Denník N

Rozhoduje sa o tom, či Žitňanská zostane vo vláde. Madej tvrdí, že na Jankovskej koalícia nepadne

Foto – TASR
Foto – TASR

Začala sa schôdza, po ktorej sa ukáže, či zostane Lucia Žitňanská ministerkou spravodlivosti.

V utorok sa začala parlamentná schôdza, na ktorej by sa už definitívne malo hlasovať o tom, či sa štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská stane členkou súdnej rady. Do funkcie ju už mesiace navrhuje poslanec Smeru a predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej. Koalícia už viackrát stiahla bod pre nedohodu v koalícii z programu schôdze.

„Nemám žiadnu informáciu, pre ktorú by sa tento návrh mal zmeniť,“ povedal Madej. „Už dnes nemá súdna rada troch členov, z toho dvoch vymenováva vláda na návrh ministra spravodlivosti.“ Podľa Madeja je tak vymenovanie Jankovskej „už len tretina problému“. Madej hovorí, že všetky tri uvoľnené miesta nie sú obsadené, hoci už je po lehote.

Žitňanská už v minulosti vyhlásila, že nezvolenie Jankovskej je pre ňu principiálna otázka. Verejne nepovedala, či to presne znamená, že ak by sa stala štátna tajomníčka členkou súdnej rady, tak ona rezignuje. O nominácii už niekoľkokrát rokovala aj s premiérom, nedohodli sa však.

„Pani ministerku si veľmi vážim a nebudem jej nič odkazovať cez médiá, ani prezentovať obsah našich rozhovorov. Neprajníkov vládnej koalície však nepoteším, som si istý, že toto nebude viesť k rozpadu vládnej koalície,“ hovorí Madej.

V pondelok rokoval poslanecký klub Mosta-Híd a podľa poslancov Františka Šebeja alebo Petra Kresáka sa na postoji strany ani ministerky nič nezmenilo.

Stojí Jankovská Smeru za to, aby prišiel o Žitňanskú vo vláde?
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šebej: Bola by to rana koalícii

Odíde Žitňanská z funkcie, ak bude Jankovská zvolená? „To musí povedať pani ministerka, ale ja by som jej slová bral vážne. Nechcem o tom teoretizovať, ale to by bola ťažká rana pre fungovanie koalície a zmysel politiky na Slovensku. Jej prácu považujem za jednu z úplne najdôležitejších,“ povedal o Žitňanskej Šebej.

V programovom vyhlásení vlády je podľa neho jasne napísané, že členovia súdnej rady nemajú byť sudcovia a ani ľudia v aktívnej politike. Návrh Jankovskej podľa Šebeja ide proti zmyslu zmien v súdnictve.

Kresák avizuje, že aj na tejto schôdzi môže dôjsť k stiahnutiu návrhu. „Zatiaľ dohoda nebola a je dosť dobre možné, že to na tejto schôdzi nebude.“

Monika Jankovská bola sudkyňou Krajského súdu v Trenčíne. V druhej vláde Roberta Fica sa ako nestraníčka stala štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti. Vo voľbách 2016 potom kandidovala do parlamentu za Smer zo 46. miesta. Po voľbách sa stala opäť štátnou tajomníčkou, tentoraz už pod Luciou Žitňanskou. Ako sudkyňa má len prerušený výkon funkcie a po odchode z politiky sa do talára môže vrátiť, podobne ako to napríklad urobil Štefan Harabin.

Žitňanská: Pri sudcovi Huszárovi sme si to ešte neuvedomili

Niektorí predstavitelia Smeru hovoria, že Žitňanská je v otázke Jankovskej zaujatá. Dokazovať to má to, že začiatkom roka bol za člena súdnej rady zvolený bratislavský krajský sudca Roman Huszár, a to aj hlasmi Mosta-Híd – hoci programové vyhlásenie hovorí nie sudcom.

„Sudca Roman Huszár nebol našou nomináciou. Pre niektorých kolegov, pozrite si napríklad vystúpenie Petra Kresáka v ústavnoprávnom výbore pri prerokúvaní tohto návrhu, bola aj jeho nominácia problém, ale zjavne nie všetci si v tom čase uvedomili, čo všetko máme napísané v programovom vyhlásení vlády,“ povedala na to Žitňanská. „Preto sme si v Moste-Híd povedali, že podobná situácia by sa už nemala v budúcnosti opakovať.“

Vo vzťahu k Monike Jankovskej podľa nej platí to, čo povedala už pri jej nominácii. „Ak máme držať súdnictvo ďalej od politiky, tak by sa to malo ukazovať aj pri nomináciách do súdnej rady. Prvok verejnej kontroly v rade je dôležitý, preto by vláda či parlament mali do nej nominovať nesudcov.“

V Jankovskej sa podľa Žitňanskej „snúbi sudcovská funkcia a politika“. „V prioritách v koaličnej zmluve máme napísané, že posilníme občiansky prvok v súdnej rade, v programe vlády je uvedené, že budeme presadzovať nesudcov. Nominácia pani Jankovskej sa nedá za žiadnych okolností považovať za posilnenie občianskeho prvku v súdnej rade, a preto s jej nomináciou nemôžem súhlasiť.“

K Madejovej výhrade, že nepredložila dvoch kandidátov za vládu, Žitňanská povedala: „Kandidátov do súdnej rady mám. Predložím ich na vládu, keď bude na nich koaličná dohoda. Nateraz čakám na vyjadrenie strany Smer.“

Žitňanská zvažuje, že pred hlasovaním o Jankovskej ešte vystúpi v parlamente. Hlasovanie sa očakáva na budúci týždeň potom, čo parlament prerokuje rozpočet.

Opozícia: Nebudeme kalkulovať

Voľba o Jankovskej je tajná. Bez hlasov Mosta-Híd by ju zvoliť nemali, lebo koalícia nebude mať dosť hlasov. Ak ich nedodá opozícia.

Veronika Remišová z OĽaNO povedala, že Jankovskú nepodporia. „Nemôžeme podporiť kandidáta, o ktorom si myslíme, že nie je vhodný. Bolo by to voči krajine neférové, nám ide o to, aby bol v súdnej rade dobrý kandidát.“ Dúfa však, že ak bude Jankovská zvolená, „tak pani ministerka splní to, čo avizovala“.

S voľbou nechce kalkulovať ani SaS. „Podľa mne dostupných informácií nebolo ani na stole, že by sme takto uvažovali. Takéto nečisté hry nie sú blízke SaS a SaS nikdy takéto hry neorganizovala,“ povedala Lucia Nicholsonová. „Riadime sa svojím svedomím a je to pre nás dôležitejšie ako na tomto rozbíjať vládnu koalíciu,“ povedala.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Lucia Žitňanská

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie