Denník N

Kremeľ urobí všetko, aby ho dostal z malérov. Kto je miliardár Kerimov, ktorého zatkli za dane?

Na archívnej snímke z 23. augusta 2012 Sulejman Kerimov sleduje zápas futbalového tímu Anži Machačkala, ktorý ešte vlani vlastnil. Foto – TASR/AP
Na archívnej snímke z 23. augusta 2012 Sulejman Kerimov sleduje zápas futbalového tímu Anži Machačkala, ktorý ešte vlani vlastnil. Foto – TASR/AP

Diplomatický pas nepomohol ruskému miliardárovi a senátorovi z Dagestanu pred zatknutím v Nice, kde ho podozrievajú z prania špinavých peňazí a daňových podvodov s vilami.

Pri čítaní jeho profilu v magazíne Forbes to s kariérou ruského miliardára Sulejmana Kerimova vyzerá ako na kolotoči. Po obdobiach úspechu prichádza pád, aby sa znovu dostal hore.

Po nedávnom zatknutí na letisku vo francúzskom Nice sa zdá, že znovu klesol do toho horšieho obdobia.

Po tom, čo strávil dve noci vo francúzskom väzení, ho prepustili na kauciu v sume piatich miliónov eur. Zobrali mu pas, nesmie opustiť Povensálsko a viackrát týždenne sa musí hlásiť na polícii. Ako napísal Financial Times, je len krok od obvinenia z daňových podvodov.

Nepriznané vily na Azúrovom pobreží

Naliehanie Kremľa, že má diplomatický pas, nepomohlo. 51-ročný Sulejman Kerimov je totiž okrem podnikania aj senátorom za ruský Dagestan. O jeho osude po minulotýždňovom zatknutí na letisku rozhodne francúzska justícia a policajné vyšetrovanie, ktoré ho podozrieva z prania špinavých peňazí a krátenia daní.

Štátnu pokladňu údajne pripravil o desiatky miliónov eur pri nákupe nehnuteľností cez nastrčených prostredníkov. Hodnota jednej z víl na Azúrovom pobreží sa odhaduje na 150 miliónov eur.

Kerimov a jeho právnici tvrdia, že obvinenia sa nezakladajú na pravde.

Kerimov nie je len taký obyčajný ruský miliardár. So svojou rodinou vlastní najväčšieho producenta zlata v Rusku, Poľus, ktorého akcie po jeho zatknutí okamžite klesli. Medzi jeho portfólio patrí tiež medzinárodné letisko v Machačkale, kde sa jeho kariéra ekonóma rozbehla ešte v časoch ZSSR.

„Jeho prvým úspechom bola jeho žena Firuza, dcéra vplyvného straníckeho funkcionára, ktorý mu pomohol k pozícii v miestnej fabrike,“ uviedol server Nastojaščeje vremia. Do elity sa vyštudovaný ekonóm definitívne dostal výhodnou kúpou Nafty Moskva, ktorej väčšinové akcie kúpil za 50 miliónov dolárov.

Od akcií Gazpromu po miesto v dume

Potom to už šlo s kupovaním akcií ruských klenotov ako Rosneft, Sberbank či Gazprom rýchlo. Popritom vstúpil do politiky, stal sa dvojnásobným poslancom v ruskej dume. Najskôr patril k nacionalistom Vladimira Žirinovského, potom prešiel do proputinovského Jednotného Ruska.

Od roku 2008 je členom hornej komory ruského parlamentu – Rady federácie.

Ešte pred finančnou krízou v roku 2008 sa zbavil väčšiny svojich ruských akcií. A to vrátane Gazpromu či developerského projektu v Moskve. Naopak, začal si masívne požičiavať, aby sa dostal k podielom v gigantoch ako Morgan Stanley, Goldman Sachs, Credit Suisse, Merill Lynch, Royal Bank of Scotland a Deutsche Bank, aby to počas krízy banoval.

Kým pred krízou sa jeho majetok odhadoval na 17,5 miliardy, o rok to už bolo len 3,1 miliardy dolárov.

„Stratil miliardy, ale znovu začal investovať na ruskom trhu za pomoci pôžičiek od ruskej VTB Banky,“ napísal americký magazín Forbes. Z pádu sa dostával znovu nahor.

„Hlavná vec počas krízy je disciplína, začať opäť investovať, ako kríza poľavuje,“ citovali Financial Times miliardára, ktorý vôbec neposkytuje rozhovory.

Na čo platí imunita

Vlastníctvo víl na francúzskej Riviére Kerimov ako ruský politik v daňových priznaniach neuvádzal. V Nice pritom býval často. V roku 2006 tam mal vážnu nehodu na Ferrari Enzo, počas ktorej – ako napísala Meduza – utrpel popáleniny; dodnes nosí rukavice vo farbe kože, aby zakryl svoje jazvy.

V minulosti o jeho vydanie v súvislosti s hnojárskym gigantom Uralkali žiadali v Bielorusku, neskôr ho však zo zatykača vymazali.

Ešte vlani vlastnil Kerimov dagestanský futbalový klub Anži Machačkala, kam dotiahol brazílsku hviezdu Roberta Carlosa.

Jeho vyšetrovanie vo Francúzsku sa teraz môže stať dôvodom na ďalší konflikt medzi Západom a Kremľom.

„Senátorský status Sulejmana Kerimova a fakt, že je občanom Ruska, mu zaručuje, že urobíme všetko, čo je v našej moci, aby sme chránili jeho zákonné záujmy,“ povedal priamo Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Ruské ministerstvo zahraničných vecí si dokonca predvolalo francúzskeho chargé d’affaires v Moskve.

Francúzsku diplomaciu to však nechalo chladnú a do Moskvy odkázala: Kerimov si môže užívať diplomatickú imunitu, len kým súvisí s jeho senátorskou funkciou. A podozrenie z krátenia daní do toho nepatrí.

Navyše neprišiel do Francúzska na služobnú cestu ako senátor, ale zo súkromných dôvodov.

Predĺžená ruka Kremľa?

Ruský prezident túto jar odmenil Kerimova štátnym vyznamenaním. V rebríčku najbohatších Rusov je na úctyhodnom 21. mieste s majetkom odhadovaným na 6,3 miliardy dolárov.

Financial Times ho raz opísali ako ruského Gatsbyho, ktorý si na svoje večierky volal svetové celebrity ako napríklad Amy Winehouse, ruskú politickú špičku či dokonca špiónku Annu Chapmanovú, ktorú odhalili v Spojených štátoch.

Západní bankári o Kerimovovi hovorievali, že niekedy to vyzerá, akoby bol predĺženou rukou Kremľa. Vyzerá to tak hlavne vďaka štátnym pôžičkám, ku ktorým sa vždy vedel ľahko dostať. „Kerimov… je odlišné zviera. Zdá sa, že mnohé z vecí, ktoré robí, sa dejú v tandeme s ruskou vládou,“ povedal pre Financial Times Chris Barter z moskovskej kancelárie Goldman Sachs.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie