Denník N

Čínska hrozba pre Markízu?

České médiá vo vlastníctve Číňanov začali o Číne informovať výhradne pozitívne. To isté by sa mohlo stať aj na Slovensku.

Autor pôsobí v Inštitúte ázijských štúdií a Transparency International Slovensko
Tento text vznikol v rámci projektu ChinfluenCE,
ktorý mapuje čínsky vplyv v strednej Európe.
Text vznikol s finančnou podporou National Endowment for Democracy.

Už dlhšie sa vie, že televízia Markíza je na predaj. Pred pár dňami prejavili záujem o kúpu finančná skupina Penta v spolupráci s čínskou spoločnosťou CEFC China Energy. Tá je na Slovensku známa najmä ako minoritný akcionár J&T Finance Group. U našich českých susedov sú však aktivity CEFC omnoho pestrejšie.

Okrem leteckého prepravcu Travel Service a pivovaru Lobkowitz, spoločnosť v minulosti investovala aj do českej televízie Barrandov, ktorú rád využíva prezident Zeman na komunikáciu s verejnosťou. Okrem nej CEFC vlastnilo aj týždenník Týden.

Skôr než začneme plesať, že čínsky investor ide u nás na nákupy, je nutné zamyslieť sa, aký vplyv bude mať jeho vstup do jedného z našich najvplyvnejších médií. Vstup CEFC do českých médií mal podstatný vplyv na ich tvorbu. V období, keď vlastnila Barrandov a Týden, tieto médiá informovali o Číne výhradne pozitívne.

Môžeme očakávať, že vstup čínskej firmy do Markízy na ňu bude mať podobný vplyv. Doteraz vo vysielaní Markízy prevažovalo negatívne a neutrálne pokrytie Číny. Obzvlášť vysoký podiel neutrálnych reportáží (až 50 percent) svedčí o nepolarizovanom mediálnom diskurze umožňujúcom viesť konštruktívnu debatu. Z oblastí blízkych záujmom CEFC Markíza vysielala pomerne vysoký podiel reportáží o energetike v spojení s Čínou, pričom až na jeden prípad sa o Číne vyjadrovala neutrálne. Ak sa však vstup CEFC prejaví podobne ako v Česku, Markíza by o čínskych investíciách do energetiky v budúcnosti informovala už len pozitívne. Spolu s jej vysokou sledovanosťou by to znamenalo zásadný pozitívny vplyv na pohľad verejnosti na Čínu a čínske investície, a to aj do strategicky významných odvetví slovenského hospodárstva.

Na Slovensku sa o Čínu takmer nezaujímame. Kým o vplyve Ruska na Slovensku sa bavíme takmer na dennej báze, o vplyve Číny nedebatujeme a vlastne o ňom ani nič nevieme. Mediálna debata o Číne je na Slovensku pomerne plytká. Len ťažko si predstaviť, že obdobný vstup jednej z najväčších ruských spoločností by nerozpútal rozsiahlu debatu o ruskom vplyve. V prípade čínskeho investora však takáto diskusia chýba. Český príklad nám však ukazuje, že je nutné konštruktívne sa venovať nielen ruskému, ale čínskemu vplyvu na Slovensku.

V Česku je momentálne takáto diskusia nemožná v dôsledku vysokej polarizácie mediálneho diskurzu. Neutralita slovenského diskurzu ju v zásade umožňuje viesť. Čínske investície totiž netreba dopredu odsudzovať a označovať za hrozbu. Je však potrebné mať ujasnenú víziu, čo si od nich sľubujeme, v ktorých oblastiach budú pre nás najprospešnejšie, a kde leží pomyselná červená čiara, za ktorou si chceme udržať nezávislosť od priameho zahraničného vplyvu. Nezávislosť médií nepochybne už za červenou čiarou leží.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie