila som hrniec, no z ničoho nič mi ťahalo oči tam dole, že tam sa dačo deje.“ Pani Beňová vie, že aj tam hore sa voľačo deje. O rok a pol budú voľby do Európskeho parlamentu.

Citát týždňa

Opozičné OĽaNO sa nekašle – predstavilo svoju tieňovú vládu. Bez tieňového premiéra/-rky, lebo podľa Igora Matoviča „tieňový premiér by bol čisto len o politike“. A o čom inom by asi tak mal byť?! Nebude to náhodou tak, že sám seba Matovič z istých dôvodov za tieňového premiéra nevymenoval, no pracovitú a charizmatickú Veroniku Remišovú tam nepustí?  Čo je plne v intenciách jeho správania spred volieb v roku 2012, keď posielal najkvalitnejších ľudí z kandidátky OĽaNO na detektor lži. Úplne zle.

 

Eugen Korda, novinár, .týždeň

Udalosť týždňa

Predseda vlády pôjde na nočnú šichtu – táto udalosť sa síce ešte nestala, ale už teraz bude jeho pracovný výkon pod drobnohľadom médií. Napriek tomu, že ho podnikatelia varovali, aby neriskoval svoje zdravie, je Robert Fico odhodlaný splniť sľub, len aby dokázal, že práca v noci je ťažká a že podnikatelia sú monštrá, ktoré sú ochotné v mene svojich ziskov obetovať zdravie svojich zamestnancov. Teraz ide len o to, akú prevádzku si vyberie. Mohol by v nejakej automobilke 8 a ½ hodiny montovať nenáročné časti áut, prípadne ísť do pekárne miesiť cesto na rožky. Najviac by mu však pristalo, keby sfáral do bane a narúbal trošku uhlia pre spriaznených uhľobarónov. Nuž, presviedčať voličov o tom, že jeho srdce bije pre sociálnodemokratické myšlienky, zatiaľ čo mu na ruke tikajú státisícové hodinky, nie je jednoduché.

Prešľap týždňa

Tieňová vláda Igora Matoviča zostane ešte dlho len tieňom toho, čo by si šéf OĽaNO želal, aby bola a ako by ju mala vnímať verejnosť. Urobiť pred novinármi z Veroniky Remišovej tieňovú ministerku zahraničných vecí, na to treba okrem straty súdnosti aj veľký kus prirodzeného grobianstva. Už len čakám, kedy ju pošle na detektor lži, tak ako to urobil pred niekoľkými rokmi s inými kandidátmi na poslanecké kreslá.

Podcenená udalosť 

Nákup obrnencov je taký utajený, že ani majitelia spoločnosti, ktorí z neho budú profitovať, nevedia nič o tom, že by z neho profitovať mali. Ak nákup prebehne naozaj takým spôsobom, ako je pripravený, je celkom isté, že zopár ľudí sa nebude musieť starať o to, či tento štát bude mať v budúcnosti peniaze na vyplácanie dôchodkov.

 

Braňo Bezák, copywriter, hudobník

Udalosť týždňa

Nezabudnem, ako som na začiatku tohto tisícročia sledoval na BBC zábery zo Zimbabwe. Na smrť vystrašení bieli farmári a ich plačúci černošskí zamestnanci v hrôze utekali pred rozbesnenou luzou vedenou chlapíkom, čo obľuboval svoju prezývku Hitler. Táto krvavá „pozemková reforma“ sa diala so súhlasom prezidenta Roberta Mugabeho, ktorý bol v uplynulom týždni prinútený odstúpiť z funkcie. Neskoro, ale predsa. Tento týždeň dal bodku aj za kariérou iného netvora. Ratko Mladić dostal od Medzinárodného trestného súdu doživotný trest. Dúfajme, že zhnije vo väzení.

Prešľap týždňa

Zdá sa, že Richard Sulík má v hlave Sulíka v nadživotnej veľkosti. Naznačuje to jeho reakcia na článok v tomto médiu, ktorého titulok som si dovolil v predošlej vete parafrázovať. Tento Übersulík radí majiteľovi hlavy, v ktorej je nasťahovaný, že je nutné všetko brať doslovne a osobne. A predovšetkým, že treba na všetko urazene reagovať. Aj keby šlo o text kritizujúci jeho politických súperov. Pán Sulík, vyhoďte svojho vnútrolebečného nájomníka a vyberajte si svoje súboje uvážlivejšie.

Citát týždňa

„S takovouhle vládou je nakonec dobře, že to tady ve skutečnosti řídí ilumináti,“ napísal na Facebook scenárista a publicista Tomáš Baldýnský v reakcii na to, že v Česku sa črtá spolupráca Babiša, Okamuru a komunistov.

 

Karolína Stach, politická radkyňa v Európskom parlamente

Udalosť týždňa

Pre mňa je ňou bez akejkoľvek pochybnosti odsúdenie Ratka Mladića za najohavnejšie zločiny, aké ľudstvo vôbec pozná a dokáže opísať. Asi nikomu z preživších to bolesť nezmierni, no my ostatní, ktorí sme sa narodili do šťastnejších krajín, máme aspoň nespochybniteľný dôkaz, ktorý si treba dobre zapamätať, ak aj nie ste právnici či historici: Karadžić a Mladić sú usvedčení genocídni vrahovia a etnický nacionalizmus je zaručená cesta do pekla.

Podcenená udalosť 

Tento týždeň prehralo tzv. geografické rozmiestnenie. A teda princíp, že EÚ je Paríž, ale aj Varna. Nedostali sme EMA, teda liekovú agentúru, a to aj napriek tomu, že slovenská kandidatúra bola podľa všetkého technicky dobre pripravená. Veľa sa rozprávalo o nepopularite Bratislavy pre zamestnancov agentúry. Je to do istej miery pochopiteľné: predstava sťahovania sa z kozmopolitného Londýna, plného dobrých škôl a príležitostí, do malej Bratislavy, kde výhľadovo dostanete o 40 % menší plat, je naozaj veľmi silný protivietor. Pravdou však je, že ani „východ“ nie je o nič menej európsky ako Paríž a zaslúžil by si to pocítiť napríklad aj v podobe agentúry. Je to škoda, no možností, ako sa lifestylovo zlepšiť tak, aby sme boli príjemnejšou voľbou aj pre zblúdilých svetákov, sú stále v našich rukách.

Citát týždňa

 

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie