Denník N

Žitňanská zatiaľ nehovorí, či je za zrušenie kladiva na koncipientov

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa pred piatimi rokmi schvaľovalo predĺženie koncipientskej praxe advokátov, bola vtedajšia opozičná poslankyňa Lucia Žitňanská proti. Čoskoro budú poslanci hlasovať o dvoch návrhoch, ktorými sa má prax skrátiť.

Za uplynulých päť rokov sme nikdy neboli bližšie skráteniu koncipientskej praxe, tvrdí iniciatíva, ktorá už dlhšie bojuje za to, aby sa budúci advokáti nepripravovali na svoje povolanie päť rokov, ale len tri. Reálnu šancu získať povolanie totiž získavajú tesne pred tridsiatkou, a to sa im zdá neskoro. Chcú preto, aby sa prax vrátila do podoby z roku 2012, keď vtedajší minister spravodlivosti a súčasný predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Tomáš Borec zmenu presadil.

Inciatívu za lepšiu advokáciu teší, že na programe parlamentnej schôdze, ktorá sa začne na budúci týždeň, sú až dva poslanecké návrhy, ktoré majú koncipientskú prax skrátiť. Oba sú však opozičné – jeden od poslancov OĽaNO a druhý za Sme rodina.

Kollárova strana argumentuje napríklad tým, že pridlhú prax si nemôžu dovoliť absolventi práva z nízkopríjmových rodín. Obyčajní ľudia zase obhajujú svoj návrh tým, že pridlhá prax je diskriminačná voči iným právnickým povolaniam. Bez podpory niektorej z koaličných strán opozícia nemá šancu na úspech.

Iniciatíva preto čaká na to, čo na poslanecké návrhy povie ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Pripomínajú jej, že pred piatimi rokmi, keď bola opozičnou poslankyňou, svojmu predchodcovi Borcovi (za Smer) predĺženie praxe vyčítala. Samotná Žitňanská v tom čase na blogu priznala, že v roku 2012 o tejto téme s Borcom hovorila. On bol šéfom komory a ona ešte ministerkou v Radičovej vláde. Po pár mesiacoch sa zo Žitňanskej stala opäť poslankyňa a z Borca minister, pričom novela zákona o advokátoch bola jednou z prvých, ktoré presadil. „Netreba lobing, ak máme ministra,“ reagovala preto pred piatimi rokmi Žitňanská.

Pre ministerku je téma otvorená

To, že ministerka bola proti predĺženiu praxe, Žitňanská nijak netají a verejne sa k tomu hlási. Už menej je však jasné, aký je jej postoj dnes. „Momentálne analyzujeme dôsledky, téma je otvorená,“ reagoval hovorca Peter Bubla na otázku, či podporuje iniciatívu na skrátenie praxe.

„V každom prípade platí, že o poslaneckých návrhoch majú rozhodovať poslanci, a je namieste, aby k nim aj zaujímali stanovisko,“ odpovedal na to, či ministerka bude presviedčať koaličných partnerov, aby skrátenie praxe podporili.

Bývalý minister spravodlivosti a staronový predseda advokátskej komory Tomáš Borec. Foto – TASR

Prečo by bolo lepšie, keby sa budúci advokáti na svoje povolanie už nepripravovali päť rokov, ale len tri? Iniciatíva za lepšiu advokáciu argumentuje napríklad tým, že poklesol záujem o vysokoškolské štúdium práva, čoho dôsledkom je, že právnické fakulty už väčšinou prijímajú študentov bez prijímačiek. Prepad za uplynulých päť rokov je vyše 60 percent.

Znížila sa atraktivita advokátskeho povolania vo všeobecnosti, no najmä medzi ženami. Iniciatíva to vysvetľuje tým, že mladé ženy nechcú porodiť prvé dieťa po tridsiatke, čo by vraj pri absolvovaní vysokej školy a následnej koncipientskej praxe skôr nestíhali. Počet študentiek práva podľa iniciatívy poklesol o takmer 30 percent, počet advokátok o zhruba šesť percent.

Aj vďaka týmto dátam si iniciatíva na svoju stranu získala mnohé renomované advokátske kancelárie. Pod jej otvorený list za skrátenie praxe sa podpísalo viac ako 1700 osôb a 44 advokátskych kancelárií. Skrátenie podporila aj Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave a právo na košickej Univerzite Pavla Jozefa Šafárika.

SAK trvá na svojom, nebráni sa však diskusii

Napriek mnohým argumentom advokátska komora zatiaľ o zmene nehovorí. Predĺženie praxe sa podľa nej osvedčilo. „Vytvára podmienky na to, aby sa do budúcna úroveň poskytovaných služieb zlepšila,“ odpovedá hovorkyňa komory Alexandra Donevová. Pripomenula, že zmena v roku 2012 reagovala najmä na pretrvávajúce problémy s nízkou úrovňou niektorých právnických fakúlt.

Za výhodu považuje to, že v súčasnosti má koncipient garantované, že ho nebude advokát využívať len na rutinnú prácu, ale má riadne vytvorené podmienky na vzdelávanie a získavanie potrebných skúseností pre advokáciu. Výsledky kvalitnejšej prípravy však bude možné odsledovať až na budúci rok, keď mali prví koncipienti s päťročnou praxou absolvovať advokátske skúšky.

SAK sa bráni argumentu s poklesom záujmu o štúdium práva tým, že ide o nepodloženú kritiku a že to súvisí napríklad s demografiou. Menej uchádzačov sa podľa komory hlási aj na iné odbory. Iniciatíva za lepšiu advokáciu však oponuje, že pokles záujmu je síce na viacerých fakultách, ale na práve je medziročný pokles najväčší. V roku 2015 to bolo 23 percent.

„Demografia nemôže za to, že počet slovenských koncipientov praxujúcich v Česku po predĺžení praxe stúpol trojnásobne a že polovica maturantov si podáva prihlášku na právnické fakulty súčasne aj do Čiech,“ argumentoval Marián Porvažník z iniciatívy.

Išlo len o likvidáciu konkurencie

„Pri analýze celkovej situácie iniciatíva dospela k záveru, že pri predĺžení praxe SAK a bývalý minister, dnes predseda komory Borec, sledovali jediný cieľ, a to získať absolútnu kontrolu nad trhom a svojou budúcou konkurenciou,“ tvrdí Porvažník s tým, že ostatné „pseudoargumenty“ majú komore slúžiť len na kamufláž jej pravého úmyslu.

O tom, že situácia s koncipientmi je neúnosná a ich počet by bolo dobré obmedziť, naznačil Borec už v januári 2012. Ako predseda advokátskekj komory sa stretol s vtedajším prezidentom Ivanom Gašparovičom a hovoril o legislatívnom zámere, ktorý by určil limit na počet koncipientov, ktorých môžu advokáti mať. Situácia s koncipientmi začala byť totiž podľa Borca neúnosná, obával sa ich uplatnenia na pracovnom trhu.

Jednu z mála zmien, ktoré ako staronový predseda SAK pripúšťa, je, že by sa do päťročnej koncipientskej praxe čiastočne započítalo už vysokoškolské štúdium. Napríklad jeden rok. Vzdelávanie budúcich právnikov by sa však muselo skvalitniť.

„Akékoľvek skrátenie praxe je viac ako vítané,“ reagoval Porvažník, no dodal, že pri existencii advokátskych skúšok a až päťročnom štúdiu práva je povinná prax štyri roky stále neprimerane dlhá.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie