Denník N

Takmer polovica mladých v prieskume povedala, že chcú ochranu bielej rasy

Ľubomír Kellenberger: Mladosť Zdroj: webumenia.sk/SNG
Ľubomír Kellenberger: Mladosť Zdroj: webumenia.sk/SNG

Mladým by ako sused najviac prekážal extrémista, podobne však aj rómska či moslimská rodina. K všeslovanskej vzájomnosti sa hlási takmer polovica mladých ľudí od 18 do 39 rokov oslovených vo výskume IVO.

Mladí na Slovensku, to sú dva nezmieriteľné tábory. Zhruba polovica z opýtaných vo výskume Inštitútu pre verejné otázky hovorí, že im je blízky patriotizmus, chcú chrániť kresťanstvo pred islamom, a najmä – je im blízka ochrana „bielej rasy“.

„Znepokojujúce je najmä zistenie, že ,ochrana bielej rasy‘ je názorový prúd blízky až 45 percentám mladých ľudí,“ hovorí analytik IVO a autor štúdie Marián Velšic. V kategóriách patriotizmus a ochrana kresťanstva išlo o viac ako 50 percent opýtaných.

Ale aspoň trochu útechy – 65 percent mladých v tomto výskume odmieta autoritársky režim.

Inštitút pre verejné otázky (IVO) uverejnil štúdiu s názvom Mladí ľudia a riziká extrémizmu, v ktorej sa mladých ľudí od 18 do 39 rokov pýtali na ich názory spojené s extrémizmom. Dáta zozbierala agentúra Focus, do analýzy zahrnuli viac ako 800 respondentov.

Akí tolerantní sú voliči strán: SMK a až potom ĽSNS

Najtolerantnejších voličov voči inakosti majú podľa tohto výskumu SaS, KDH, Strana zelených, Sme rodina a OĽaNO.

Najmenej tolerantní sú voliči SMK, o čosi lepšie sú na tom sympatizanti ĽSNS, nevoliči a podporovatelia SNS. V strede sú voliči Smeru, Mosta-Hídu a nerozhodnutí voliči.

Extrémistické strany podľa autora štúdie Velšica úspešne prebrali hodnoty, ktoré sú typické najmä pre konzervatívne strany. „Volanie po národnej suverenite a obmedzovanie vplyvu EÚ, patriotizmus, všeslovanská vzájomnosť, ochrana kresťanstva – na tom všetkom stavia svoju politickú agendu najmä ĽSNS,“ hovorí Velšic.

K liberálnej demokracii má podľa prieskumu blízko 40 percent mladých, odmieta ju štvrtina opýtaných. Zvyšok nemá vyhranený názor.

K multikulturalizmu sa hlási 30 percent oslovených mladých ľudí, odmieta ho 35 percent. Z prieskumu je jasné, že mladí nemajú blízko ku kresťanskému konzervativizmu. Súhlasí s ním len 19 percent. Takmer polovica opýtaných tvrdí, že im je tento politický prúd vzdialený.

Za prehlbovanie európskej integrácie je 38 percent mladých Slovákov. Až dve tretiny mladých v prieskume tvrdilo, že sú za iný prístup k EÚ, konkrétne za zachovanie národnej suverenity Slovenska v rámci EÚ.

Ako sused najmenej prekáža postihnutý

„Ako ukázali výsledky štúdie, na Slovensku je stále prítomná pomerne silná intolerancia k národnostným, náboženským či sexuálnym menšinám,“ hovorí autor štúdie Velšic.

„Na jednej strane je pozitívne zistenie, že až 81 percentám mladých by napríklad v susedstve, kde žijú, prekážal extrémista. Na druhej strane stojí skutočnosť, že rovnako početnej časti by v ich susedstve prekážala aj rómska alebo moslimská rodina.“

Menej ako polovici opýtaných by prekážal pár gejov alebo lesieb. Necelých 40 percent mladých by bolo nespokojných, ak by mali za susedov ázijskú alebo černošskú rodinu.

Najmenší problém mali mladí Slováci s telesne postihnutým susedom, maďarskou rodinou alebo dlhodobo nezamestnaným človekom.

Mladí muži extrémizmus podceňujú

Velšic tvrdí, že viac ako dve tretiny mladých vidia v nástupe extrémizmu závažný problém. Analýza odhalila, že na extrémizmus sú menej citliví mladí muži – ich nástup a rozširovanie vplyvu bagatelizujú väčšmi ako ženy.

„Takýto výsledok celkom logicky koreluje so zvýšenou voličskou podporou ĽSNS v mužskej časti mladej populácie. Obdobný vzťah nachádzame aj v prípade vzdelania. Čím je vzdelanie nižšie, tým je prah citlivosti na problematiku extrémizmu nižší, a naopak,“ hovorí Velšic.

Extrémizmus podľa analýzy najviac podceňujú nekvalifikovaní a pomocní pracovníci, kvalifikovaní manuálni pracovníci, ale aj podnikatelia a živnostníci.

„Pravdepodobnosť, že v budúcnosti sa extrémistom podarí osloviť časť mladých, ktorí majú takúto (s extrémistami) kompatibilnú hodnotovú výbavu, je pomerne vysoká. Všetko bude však závisieť od pokračujúceho verejného diskurzu na túto tému a schopnosti demokratickej časti politického spektra mobilizovať občanov – od lajkovania príspevkov na sociálnych sieťach až po účasť na voľbách,“ dodáva Velšic.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Slovensko

Teraz najčítanejšie