Denník N

Zeman spraví Babiša premiérom na Mikuláša, komunisti majú preňho sedem tajných želaní

Zeman a Babiš boli nakoniec silnými spojencami. Foto – TASR
Zeman a Babiš boli nakoniec silnými spojencami. Foto – TASR

Menšinovú vládu Andreja Babiša sú oficiálne za určitých okolností ochotní podporiť len komunisti. Šéf ANO má napriek tomu už konkrétne mená na ministerské posty.

Český prezident Miloš Zeman sa po nedávnej návšteve Ruska v utorok naplno zapojí do hľadania novej vlády. V utorok sa stretne so šéfom ANO Andrejom Babišom, ktorý mu predstaví svoj prvý návrh obsadenia vznikajúcej menšinovej vlády.

„Už mám kandidátov na posty ministrov vlády. Ale keď vždy všetci neustále píšu, že vláda nezíska dôveru, tak niektorí sa asi o tom rozprávajú aj s vlastnou rodinou,“ odpovedal Babiš pre portál idnes.cz na otázku, prečo má na niektoré posty viac mien.

Bývalý minister financií a vicepremiér síce nechcel hovoriť o konkrétnych menách, ale potvrdil, že v budúcej vláde by mali byť všetci súčasní ministri za ANO, jedinou výnimkou má byť minister financií Ivan Pilný. Zvyšné posty, ktoré v súčasnosti patria ČSSD a KDÚ-ČSL, chce Babiš ponúknuť aj nepolitickým odborníkom.

Čo si vypýtajú komunisti

Isté je zatiaľ len jedno. Prezident Miloš Zeman minulý štvrtok oznámil, že Andreja Babiša vymenuje za premiéra na Mikuláša (6. decembra) a vláda, ktorú zostaví, by mala podľa prezidenta dostať oficiálne posvätenie v polovici posledného mesiaca v roku.

Podľa jeho harmonogramu by mal Babišov kabinet potom dostať mesiac na presviedčanie poslancov, aby mu dali dôveru.

Andrejovi Babišovi zatiaľ všetky parlamentné strany verejne odkázali, že jeho menšinovú vládu nepodporia. Jedinou výnimkou sú komunisti. Tí však spájajú svoju eventuálnu podporu so siedmimi podmienkami, ktoré by nemali chýbať v programovom vyhlásení novej Babišovej vlády. Ich podmienky však nie sú verejne známe a ich explicitné znenie odmietol českému týždenníku Respekt poskytnúť aj šéf komunistov Vojtěch Filip.

Okamura odmieta Babiša len naoko

Spoluprácu s trestne stíhaným Babišom rezolútne odmietajú strany združené v opozičnom Demokratickom bloku (ODS, TOP 09, ľudovci, STAN). Rovnaké stanovisko zaujal aj šéf SPD Tomio Okamura, ktorý svoj postoj komentoval slovami: „Sme dosť kompetentní, aby sme mali vo vláde zastúpenie, a navyše stále si stojíme za tým, že nepodporíme vládu, ktorú zostaví trestne stíhaný človek.“

Avšak po prvých dňoch fungovania nového českého parlamentu to tak vôbec nevyzerá. O trestnom stíhaní Andreja Babiša a jeho pobočníka Jaroslava Faltýnka za účasť na 50-miliónovom podvode s financiami z eurofondov v prospech Babišovho Agrofertu navyše bude rozhodovať novozložený mandátový a imunitný výbor, a to dokonca zrejme ešte pred hlasovaním o vyslovení dôvere vlády.

V tomto devätnásťčlennom výbore majú pohodlnú väčšinu poslanci ANO, SPD a komunisti, tak ako to je v snemovni.

„Tie tri strany zatiaľ valcujú v snemovni všetko, spolu odhlasovali všetko dôležité, napríklad rozdelenie jednotlivých výborov. Babiš, Okamura a Filip si priklepli všetky výbory, o ktoré mali záujem, ostatné strany sa podelia o to, čo zostalo,“ hovoril vo štvrtok večer po rokovaní poslaneckých strán o rozdelení funkcií v snemovni predseda Českej pirátskej strany Ivan Bartoš.

Na ďalší deň rokovania neprešiel na post podpredsedu snemovne šéf ODS Petr Fiala, zatiaľ čo kandidáti komunistov, SPD, ale aj sociálnych demokratov a Pirátov áno. „To už je jasná demonštrácia sily, myslím si, že už verejne môžeme hovoriť o koalícii ANO, SPD a komunistov,“ reagoval na hlasovanie líder STAN Jan Farský. K nemu sa pridal aj Marek Benda z ODS: „Po tejto smršti spoločného hlasovania v snemovni sa zdá, že sa ANO, SPD a komunisti dohodli, a nedá sa vylúčiť, že dôveru získa už táto Babišova vláda. Otázkou zostáva, čo za to všetko dostanú komunisti a Okamura,“ povedal pre týždenník Respekt.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie