Denník N

Čo čaká svet: Merkelovej druhá šanca, pápežova dilema a Babišov pakt s extrémistami

František už priletel do Barmy. Foto – AP
František už priletel do Barmy. Foto – AP

Svetové udalosti, ktoré sa oplatí sledovať tento týždeň.

Veľká koalícia v Nemecku

„Je to najlepšia možnosť,“ tak komentoval šéf bavorskej Kresťansko-sociálnej únie (CSU) Horst Seehofer otvorenie koaličných rokovaní s druhou najsilnejšou stranou v Bundestagu – Sociálnymi demokratmi (SPD).

Veľká koalícia je znovu v hre, keďže rokovanie o „jamajskej koalícii“ s liberálmi a so Zelenými padli. Líder socialistov Martin Schulz tak nakoniec „pre dobro krajiny“ a naliehanie straníckych kolegov už netrvá na tom, že musia po volebnom fiasku zostať v opozícii.

Zadarmo to však nebude, odkazujú ľavičiari kancelárke Merkelovej, ktorá dostala ešte jednu šancu predĺžiť svoje 12-ročné vládnutie a získať aj štvrtý mandát. Seehofer zase pripomenul SPD, že v septembrových voľbách zažila svoj najhorší výsledok od polovice 20. storočia a mala by zostať realistická.

SPD, podobne ako Zelení, má problém so Seehoferovým limitom (200-tisíc ročne) pre utečencov. Podľa nich je protiústavný a ide proti medzinárodným konvenciám.

Vyjednávanie nebude jednoduché, nemeckí voliči a s nimi celá EÚ si ešte bude musieť počkať, či bude oslavovať novú éru pluralitnej demokracie v Nemecku, alebo sa začne postupná rozlúčka s Merkelovou a vypíšu nové voľby. Veľká koalícia by potešila francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý má ambiciózny plán s reformou eurozóny. Bez stabilného spojenca v najsilnejšej ekonomike Európy to však nepôjde.

Či veľká koalícia v Nemecku vznikne, by mohlo napovedať štvrtkové stretnutie prezidenta Franka-Waltera Steinmeira s lídrami jednotlivých strán.  Prezident, ktorý zohráva kľúčovú rolu pri hľadaní novej vlády po nejednoznačnom výsledku volieb, sa ešte predtým stretne s hlavnými predstaviteľmi strán osamote.

Pápež, Su Ťij a Rohingovia

Pápež František v pondelok začína začína svoju, podľa niektorých najnebezpečnejšiu, šesťdňovú cestu po juhovýchodnej Ázii, konkrétne v Barme (oficiálne Mjanmarsko) a Bangladéši. Najzaujímavejší bude práve jej začiatok, a či sa odhodlá pred „sklamaním roka“ Su Ťij vysloviť to slovo na R, teda Rohingovia.

Moslimská menšina v tejto budhistickej krajine čelí represiám a etnickým čistkám, vyše polmilióna z nich muselo tento rok ujsť za hranice do susedného Bangladéša. Nezastala sa ich ani bývalá disidentka a nositeľka Nobelovej ceny za mier Su Ťij, ktorá sa po ére v domácom väzení stala jednou z tvárí krajiny.

Tí zásadoví čakajú od pápeža, že sa Rohingov zastane otvorene, tí opatrnejší volajú po zdržanlivosti v obave, že by príliš odvážne slová mohli vyprovokovať barmskú juntu k represiám aj voči menšinovým kresťanom. Isté je jedno, pápež František, ktorý sa už otvorene zastal Rohingov, keď ich nazval bratmi a sestrami, sa s nimi stretne na záver cesty počas návštevy prevažne moslimského Bangladéša.

Babišova imunita v záujme štátu

Podľa prvého zasadania nového parlamentu sa zdá, že víťaz českých volieb Andrej Babiš si už našiel svojich spojencov, a to z radov extrémistov – komunistov a xenofóbnej strany Tomia Okamuru Spravodlivosť a priama demokracia (SPD).

Keď sa volilo vedenie snemovne a šéfovia výborov, obe menšie strany si presadili, koho chceli, naopak, druhá najsilnejšia pravicová ODS, ktorá odmietla navrávačky zo strany ANO, si nepresadila svojho predsedu Petra Fialu na post podpredsedu parlamentu.

Babišovi sa v spolupráci s extrémistami ponúka cesta k menšinovej vláde aj bez dostatočného počtu hlasov v parlamente, a to všetko v spolupráci s prezidentom Milošom Zemanom, ktorý je k tomu viac než naklonený. Mená ministrov v Babišovej menšinovej vláde by mohli padnúť už na ich utorkovom stretnutí. Či sa menšinová vláda upečie, bude závisieť aj od toho, ako dopadne hlasovanie o zbavení Babiša imunity, ktorá sa mu po voľbách vrátila späť.

Ako napísal Respekt, Zeman už oznámil, že na Mikuláša bude Andrej Babiš menovaný premiérom a vláda, ktorú zostaví, by mohla dostať poverenie v polovici decembra. V snemovni už medzitým čaká na poslancov žiadosť o vydanie Andreja Babiša pre podvod s dotáciami v prospech jeho Agrofertu. Ako v mandátovom a imunitnom výbore, tak aj v celej snemovni majú ANO, SPD a komunisti pohodlnú väčšinu.

Pri rozhodovaní o vydaní Babiša sa musia podľa nového predsedu snemovne Radka Vondráčka (ANO) zvážiť záujmy krajiny.  „Tam budeme rozhodovať, čo je lepšie pre túto situáciu a pre túto krajinu, pretože ide o človeka, ktorý bude premiérom a bude zostavovať vládu,“ povedal Vondráček v nedeľu v relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca.

 

Energetický cár Putin

Vo štvrtok sa stretnú ministri Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Spolu s poprednými svetovými producentmi ropy budú hovoriť aj o predĺžení dohody o obmedzení ťažby ropy. Pred rokom sa na tom s cieľom zastaviť pokles cien dohodol OPEC s Ruskom, ktoré začalo pociťovať nízke svetové ceny ropy oveľa viac ako nepríjemné západné sankcie.

Saudská Arábia a Rusko sú podľa Financial Times na ceste k predĺženiu dohody aj na budúci rok 2018. Bloomberg už pred plánovanou schôdzkou menovala Putina za „kráľa OPEC-u“ – hoci nie je členom kartelu, má naň najväčší vplyv. „Putin je teraz svetový energetický cár,“ povedala Helima Croft, ktorá kedysi robila analytičku v CIA.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie