Denník N

Pojednávanie s Majským sa opäť ruší, Najvyšší súd o ňom rozhoduje takmer dva roky

Jozef Majský. Foto – TASR
Jozef Majský. Foto – TASR

Najskôr bola práceneschopná predsedníčka senátu Najvyššieho súdu, najnovšie sa ospravedlnil pre zlý zdravotný stav Majského obhajca Peter Filip. Súd jeho žiadosti o odročenie vyhovel, no zároveň prisľúbil Majskému náhradného obhajcu.

Najvyššiemu súdu sa už dva roky nedarí rozhodnúť kauzu bývalého veľkopodnikateľa Jozefa Majského a jeho dvoch komplicov Dávida Brtvu a Patrika Pachingera, ktorí stoja pred súdom za vytunelovanie nebankových spoločností BMG a Horizont. Pojednávanie, ktoré malo byť v stredu, je opäť zrušené. Tentoraz je dôvodom ospravedlnenie Majského obhajcu Petra Filipa.

Trojica bola pôvodne obžalovaná zo zosnovania zločineckej skupiny a z podvodu v súvislosti s krachom nebankových spoločností BMG a Horizont. Za pätnásť rokov, odkedy sa kauza vlečie, ostalo už len pri podvode. Podľa obžaloby rôznymi falošnými pohľadávkami spôsobili nebankovkám BMG a Horizont škodu takmer 15 miliónov eur. Viedlo to k ich krachu a podvedené ostali desaťtisíce ľudí.

Hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík potvrdil, že Filip doručil ospravedlnenie v piatok. „Obhajca žiadal zároveň o odročenie verejného zasadnutia z dôvodu jeho závažného zdravotného stavu,“ dodal Urbančík s tým, že Filip predložil aj lekársku správu. Podľa dátumu bol u doktora deň predtým popoludní.

Advokát Peter Filip zastupuje okrem Majského aj nevymenovaných kandidátov na ústavných sudcov. Sám na tento post neúspešne kandidoval. Foto – TASR

Lekársku správu a žiadosť o odročenie senát, ktorý má rozhodovať, posúdil a vyhodnotil, že vytýčený termín pojednávania zruší. Zároveň rozhodol, že „v krátkom čase bude vo veci vytýčený nový termín a určený náhradný obhajca“, napísal Urbančík.

Spis má sudkyňa Šimonová, známa vďaka Harabinovi

Majského spis dostal senát zložený z predsedníčky Gabriely Šimonovej, Jany Serbovej a Martina Bargela.

Šimonová, ktorá je disciplinárne stíhaná pre viacero káuz rozhodnutých spolu so Štefanom Harabinom, je v prípade Majského a spol. aj referujúcou sudkyňou. Znamená to, že by mala pripraviť kauzu na rozhodnutie. Spis má od februára minulého roka. Rozhodnúť mal senát už v júni, ale vtedy sa odročovalo pre práceneschopnosť Šimonovej.

Štefan Harabin a sudkyňa Gabriela Šimonová z jeho senátu. Foto – TASR

Keď sa jej denník SME pred rokom pýtal, v akom štádiu je kauza, nemala o prípade prehľad. „Pokiaľ ide o otázku týkajúcu sa obžalovaného Majského, neviem to teraz narýchlo povedať,“ reagovala Šimonová.

Dodala, že ide o rozsiahly spis, ktorý si vyžaduje veľa času na naštudovanie. Prednosť majú podľa nej iné prípady, ktoré jej senát musí riešiť. Za prioritu označila väzobné veci, európske zatýkacie rozkazy, kde všade sú stanovené zákonné lehoty.

Kauza sa vlečie už 15 rokov

Majského kauza sa pritom ťahá už pätnásť rokov. Polícia ho zadržala v roku 2002. Skrytý v aute svojej manželky Diany Dubovskej chcel prejsť do Rakúska. V roku 2004 mu z väzby pomohol bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Na špeciálnom súde sa kauza dlho naťahovala pre rôzne obštrukcie všetkých troch obžalovaných.

Napokon súd po prvý raz rozhodol v apríli 2007. Za založenie a zosnovanie zločineckej skupiny odsúdil Majského na 12 rokov, Brtvu na 11 a Pachingera 10 rokov. Ihneď sa odvolali a Najvyšší súd do polroka stihol rozsudok zrušiť a vrátiť ho opäť špeciálnym sudcom, ktorým sa pojednávanie podarilo „otvoriť“ až na siedmy pokus. Z obžaloby prokurátor navrhol vypustiť trestný čin zosnovania a založenia zločineckej skupiny, a tak za podvod trojicu odsúdil dnes už Špecializovaný trestný súd v októbri 2015. Majský s Brtvom dostali deväťročné tresty, Pachinger sedem rokov.

Po tom, ako sa trojica odvolala, prišiel spis na Najvyšší súd vo februári 2016. Odvtedy Šimonovej senát nerozhodol.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie