Denník N

Čo si máme myslieť o Maďaričových zmenách v Smere a čo s nimi majú Kysuce?

Starosta Starej Bystrice a poslanec Ján Podmanický. Foto N - Tomáš Benedikovič
Starosta Starej Bystrice a poslanec Ján Podmanický. Foto N – Tomáš Benedikovič

Disent v Smere je veľmi malý a navyše má aj on svoje neprehliadnuteľné nedostatky.

Podpredseda Smeru Marek Maďarič je v podstate jediným kritikom fungovania vlastnej strany. Len on dlhodobo aj verejne dáva najavo, že si uvedomuje jej chyby. Aj teraz pre RTVS vyhlásil, že „zmeny v Smere by mali byť širšie a na viacerých úrovniach“. Aké a na koľkých úrovniach, to už nepovedal. Podobné neurčité vyhlásenia ministrovi kultúry aj tak pomaly vytvárajú imidž disidenta, pritom robí len to, čo by v demokratických stranách malo byť celkom bežné.

Smer sa však ako taká strana nikdy nesprával a v Maďaričovom prípade je navyše očividné, že má veľmi obmedzený okruh spojencov. Spomedzi významnejších členov ich počítame v jednotkách. Jedným z nich je neúspešný kandidát na žilinského župana Juraj Blanár. Tradične medzi nimi bol aj Ján Podmanický.

Preslávil ho najmä doslov k básničkám o Jozefovi Tisovi. No už 15 rokov je starostom Starej Bystrice na Kysuciach, čo dáva príležitosť pozrieť sa na spôsob, akým moc vykonáva krídielko v strane, ktoré si uvedomuje jej limity dané Kaliňákom a spol.

Ako vyplýva aj z reportáže Mira Kerna, Starej Bystrici sa darí. O čosi menej jasné je, do akej miery za to môžu Podmanického schopnosti a do akej podpora Smeru. Dedina s 2700 obyvateľmi získala len od roku 2011 dotácie za asi jeden a pol milióna eur. Prispelo na ne niekoľko ministerstiev a aj premiér zo svojej rezervy. Domáci sú určite radi, ale čo by za to dali iné obce, ktoré také šťastie nemali a aj ony by možno chceli mať chodník zakrytý strieškou či vlastný nevkusný orloj?

Otvorenosť Mareka Maďariča je teda sympatická, ale stále na ňom jednoducho ležia starí Slováci či spoluzodpovednosť za štedré odmeňovanie vlastných, aké vidíme napríklad u Podmanického.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie