Denník N

Šéfka nemocnice v Piešťanoch je vo funkcii nezákonne, tvrdí generálna prokuratúra

Kvôli kauze CT boli aj viaceré protesty. Foto - Tasr
Kvôli kauze CT boli aj viaceré protesty. Foto – Tasr

Po kauze CT ostala riaditeľka Mária Domčeková vo svojej funkcii. Generálna prokuratúra tvrdí, že je tam protizákonne.

Generálna prokuratúra tvrdí, že riaditeľka nemocnice v Piešťanoch Mária Domčeková nebola zapísaná do orgánov neziskovej organizácie v súlade so zákonom.

Nemocnica sa dostala do povedomia širokej verejnosti koncom minulého roka, keď chcela nakúpiť predražený CT prístroj od firmy Medical Group, ktorú v minulosti spoluvlastnil aj Pavol Paška. Pre kauzu prišli o funkcie ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, šéf parlamentu Paška a podpredsedníčka Národnej rady SR Renáta Zmajkovičová.

Pre verdikt generálnej prokuratúry dnes zasadá aj mimoriadna správna rada. Tú iniciovalo ministerstvo zdravotníctva, povedal lekár Alan Suchánek zo správnej rady nemocnice.

„Prokurátorka napadla protestom postup pri vykonaní zmeny údajov zapisovaných do registra neziskových organizácií, ktorým bol porušený zákon,“ napísala hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová.

Už viac ako dva roky Suchánek upozorňuje, že stav v nemocnici je nezákonný. Ministerstvo zdravotníctva totiž rozšírilo v minulosti počet členov v správnej rade a dosadilo tam viac svojich ľudí.

„Keďže určenie počtu členov správnej rady si vyhradili zakladatelia v zakladacej listine nemohla o zmene počtu členov správnej rady rozhodnúť správna rada. Absentovalo rozhodnutie zakladateľov o zmene zakladacej listiny v súvislosti s počtom členov správnej rady,“ tvrdí prokuratúra.

Na to sa Suchánek a sestra Magda Kovačičová, ktorá je tiež členkou správnej rady, sťažovali na generálnej prokuratúre už v roku 2012. „Vtedy to neprijali,“ povedal Suchánek.

Vlani na jeseň bol však ukončený spor bývalého riaditeľa s nemocnicou. Súdy povedali, že bol prepustený nezákonne.

„Preto sme podali nové podanie na generálnu prokuratúru a opierali sme sa o rozhodnutia súdov,“ hovorí Suchánek. Dali podnet, že vymazanie starého riaditeľa a zápis novej riaditeľky je v rozpore so zákonom.

Prokuratúra ho prijala. „V marci prokurátorka podala protest, že bývalý riaditeľ bol vymazaný nezákonne a nová riaditeľka bola zapísaná nezákonne,“ opísal Suchánek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie