Denník N

Zakliata pravda a divný Danko v TA3

Andrej Danko a TA3 patria dlhodobo k sebe.
Andrej Danko a TA3 patria dlhodobo k sebe.

Doplnené 24. 11. o 19.55: Predseda SNS má problémy s presnosťou, aj keď hovorí o histórii vlastnej strany.

Autorky sú analytičky Inštitútu SGI na projekte Demagog.SK

Andrej Danko sa po voľbách v roku 2016 stal veľmi rýchlo organickou súčasťou politickej scény. Je fenoménom, jeho výroky zľudoveli, stáva sa pomaly marketingovou značkou a správy o ňom skoro isto pritiahnu čitateľov. Danko vedie štandardnú politickú stranu, predsedá štandardnému (bezhoralkovému) parlamentu, niekedy však využije alternatívne vetné skladby a aj alternatívne fakty. Pojem alternatívne fakty je asi najvhodnejší aj pre opis jeho výkonu v poslednej relácii V politike na TA3.

Od hrdého predsedu by sa dalo očakávať, že históriu vlastnej strany pozná podrobne. Napriek tomu Andrej Danko tvrdil, že nikdy v predchádzajúcich VÚC voľbách SNS nepostavila vlastných kandidátov na posty predsedov samosprávnych krajov. Pravdou je, že s výnimkou roku 2005 mala SNS v každých voľbách vlastného nominanta na župana aspoň jedného samosprávneho kraja. V roku 2013 bol nominantom v Bratislavskom kraji samotný podpredseda strany, Jaroslav Paška. Danko sa stal predsedom SNS v roku 2012.

Téme obrany Danko, predseda strany, ktorá nominovala ministra obrany, venoval niekoľko faktických výrokov – dva z nich sme označili za nepravdu. V jednom prípade pravdepodobne išlo o neaktuálnu informáciu, keď predseda parlamentu tvrdil, že Letecké opravárne Trenčín opravujú ruské vrtuľníky pre americkú armádu. Toto tvrdenie totiž platilo iba pár mesiacov v roku 2013. Nová zákazka, ktorú získali opravárne v roku 2016, nie je pre americkú armádu, ale pre NATO.

Danko tiež tvrdil, že aj Turecko ako člen NATO kúpilo ruské migy (MiG je výrobca ruských vojenských lietadiel). Napriek tomu, že na Slovensku sa pomerne často v poslednom čase hovorí o ruských migoch, nie je to jediný typ ruskej vojenskej techniky. Nie je preto dobrá taktika náhodne, namiesto všeobecného pomenovania „ruská vojenská technika“, alebo namiesto presného označenia „rakety S-400“, použiť pojem migy. Nemusí to byť správne, tak ako to nevyšlo ani Dankovi, Turecko totiž nakúpilo ruské strely zem-vzduch a nie lietadlá MiG.

Značná časť diskusie bola venovaná Dankovej návšteve Ruska a jeho prejavu v Štátnej dume Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie. Danko svoje vystúpenie obhajoval tým, že išlo o mimoriadnu príležitosť, pretože v poslednom desaťročí tu vystúpili iba štyria politici okrem neho, a teda prednesenie prejavu nie je umožnené hocikomu. Pocit výnimočnosti kazí len kontext: kto boli tí politici, ktorí pred Dankom vystúpili? Predseda slovenského parlamentu sa týmto dostal do exkluzívnej skupinky s vtedajšími prezidentmi jednostranne vyhlásených republík Južného Osetska a Abcházska. Lebo pravda, v ruskej dume nemôže hocikto vystúpiť. (Andrej Danko sa obhajuje, že v hornej komore, ktorá sa volá Rada federácie, nedávno vystúpil predseda izraelského parlamentu. Podrobnejšie o vystúpeniach v dume tu.)

Ako by sa dala opísať faktická (ne)správnosť Andreja Danka v poslednej relácii? Dankov poradca Machala by to možno nazval alternatívnou pravdou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Teraz najčítanejšie