Denník N

Čína zvažuje železničný tunel pod Mount Everestom

Mount Everest z južnej, nepálskej strany. Foto – TASR/AP
Mount Everest z južnej, nepálskej strany. Foto – TASR/AP

Železnica by mala spojiť Čínu a Nepál, prekáža však najvyššie pohorie na svete.

O necelých päť rokov by pod najvyšším vrchom sveta mohol viesť železničný tunel. Tento variant momentálne zvažujú čínske úrady, ktoré by chceli vytvoriť železničné spojenie so susedným Nepálom. Prekážajú im v tom však Himaláje. O zámere napísal denník China Daily a informovala o ňom aj agentúra AFP.

O železničnom spojení s Nepálom hovoril čínsky minister zahraničia na návšteve tejto susednej krajiny v decembri. Naznačil, že súčasná trať, ktorá vedie do Tibetu, by sa mohla predĺžiť až do hlavného mesta Nepálu Káthmandu.

Niekoľko dlhých tunelov

O prepojenie požiadala nepálska strana. Teraz čínski odborníci zvažujú možnosti prepojenia. „Trať pravdepodobne bude musieť ísť cez vrch Qomolangma, takže robotníci budú musieť vykopať niekoľko veľmi dlhých tunelov,“ povedal podľa AFP odborník Wang Meng-šu. Qomolangma je tibetský názov Mt. Everestu.

Železnica do Nepálu by podľa denníka bola pre krajinu výhodná. „Ak sa návrh stane realitou, vzájomný obchod – najmä s poľnohospodárskymi produktmi – sa výrazne posilní, spolu s turizmom a výmenami ľudí,“ povedal Wang Meng-šu pre China Daily v stredu.

Podľa denníka by mala byť železnica hotová do roku 2020. Najvyššia rýchlosť, ktorou budú môcť ísť vlaky, by bola vzhľadom na terén 120 kilometrov za hodinu.

Ďalších 540 kilometrov

Železničná trať spájajúca provinciu Čching-chaj s Tibetom má necelých dvetisíc kilometrov. Predĺženie do Nepálu by znamenalo ďalších 540 kilometrov.

Prípadné železničné spojenie s Tibetom často kritizujú aktivisti, ktorí podľa AFP tvrdia, že ohrozuje „regionálnu bezpečnosť a jemný ekosystém oblasti“.

https://www.google.cm/maps/place/Mount+Everest,+Tingri,+Xigaze,+Nep%C3%A1l/@28.8768593,88.1807528,515395m/data=!3m1!1e3!4m2!3m1!1s0x39e854a215bd9ebd:0x576dcf806abbab2

Železnica sa v súčasnosti končí v meste Si-ga-ce (Xigaze), červeným je označený Mt. Everest. 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie