Denník N

Ste charizmatickí? Vedci vymysleli test charizmy, má iba 6 položiek

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Autori novej štúdie si myslia, že charizma sa dá merať a má dve zložky: jednou sú líderské schopnosti a druhou prívetivosť.

Slovo „charizma“ opisuje schopnosť človeka mimoriadne pôsobiť na iných ľudí a často sa spája s líderskými zručnosťami.

O ľuďoch, ktorých považujeme za charizmatických, hovoríme tiež, že sú vplyvní, talentovaní, že majú výborné komunikačné schopnosti a zručnosť presviedčať iných.

Jednoznačná definícia z psychologického hľadiska však chýba. Výskumný tím kanadských psychológov pod vedením Konstantina O. Tskhaya preto preskúmal charizmu v kontexte nášho každodenného života. Štúdia vyšla v lete v časopise Journal of Personality and Social Psychology.

Autori vytvorili jednoduchý test na testovanie charizmy; pozostáva zo šiestich položiek. Ak si chcete odmerať charizmu, oznámkujte sa od 1 do 5 pri nasledujúcich výrokoch (5 – úplná pravda, 1 – vôbec nesedí):

Som niekto:

  • koho prítomnosť v miestnosti je hmatateľná,
  • kto dokáže ovplyvňovať ľudí okolo seba,
  • kto dokáže viesť skupinu,
  • pri kom sa ľudia cítia príjemne,
  • kto sa na ľudí často usmieva,
  • kto dokáže vychádzať takmer s každým.

Spočítajte si nazbierané body a vydeľte ich šiestimi. Ak je váš výsledok vyšší ako 3,7, ste podľa autorov novej štúdie charizmatickejší ako priemerný človek.

Zmes prívetivosti a líderských schopností

Spomínané položky testu výskumníci predložili takmer tisíc dobrovoľníkom. Na základe ich odpovedí tiež stanovili, že charizma má dve zložky: jednou sú líderské schopnosti (zodpovedá prvým trom položkám testu) a druhou je prívetivosť (zodpovedá posledným trom položkám testu).

Do testu boli pôvodne zaradené ešte štyri ďalšie položky: som niekto, kto priťahuje, je dobrý líder, vyžaruje pozitívnu energiu a je prístupný. Tie sa do zoznamu napokon nedostali, pretože boli príliš abstraktné alebo sa dali pochopiť viacerými spôsobmi.

Väčšina starších štúdií sa pri výskume charizmy zameriavala priamo na lídrov a ich schopnosti, no Tskhay a jeho tím vytvorili test, ktorý umožňuje merať charizmu u širokej verejnosti.

Ako vylepšiť charizmu

Autori novej štúdie porovnali hodnotenia okolia a samohodnotenie charizmy dobrovoľníkov. Ukázalo sa, že tieto dve hodnoty boli veľmi podobné: ak si o sebe človek myslel, že je charizmatický, vnímalo ho tak aj jeho okolie. Takáto súhra nebýva v behaviorálnej psychológii pravidlom.

Ak s výsledkami testu nie ste spokojní, nič nie je stratené. Položky v teste pre vás môžu slúžiť ako návod, ako si  charizmu vytrénovať. Podľa vedeckej literatúry sa charizma dá naozaj pilovať.

Pomôcť by malo, ak sa snažíte napodobniť ľudí, ktorých považujete za charizmatických. Pomáha aj zmena tónu hlasu, väčšie využívanie mimických svalov, správne gestá či väčšie zapojenie príhod, rétorických otázok či vyjadrení, ktoré odrážajú pocity a zmýšľanie ľudí, na ktorých sa obraciame.

Dostupné z doi:10.1037/pspp0000159

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Človek

Veda

Teraz najčítanejšie