Denník N

Do bankomatov dvoch bánk vložili ľudia tento rok vyše 225 miliónov eur

Počet bankomatov, ktoré umožňujú vkladať hotovosť na účet, sa rozšíri, záujem o takúto formu uloženia peňazí na účet totiž výrazne stúpol.

Za vklad hotovosti na účet v pobočke VÚB banky dnes zaplatí klient 50 centov, od januára 2018 to už bude jedno euro. V niektorých ďalších bankách sú poplatky za vklad v pobočke ešte vyššie, patria pritom k tým, ktoré sa stále zvyšujú.

Ušetriť môžu klienti prevodom peňazí cez internetbanking. Keď majú v rukách hotovosť, tak na niektorých miestach aj vložením peňazí do bankomatu.

Hoci väčšina ľudí z bankomatov peniaze zo svojich účtov vyberá, niektoré bankomaty na Slovensku umožňujú hotovosť ľuďom na svoj účet aj vložiť. Týka sa to však len niekoľkých bánk a zatiaľ spolu len niekoľkých desiatok bankomatov na Slovensku.

Záujem sa výrazne zvýšil

VÚB, ktorá prišla s prvou možnosťou vkladania hotovosti cez bankomat v októbri 2012 v obchodnom centre Centrál v Bratislave, už má vkladový modul v 33 svojich bankomatoch, sú spravidla v nákupných centrách. Plánuje ich však rozšíriť.

„V blízkom období plánujeme nainštalovať ďalších 16 bankomatov s vkladovým modulom, ktoré budú umiestňované na ďalšie pobočky aj mimo obchodných centier,“ povedala hovorkyňa VÚB Alena Walterová.

Banka totiž zistila, že o vkladanie hotovosti cez bankomat je veľký záujem.

Vlani, keď mala len 12 bankomatov s vkladovým modulom, cez ne klienti vložili 43,5 milióna eur. Za desať mesiacov tohto roka cez jej 33 bankomatov už ľudia vložili 115 miliónov eur.

Ako vklad cez bankomat funguje:

  • vkladať peniaze možno len na účet prislúchajúci ku karte, vo VÚB aj na iný účet v tejto banke,
  • klient si zvolí príslušnú funkciu a vloží svoje bankovky do otvoru, ktorý je umiestnený separátne od otvoru na výber,
  • možno vložiť bankovky všetkých používaných nominálnych hodnôt (5 – 500 eur),
  • bankomat ich overí, spočíta a na monitore zobrazí prehľad o vložených bankovkách podľa nominálnych hodnôt a uvedie celkovú vloženú sumu,
  • treba potvrdiť vklad a vložená hotovosť okamžite zvýši disponibilný zostatok klienta,
  • vklad nie je spoplatnený.

Podobne pocítila nárast záujmu o vkladanie hotovosti cez bankomaty Slovenská sporiteľňa, ktorá nainštalovala prvý bankomat s vkladovou funkciou už v roku 2014. Aj keď, tak ako v prípade VÚB, umožňuje vkladať peniaze len malá časť – 34 z 803 bankomatov Slovenskej sporiteľne, za desať mesiacov roka 2017 do nich vložili jej klienti viac ako 110 miliónov eur.

Do konca roka 2017 podľa hovorkyne sporiteľne Marty Cesnakovej plánovali umiestniť ďalšie dva bankomaty, ktoré umožňujú vkladať hotovosť na účet. Sieť vkladomatov plánuje sporiteľňa rozširovať aj v roku 2018.

Keďže ide o finančne nákladnejšiu záležitosť, než sú bežné bankomaty, rozširuje ich v menších počtoch. Má záujem ich umiestňovať tam, kde majú význam a potenciál.

Na jeseň zriadila pre klientov prvý bankomat s možnosťou vkladania hotovosti OTP Banka Slovensko.  Podľa Róberta Varšányiho z marketingu plánuje banka v roku 2018 sieť vkladových bankomatov výrazne rozširovať.

Nasledovať ich budú ďalšie

Hoci klienti niekoľkých ďalších bánk ešte vkladať peniaze cez bankomat nemôžu, dá sa predpokladať, že tak o nejaký čas už urobia. Viaceré oslovené banky totiž potvrdili, že o zavedení takejto možnosti uvažujú, prípadne už vkladové moduly v bankomatoch aj testujú.

To je aj prípad ČSOB, ktorá už v Česku prevádzkuje desiatky takýchto bankomatov. Na Slovensku už mala prvý bankomat s možnosťou vkladu bankoviek aj mincí v testovacej fáze.

„Po ukončení pilotnej prevádzky plánujeme nasadzovať ďalšie vkladové bankomaty,“povedal Denníku N Juraj Štefanovič, PR špecialista ČSOB.

Bankomaty s funkciou vkladania hotovosti ešte nezaviedla Poštová banka. Jej hovorkyňa Lýdia Žáčková však potvrdila, že budúcna majú v pláne sieť bankomatov rozšíriť aj o túto funkciu.

Pomerne prekvapivo zatiaľ vkladové bankomaty nemá Tatra banka, aj keď podľa hovorkyne Zuzany Žiaranovej o zavedení tejto služby uvažuje. Rozširovanie vkladových bankomatov bude podľa nej závisieť aj od rozširovania siete pobočiek. Pripomína, že klientom Raiffeisen banky je na každej pobočke k dispozícii automatický trezor na vkladanie aj výber hotovosti.

UniCredit Bank má v českej sieti už 135 bankomatov s funkciou vkladu. Na Slovensku podľa hovorkyne Zuzany Ďuďákovej zatiaľ trh monitoruje.

V Česku sú ich už stovky

Hoci je Slovensko menšie ako Česko a má aj menší počet obyvateľov, počtom vkladových bankomatov za svojim západným susedom výraznejšie zaostáva. Tam ich už má väčšina bánk, na vkladanie tam momentálne slúži už niekoľko stoviek bankomatov.

Podľa Českej televízie len tri tamojšie banky s najväčším počtom klientov majú takých bankomatov spolu okolo 600. Ich počty pritom plánujú aj v ďalšom roku rozširovať.

Za slabším rozšírením bankomatov a skladovým modulom u nás oproti Česku môže byť podľa bánk aj to, že slovenskí klienti sú viac konzervatívni. „Niektorí môžu byť aj nedôverčiví voči novým technológiám,“ vraví Walterová z VÚB.

Podľa Štefanoviča môže byť jednou z príčin zaostávania Slovenska za Českom v počte vkladových bankomatov technologická náročnosť týchto zariadení. „S ňou totiž súvisí aj zvýšené riziko nefunkčnosti, čo by mohlo mať vplyv na spokojnosť klientov.“

Väčšiemu rozšíreniu vkladových bankomatov doteraz bránili zložité a aj drahé technológie spracovania hotovosti v tomto type bankomatov, dodáva aj Váršányi z OTP Banky Slovensko. Až rozvoj techniky v posledných piatich rokoch podľa neho umožnil rozšírenie vkladových bankomatov tak, aby ich umiestňovanie bolo pre banky efektívne.

„V Českej republike je počet vkladových bankomatov vyšší vďaka väčšiemu rozšíreniu bezhotovostných pobočiek bánk (tzv. cash less), ktoré tento typ bankomatu využívajú spolu s výrazným prepojením na internetové a mobilné bankovníctvo.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie