Denník N

Koaliční partneri pri transportéroch kryjú SNS

To, že SNS je čisto zárobkový podnik, vieme pomaly tridsať rokov. Jej koalícia so Smerom a s Mostom však nie je vynútená – tieto strany k sebe žiaľ patria.

Ak potrebujete nejaké potvrdenie, že nákup obrnených transportérov pre slovenskú armádu v réžii SNS smrdí na sto honov, stačí sledovať správanie politikov a nominantov nacionalistov na verejnosti. Od toho, ako minister obrany Peter Gajdoš uteká pred novinármi (starý vojak a taká zbabelosť, no teda), až po posledný nedeľný rozhovor s Andrejom Dankom vo verejnoprávnej televízii.

Predseda parlamentu dokáže v jednom rozhovore tvrdiť, že základom nákupu je absolútna transparentnosť, a potom vysvetľovať, že jeho nominanti na ministerstve obrany museli nákup tajiť, pretože nechceli podľahnúť tlaku lobistov.

Napriek svojim dlhým monológom Danko nevyvrátil jedinú z pochybností, ktoré sa okolo obchodu vyskytli, vlastne sa im ani príliš nevenoval a namiesto toho spriadal konšpiračné teórie o lobistoch z radov opozície a mimovládnych organizácií, ktorí sú podľa neho jediným zdrojom všetkých pochybností okolo celého kšeftu.

Prešlo mu to, moderátor mu príliš neoponoval a nechal ho trepať o záchrane slovenských podnikov. O týchto podnikoch sa opäť postupne dozvedáme, že ich najdôležitejšou vlastnosťou nie je to, že sú slovenské, ale to, že ich vlastnia ľudia blízki SNS, ktorí budú z obchodu mať najväčší úžitok.

To, že SNS nie je politická strana, ale čisto zárobkový podnik, a nákup transportérov je toho len ďalším dôkazom, je jedna vec. Pred niekoľkými dňami sme tu však mali aj zasadanie parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, ktorý si nemohol robiť svoju prácu, ku ktorej patrí i kontrola podobných nákupov, pretože mu v tom zabránila obštrukcia vládnych poslancov.

Podozrivý nákup transportérov tým už nie je len problémom SNS, ale celej vládnej koalície, ktorá tieto podozrivé kšefty jednotne kryje a bráni zisteniu skutočnosti. Aká je zo svojej podstaty SNS, to vieme už skoro tridsať rokov. Čoraz zjavnejšie však je, že koalícia slotovsko-dankovskej strany so Smerom a s Mostom-Híd nie je nič vynúteného – tieto strany k sebe proste celkom organicky patria.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

SNS

Komentáre

Teraz najčítanejšie