Denník N

Jasličkový zákon opäť zmenili. Čo poslanci schválili?

Ilustračné foto - Tasr
Ilustračné foto – Tasr

Zákon o sociálnych službách parlament upravil, podľa novely by mali byť jasle aj pre nepracujúcich rodičov, deti v nich môžu ostať aj po dovŕšení troch rokov.

Po roku sa opäť zmenia podmienky fungovania jaslí. Parlament schválil 82 hlasmi novelu zákona o sociálnych službách, ktorá by mala platiť od 1. januára 2018.

Prešli do neho aj dva pozmeňujúce návrhy, na ktorých sa dohodla koalícia s opozíciou. Pozrite si zmeny, ktoré sa do novely dostali.

Na registráciu bude viac času

Podľa zákona, ktorý dnes platí, mali prevádzkovatelia súkromných jaslí požiadať o registráciu na príslušnom VÚC. Mali tak urobiť najneskôr do konca decembra tohto roka.

To sa však novelou zmení. Poslanci koalície aj opozície sa totiž zhodli v tom, že úrady registráciu jaslí nestíhajú, a preto treba termín predĺžiť.

Sám minister práce Ján Richter (Smer) pri opakovanom druhom čítaní k zákonu o sociálnych službách, ktorý upravuje aj fungovanie jaslí, priznal, že doposiaľ sa podarilo zaregistrovať len malý počet zariadení pre deti do troch rokov.

„Nechal som si urobiť prieskum vo všetkých krajoch, ako vyzerajú vybavené žiadosti. Zistili sme, že 15 je vybavených a 34 je v procese. Preto predpokladám, že sú zariadenia, ktoré ešte nepodali žiadosť. Vychádzajúc z tohto stavu a objektívneho záujmu, aby tieto zariadenia plnili úlohu, ktorá sa od nich očakáva, navrhujeme posunúť termín registrácie,“ povedal v utorok v parlamente Richter.

Aj preto poslanci poskytli úradníkom, aj prevádzkovateľom jaslí pol roka navyše. Po novom budú mať teda na registráciu čas do 30. júna 2018.

Kolaudáciu nemôžu žiadať nanovo

Jedným z dôvodov, prečo sa registrácia jaslí nestíha  je to, že úrady postupujú presne v duchu litery doteraz platného zákona a žiadajú od prevádzkovateľov jaslí kolaudačné rozhodnutie, ktoré by bolo presne v jeho znení. Mala by tam teda podľa nich byť formulácia, že bolo skolaudované zariadenie na poskytovanie sociálnych služieb pre deti do 3 rokov.

V kolaudačných rozhodnutiach, ktoré už na svoje zariadenia jasle majú, však takáto formulácia nie je. Hoci ministerstvo práce, keď zistilo, že je to pre úrady problém, v usmernení tvrdilo, že majú existujúce kolaudačné rozhodnutia s odlišnou formuláciou uznať, nie všetky úrady sa toho držali.

Aj preto skupina desiatich koaličných aj opozičných poslancov navrhla počas opakovaného druhého čítania o novele zákona o sociálnych službách spresniť aj túto formuláciu. Podľa novely by už malo byť jasné, že kolaudačné rozhodnutie nemá znieť na konkrétny druh sociálnej služby.

Jasle budú aj pre nepracujúcich rodičov

Kým predošlé dve zmeny sa týkali skôr prevádzkovateľov jaslí, tretia je určená pre rodičov. Do novely zákona sa dostala nielen po kritike jaslí a rodičov, ale aj po urgencii prezidenta Andreja Kisku.

To, že predošlá novela zákona z dielne ministerstva práce a sociálnych vecí diskriminovala istú časť rodičov a detí, považoval za taký vážny nedostatok novely, že aj pre ňu vrátil novelu zákona do parlamentu na prepracovanie. Parlament, v ktorom má väčšinu koalícia, ju však napriek tomu schválil opäť v nezmenenej podobe.

Na stretnutí s prezidentom však Richter sľúbil, že túto diskrimináciu pri ďalšej novelizácii zo zákona odstráni.

Podľa poslednej novely teda jasle budú môcť prijať aj deti rodičov, ktorí nepracujú, ak na to budú mať dostatočnú kapacitu. Dnes môžu prijať len deti rodičov, ktorí pracujú, alebo študujú dennou formou na strednej či vysokej škole.

V jasliach môžu deti ostať dlhšie

Predošlá novela priniesla rodičom a jasliam aj ďalší problém, ktorý má tá nová odstrániť. Podľa platnej novely totiž mali byť jasle len do dovŕšenia troch rokov dieťaťa. Ak teda má dieťa tretie narodeniny napríklad v decembri či vo februári, niekoľko ďalších mesiacov do septembra, kým nastúpilo do škôlky, už v jasliach nemalo byť.

To má novela odstrániť. Píše sa v nej totiž, že jasle môžu starostlivosť o dieťa, nazvanú sociálnou službou,  zabezpečovať až do 31. augusta bezprostredne nasledujúceho po dovŕšení troch rokov.

„Zároveň prechodné ustanovenie zabezpečuje možnosť kontinuity poskytovanej starostlivosti o deti do 31. augusta 2018, ktorú poskytuje osoba na základe zmluvy, ktorej predmetom je starostlivosť o dieťa, k 31. decembru 2017 v rozsahu ustanovenom pre sociálnu službu. Táto starostlivosť sa bude dieťaťu, ktoré dosiahlo vek tri roky od 1. septembra 2017 do 31. decembra 2017, poskytovať aj po 31. decembri 2017,“ píše sa v dôvodovej správe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie