Denník N

Prečo islamisti útočia na mešity a zabíjajú moslimov?

14-ročný Abdel leží so zraneniami v nemocnici po útoku na preplnenú mešitu na Sinaji. Foto – AP
14-ročný Abdel leží so zraneniami v nemocnici po útoku na preplnenú mešitu na Sinaji. Foto – AP

Hlavnými podozrivými z teroristického útoku na mešitu v egyptskom Sinaji sú islamisti.

Brutálny piatkový útok na mešitu na egyptskom Sinaji, kde zomrelo vyše dvesto ľudí, len potvrdil to, na čo sa občas zabúda. Najpočetnejšou skupinou obetí islamistov sú hlavne moslimovia, ktorí doplácajú na pokrivený výklad Koránu, fanatizmus a mocenské záujmy týchto skupín.

Tie sa neštítia ani útokov na miesta modlitby. Po kresťanských kostoloch zaútočili v Egypte aj na mešitu.

Prečo?

Ak by sme si osvojili cynizmus teroristických skupín, ich snahu spôsobiť čo najviac utrpenia, škôd, paniky, neistoty a nenávisti medzi ľuďmi, je mešita – hlavne v piatok počas tradičných modlitieb – ideálny „mäkký cieľ“.

Veľa ľudí na uzavretom mieste, ktorí svoju svätyňu považujú za bezpečné miesto, a preto odhadzujú ostražitosť, rýchlo podľahnú panike, budú sa snažiť mešitu rýchlo opustiť. Chaos ešte zvýši riziko ďalších obetí a zranených.

Ďalším momentom je šok. Ten teroristi milujú. Útok na náboženský objekt, rovnako ako na koncert plný tínedžerov či rodiny s deťmi na promenáde, vyvoláva veľkú odozvu, svojou nezmyselnosťou a krutosťou zasiahne mnohých.

Hoci sa v tejto chvíli len špekuluje, kto bol za útokom na mešitu navštevovanú prevažne prívržencami súfizmu, málokto pochyboval, že ide o niektorú z islamistických skupín operujúcich na Sinaji. Pôsobia tam organizácie blízke Dáišu (takzvaný Islamský štát), al-Káide a Moslimskému bratstvu.

Útočníci zabíjali bombami aj puškami.

Súfizmus

Mešita bola obľúbená medzi príslušníkmi bezpečnostných síl, ktorí predstavujú dvojnásobný terč.

Jednak stelesňujú režim, čo islamistov tvrdo potláča, a potom sú aj vyznávači súfizmu – mystickej vetvy islamu označovanej napríklad Dáišom či inými konzervatívnymi skupinami za kacírstvo. Z ich pohľadu teda takýchto odpadlíkov možno pozabíjať.

Stúpencov súfizmu v Egypte v minulosti Dáiš vyzýval, aby sa kajali, inak im hrozí trest. Profesor sociológie na Americkej univerzite v Káhire Amro Ali však pripomenul, že do mešity chodili nielen vyznávači súfizmu, ale aj „bežní“ suniti.

Útoky na mešity nie sú v moslimských krajinách ničím novým. V posledných rokoch útočili napríklad islamisti na šíitské mešity v Jemene, Kuvajte, Afganistane. Útoky sa odohrali aj v Medine, neďaleko hrobky proroka Mohameda.

Aj na Západe sa objavili ataky na moslimské modlitebne, ktoré súviseli s nenávisťou voči islamu či moslimom.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie