Odomykáme - Má 25 a robil v najlepšej reštaurácii na svete: Učiť kuchárskych učňov variť z bujónu je absurdné

Keď u nás chalan nevie, čo chce po základke robiť, ide na odbor kuchár-čašník. A tak to aj vyzerá, vraví Michal Kordoš, ktorý v osemnástich praxoval v dánskej reštaurácii Noma, ocenenej dvomi michelinskými hviezdami.

Michal Kordoš. Foto N – Vladimír Šimíček

Michal Kordoš (25) je šéfkuchár, začínal ako brigádnik v reštaurácii Antica Toscana. Nešiel sa vyučiť, radšej získaval skúsenosti v najlepších reštauráciách v zahraničí. Varil na Islande, vo Francúzsku, v Taliansku a v roku 2010 stážoval aj v kodanskej reštaurácii Noma. Dnes varí slávnostné večere pre firmy či priamo u ľudí doma. V rozhovore hovorí:

  • o najlepších reštauráciách v Bratislave,
  • o tom, ako spoznať dobré jedlo,
  • ako neraz vyzerajú učilištia pre kuchárov,
  • aké drahé musí byť špičkové jedlo,
  • ako by zmenil školské jedálne,
  • aj či sa dajú nakúpiť dobré suroviny v bežnom obchode.

Kam sa ide v Bratislave najesť kuchár, ktorý varil v reštaurácii s dvomi michelinskými hviezdami?

Už to nie je také náročné rozhodovanie ako kedysi. Sledujem, čo sa v Bratislave deje, poznám ľudí v meste a brandži, a tak sa ku mne dostane veľa nových reštaurácií a konceptov. Okrem toho, som normálny smrteľník, občas si doprajem aj nejaký ten junk food, teda menej zdravé jedlo.

Hej? Vyberiete sa občas aj do McDonald's?

To veľmi málo. Aj keď, odhliadnuc od toho, čo to obsahuje, ani McDonald's nemôžem uprieť, že svoje jedlá nastavili tak, aby chutili dobre. Za ich receptami stoja odborníci, ktorí vedia ich burgery a iné jedlá pripraviť a poskladať tak, aby chutili takmer každému.

Čo by ste teda v Bratislave odporučili niekomu, kto sa chce dobre najesť?

Dnes je váš šťastný deň!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo po overení vášho emailu. Nebojte sa, váš email nikdy nepredáme inej firme.

Alebo môžete

Dnes na DenníkN.sk

Najčítanejšie

| |