Denník N

Milan Fiľo môže získať od Katolíckej univerzity čestný doktorát, aj za to, že jej daroval 400-tisíc eur

Spolumajiteľ Mondi SCP Milan Fiľo. Foto – TASR
Spolumajiteľ Mondi SCP Milan Fiľo. Foto – TASR

Vedecká rada Katolíckej univerzity v Ružomberku posúdi, či je najdôležitejší podnikateľ v regióne hodný čestného vedeckého titulu. Časť pedagógov o tom nie je presvedčená, podnikateľ dal tento rok vysokej škole 200-tisíc eur.

Je jedným z najbohatších Slovákov, spoluvlastní ružomberské papierne SCP Mondi, sponzoruje miestny futbalový klub, je majiteľom známeho pražského divadla Hybernia. V utorok podnikateľ Milan Fiľo môže získať aj čestný doktorát od Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Fiľova spoločnosť dala škole za posledné tri roky 400-tisíc eur. Za finančnú pomoc ho chvália priamo v návrhu na získanie čestného titulu.

Kritici návrhu upozorňujú na povesť podnikateľa. K podielu v ružomberskej celulózke sa dostal vďaka privatizácii v čase Mečiarovej vlády. „V čase, keď bolo vo vláde Združenie robotníkov Slovenska (ZRS) na čele s Jánom Ľuptákom, Fiľo spoločne so známymi podnikateľmi Jurajom Kamarásom a Ladislavom Krajniakom sprivatizovali ružomberskú celulózku,“ píše na svojej stránke Nadácia Zastavme korupciu.

Známa je aj jeho účasť na mýtnom tendri spolu s J&T, čo bola jedna z najväčší káuz prvej vlády Roberta Fica, keď si štát vybral ďaleko najdrahšiu ponuku. Počas druhej Ficovej vlády zasa SCP Mondi dostalo od štátu štedré dotácie. Aj napriek tomu, že nemusel vytvoriť nové pracovné miesta, mu vláda schválila daňové úľavy vo výške 25 miliónov eur.

Fiľo dodnes vedie spor so zamestnancami papierní pre záväzok z privatizačnej zmluvy z roku 1996. Niektorí ľudia z fabriky žiadali od Fiľovej firmy ako náhradu škody desiatky miliónov eur a vydanie zamestnaneckých akcií. Fiľo v rozhovore pre Trend povedal, že privatizačnú zmluvu naplnil a na mimosúdnu dohodu nepristúpi. „To sa nestane. Som Horehronec a nenechám sa vydierať,“ povedal pre Trend.

Daroval 400-tisíc

Prečo by mal dostať od Katolíckej univerzity čestný doktorát?  Škola to odôvodňuje na siedmich stranách (na konci textu). Jedným z dôvodov je aj to, že univerzite finančne pomáhal.

„S nástupom súčasného vedenia Katolíckej univerzity sa docent Fiľo výrazne angažoval pri pomoci ohľadne finančného vyriešenia záväzkov voči dostavbe knižnice, ako aj s financovaním internátu bloku C. Rovnako stojí za financovaním pamätníka otcom biskupom – zakladateľom univerzity pri budove Rektorátu KU,“ píše sa v odôvodnení.

Fiľova spoločnosť Eco-Investment len tento rok darovala Katolíckej univerzite 200-tisíc eur. Polovicu z toho poslala firma univerzite pred dvomi týždňami. Aj v roku 2015 poslali univerzite 200-tisíc.

Ozvali sa aj zvnútra

S čestným doktorátom nesúhlasia niektorí pedagógovia a absolventi. „Renomované univerzity udeľujú čestné doktoráty celospoločensky rešpektovaným osobnostiam, ktoré sa vyznačujú vysokými intelektuálnymi, akademickými, a v neposlednom rade aj ľudskými a morálnymi kvalitami. Som presvedčený, že Milan Fiľo, privatizér a veľkopodnikateľ s – jemne povedané – rozporuplnou povesťou, tieto kritériá nespĺňa,“ povedal Imrich Gazda, ktorý vyučuje na Filozofickej fakulte. Práve on na Facebooku upozornil, že by mal Fiľo doktorát dostať.

Rektorovi napísal list, kde mu popísal svoje výhrady. „Každému, kto sa pozrie na zoznam doteraz ocenených osobností, akými sú napríklad Ladislav Hanus, Anton Neuwirth, Michael Novak či viacerí kardináli, bude podľa mňa jasné, že Fiľo medzi nich nepatrí. Udelenie čestného doktorátu Fiľovi bude len ďalším biľagom na tvári Katolíckej univerzity,“ dodáva Gazda.

Univerzita vysvetľuje, že jedno z kritérií pre udelenie titulu je aj prínos a význam aktivít pre Slovensko z medzinárodného hľadiska. „Pán Fiľo sa už dlhšie obdobie angažuje v podpore charitatívnych projektov, ktoré presahujú hranice Slovenska v oblasti humanitárnej pomoci, kultúry a školstva (Irak, Irán, Grécko, Sudán, Keňa, Kambodža, Thajsko),“ napísal prorektor František Trstenský. Rektor Jozef Jarab, ktorý predsedá aj vedeckej rade, v pondelok nezdvíhal telefón.

Premiér Robert Fico a spolumajiteľ Mondi SCP Milan Fiľo. Foto – TASR

Trstenský hovorí, že Fiľo dlhodobo podporuje aktivity mesta Ružomberok, Katolíckej univerzity (vznikla v roku 2000) a celého regiónu Liptova. Už v roku 2005 dostal od univerzity medailu.

Čo hovorí Fiľo

Fiľo po hovorkyni svojej spoločnosti Petre Greksovej odkázal, že to, či získa čestný doktorát, je plne v kompetencii univerzity a k tejto téme mu neprináleží vyjadrovať sa.

Podnikateľ ďalej objasnil svoj vzťah ku Katolíckej univerzity v Ružomberku – pripomenul, že sa významne podieľal na jej založení a už 17 rokov finančne podporuje pedagogickú aj vedeckú činnosť. „Na rozvoj katolíckeho vzdelávania na Slovensku prispel v priebehu rokov sumou viac ako 800-tisíc eur,“ napísala hovorkyňa s tým, že Fiľo a jeho spoločnosti na verejnoprospešné projekty prispeli už niekoľkými desiatkami miliónov eur.

Prispieva aj na činnosť Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety. Na tejto škole už čestný doktorát dostal. „Financoval vybudovanie nemocníc pre chudobných a chorých v Afrike a v Kambodži a v súčasnosti spolu s profesorom Krčmérym pripravuje realizáciu projektu obnovy pôrodnice a detskej nemocnice v Bosne a Hercegovine,“ napísala hovorkyňa.

Prorektor: Sme rozhorčení

O návrhu udeliť Fiľovi čestný doktorát v utorok hlasuje vedecká rada Katolíckej univerzity v Ružomberku. Návrh predložila vedecká rada pedagogickej fakulty.

Prorektora Katolíckej univerzity Františka Trstenského rozhorčilo, že sa o čestný doktorát pre Fiľa zaujímajú médiá. „V minulosti, keď Katolícka univerzita ocenila ďalšie osobnosti spoločenského života, nestretlo sa to so žiadnou pozornosťou médií,“ napísal. Spomenul, že v roku 2010 získal čestný doktorát bývalý prezident Ivan Gašparovič.

„Odmietame účelové vnášanie konšpirácií s cieľom spochybniť a mediálne znevážiť našu inštitúciu. Vedecká rada sa bude rozhodovať striktne v duchu akademických slobôd, ktoré sú každému členovi garantované,“ napísal vo vyjadrení prorektor Trstenský.

 

 

Imrich Gazda tvrdí, že s udelením čestného doktorátu nesúhlasia aj ďalší  vyučujúci, študenti či absolventi. „Nie je nás veľa, ale problém mlčiacej väčšiny nie je problémom len Katolíckej univerzity, ale aj mnohých ďalších inštitúcií.“

List rektorovi poslal aj absolvent Lukáš Obšitník, ktorý ho zverejnil na portáli Postoj.sk. „Nechcem upierať právo univerzity uctiť si významného sponzora, no podľa môjho názoru by mala zvoliť iný prostriedok, ako je udelenie titulu doctor honoris causa. Tento titul na významných univerzitách vo svete neprináleží sponzorom školy, ale morálne nespochybniteľným osobnostiam s významnými zásluhami vo vedeckom a spoločenskom živote,“ napísal Obšitník.

Radičová: Čestný doktorát nie je za donorstvo

Oceňovať donorov školy čestným doktorátom nie je v poriadku ani podľa bývalej premiérky a dekanky na Paneurópskej vysokej škole Ivety Radičovej. „Čestný titul je najmä za vedecko-pedagogickú činnosť a nie za donorstvo,“ myslí si Radičová, ktorá pôsobila aj na univerzitách v zahraničí. Nechcela sa vyjadrovať ku konkrétnemu prípadu, ale titul čestného doktorátu podľa nej principiálne patrí ľuďom za vedeckú a pedagogickú činnosť.

Martin Slobodník z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave si nemyslí, že kritériom pre udelenie čestného doktorátu by mal byť finančný príspevok na fungovanie univerzity. „Vo všeobecnosti čestný doktorát udelený na základe takýchto kritérií devalvuje hodnotu ocenenia konkrétnej univerzity aj smerom do budúcnosti.“

V zahraničí sú podľa neho veľkí finanční donori oceňovaní napríklad tým, že je po nich pomenovaná konkrétna budova výskumného alebo vzdelávacieho centra, na ktorú prispeli. Napríklad analytička z projektu To dá rozum Renáta Hall hovorí o  Graham School of Continuing Liberal and Professional Studies, ktorá je súčasťou Univeristy of Chicago. Konkrétne v tomto prípade William a Catharine Grahamovci  v roku 1997 darovali desať miliónov dolárov.

Peniaze na titul nestačia

Hall z projektu To dá rozum hovorí, že dar pre knižnicu je pre chod univerzity veľmi dôležitý, ale nemal by byť dôvodom na udelenie čestného doktorátu. „Tento prípad by na iných univerzitách asi neocenili týmto titulom,“ hovorí analytička.

„Finančná pomoc sama osebe nie je dôvodom na udelenie čestného doktorátu. A to napriek tomu, že finančné dary súkromného sektora či jednotlivcov na podporu vysokoškolských alebo vedeckých inštitúcií sú v našich končinách nezvyčajné a iste chvályhodné,“ povedal Slobodník.

Štandardne sa podľa analytičky Hall čestný doktorát udeľuje významným osobnostiam za celoživotné úsilie, ktoré je v prospech širšej spoločnosti, mimo hraníc univerzity a často aj krajiny, v ktorej univerzita sídli. „Väčší donori mávajú ako prejav vďaky umiestňované informačné tabuľky na objektoch, ktoré boli vďaka nim vybudované, zrekonštruované či zakúpené, aby mohli získať verejné uznanie za svoj dar,“ hovorí Hall.

Ak ide o veľkú sumu, stávajú sa donori členmi v správnych radách univerzít, aby sa mohli spolupodieľať na smerovaní školy.

Kritériá na udeľovanie čestných titulov si určujú univerzity. Katolícka univerzita v dokumente Zásady udeľovania čestných titulov doctor honoris causa a profesor emeritus píše, že čestný doktorát možno navrhnúť človeku za troch podmienok.

Ak ide o medzinárodne uznávanú osobnosť, ktorej vedecký profil a zásluhy o pokrok a šírenie kresťanských ideálov majú medzinárodný význam a ohlas.

Druhá možnosť je, že ide o uznávanú osobnosť, ktorá sa osobitne a v širokej miere zaslúžila o rozvoj Katolíckej univerzity v Ružomberku, jej fakúlt, ako aj o rozvoj katolíckeho vzdelávania na Slovensku. Tretia možnosť je, že je to uznávaná vedecká osobnosť  zo zahraničia, ktorej výsledky majú široký medzinárodný prínos a ohlas.

U nás najväčšia Univerzita Komenského v Bratislave má pravidlo, že čestný doktorát majú získať domáce alebo zahraničné osobnosti z oblasti vedy, vzdelávania, umenia, politiky alebo spoločenského života, ktoré sú všeobecne rešpektované a ich význam prekročil hranice štátu, v ktorom pôsobia.

„Nemali by teda existovať pochybnosti o tom, či si ocenená osobnosť za svoju činnosť a povesť zaslúži tento čestný titul. Ako člena akademickej obce Univerzity Komenského ma teší, že v zozname našich čestných doktorov a doktoriek sa nachádzajú mená, ktoré v očiach akademickej obce nevyvolávajú otázniky,“ hovorí Slobodník z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského.

Ministerstvo školstva s udeľovaním čestných titulov problém nemá, v tomto procese nemá žiadne kompetencie. „Zvyčajne je tento titul udeľovaný osobnostiam, ktoré podstatným spôsobom ovplyvnili vedu, vzdelávanie, umenie alebo aj politiku v zahraničí či na Slovensku,“ napísalo ministerstvo.

Pripomína, že keďže ide o čestný titul, jeho udelením nevznikajú žiadne nároky. „Ide skôr o symbolické ocenenie zo strany vysokej školy.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie