Denník N

Fico hrozí, že položí vládu, ak si poslanci do konca roka nezmrazia platy. SNS aj Most idú proti nemu

Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Fico. Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizujeme – Premiéra rozhnevali poslanci, ktorí odmietli skrátené legislatívne konanie v otázke zmrazenia platov. Parlament nemôže byť slúžkou vlády, odkazuje mu Bugár. SNS útočí.

Premiér Robert Fico sa vyhráža, že položí koaličnú vládu, ak poslanci do konca roka nezmrazia platy ústavným činiteľom. Premiér poslal vyhlásenie z Abidjanu v Pobreží Slonoviny, kde je na spoločnom samite Africkej únie a Európskej únie.

Rozhnevalo ho včerajšie hlasovanie parlamentu, v ktorom poslanci odmietli rokovať o zmrazení platov ústavných činiteľov v skrátenom legislatívnom konaní. Vládny návrh podporilo len 32 poslancov – časť zo Smeru, Mosta-Híd a najmä Kotlebovej ĽSNS.

Veľká časť koalície sa zdržala, opozícia, ale aj niektorí poslanci SNS, ako Anton Hrnko či Karol Farkašovský, hlasovali proti. Celkovo nesúhlasilo 37 poslancov, 56 poslancov sa zdržalo.

„Je to pre mňa taká principiálna otázka, že pokiaľ by sa mala situácia vyhrotiť, tak som pripravený aj spojiť hlasovanie o dôvere vláde Slovenskej republiky s týmto zákonom,“ prihovoril sa v krátkom videu Fico priamo z rokovacej miestnosti plnej afrických a európskych politikov, aby na Slovensko poslal dôležitý odkaz.

Z prvých reakcií je zrejmé, že nie všetkým vo vládnej koalícii sa takýto odkaz pozdáva. 

Premiér z Abidjanu hovorí o platoch slovenských poslancov:

Bugár: Parlament nemôže byť slúžkou vlády

Bélu Bugára vyhlásenie premiéra prekvapilo.

„Včera som s premiérom hovoril telefonicky, čudoval sa, prečo vládny návrh neprešiel. Tak som mu povedal, že v každom koaličnom klube sa našli poslanci, ktorí s ním nesúhlasili, lebo išlo o rozhodnutie troch predsedov koaličných strán a nebolo rokovanie s poslancami.“

Bugár chce, aby sa všetci poslanci vládnej koalície stretli budúci utorok a návrh si vydiskutovali. „Pripadá mi to ako znásilnenie. Aj pán premiér musí vidieť, že 26 poslancov Smeru nesúhlasilo s jeho názorom.“

Podľa Bugára nemôže byť parlament slúžkou vlády. „Nedá sa tak, aspoň u nás v klube to nefunguje tak, že niekto zavelí a ostatní konajú, ako to chce predseda. Je to zlý precedens, najprv musíme rokovať s poslancami, ktorí musia cítiť aj určitú podporu zo strany vlády.“

Premiér podľa neho zvolil zlú cestu: „Vyvoláva zbytočné napätie vo vládnej koalícii.“

Hrnko: Nech sa nehrá na sociálneho mecenáša

SNS premiéra kritizuje, podpredseda strany Anton Hrnko na brífingu niekoľkokrát zvyšoval hlas.

„Nech sa niekto nehrá na sociálneho mecenáša, ktorý chodí robiť do fabriky na zmeny,“ odkazoval premiérovi s tým, že poslanci by mali dostať to, čo im zo zákona náleží.

Hrnko premiérovi vyčítal, že potopil jeho návrh zákona, ktorý mal riešiť platy ústavných činiteľov. Hrnko na ňom robil od jari. „Premiér ho nechcel prijať. Povedal, že až po voľbách, a po voľbách prišiel so zmrazením platov,“ povedal.

Vyhlásenie SNS:

SNS ešte nevie, ako bude reagovať, Hrnko však Ficovi odkazuje, že ústava a zákony predpokladajú nejaký postup pri predkladaní zákonov. Narážal tak na fakt, že zákony by sa mali v skrátenom legislatívnom konaní prerokovávať len výnimočne a za presných pravidiel.

Podľa Hrnka sa posledným hlasovaním právne možnosti, ako do konca roka o téme rokovať, vyčerpali, čo musí vraj vedieť aj premiér Fico. Stojí toto všetko za pád vlády? „Pozrite sa, ak je to jediné riešenie, aby v tomto štáte platili zákony a právo, tak asi niet čo povedať,“ povedal Hrnko.

„Tento veľký hiát nastal len preto, že predchádzajúce vlády z populistických dôvodov prijali rozhodnutia o zmrazení platov. Nie je žiadny ekonomický dôvod, aby platy ústavných činiteľov zostali zmrazené. Inak vzniká podozrenie, že môžu mať aj nejaké iné príjmy, čo nie je pravda. Nemôže tu byť stav, že sa u niekoho predpokladá, že si ešte príde na iné,“ vyhlásil Hrnko.

Ani Smer nezabral ako zvyčajne

V klube Smeru sa zdržalo 21 zo 49 poslancov strany, medzi nimi aj Ľubomír Vážny, Ľuboš Blaha, Miroslav Číž, Dušan Čaplovič či Dušan Galis.

Ďalších päť poslancov najsilnejšej strany sa prezentovalo, ale napokon nehlasovali. Podpredseda parlamentu a predseda klubu Smeru Martin Glváč na hlasovaní nebol.

Jediným poslancom SNS, ktorý hlasoval za návrh, bol predseda Andrej Danko. V Moste-Híd boli za návrh štyria poslanci vrátane Bélu Bugára, desiati z celkovo pätnástich sa zdržali.

Rozhodnutie de facto znamenalo, že by sa po Novom roku platy politikov mohli rozmraziť, poslancom by stúpli zhruba o tisíc eur.

Kaliňák: S rozhodnutím parlamentu nie som spokojný

Za Fica sa postavil jeho minister vnútra Robert Kaliňák, povedal, že zásadne nesúhlasí s rozmrazením platov.

„Myslím si, že o tom bude ešte naozaj horúca diskusia, pretože s rozhodnutím parlamentu nemôže byť človek spokojný,“ povedal podľa TASR.

Výrazne zmierlivejší k poslancom bol podpredseda Smeru a minister kultúry Marek Maďarič.

„Ocitli sme sa vo zvláštnej situácii, keď zjavne niečo nezafungovalo, keď teda vládny návrh nenašiel podporu u vládnych poslancov,“ povedal a podľa neho minimálne nezafungovala v tejto veci komunikácia.

„Buď poslanci Smeru neodkomunikovali, že s tým majú problém, alebo ak to odkomunikovali vedeniu poslaneckého klubu, tak vedenie poslaneckého klubu to podľa mňa nejakým spôsobom nezvládlo. Jednoducho vláda bola zaskočená,“ dodal Maďarič.

Vyhlásenie Bélu Bugára:

SNS na zmrazenie platov nevidí dôvod

Podpredsedníčka SNS Eva Antošová povedala, že sa o premiérovom vyhlásení budú rozprávať na klube. „Je to čerstvé, predpokladám, že k tomu zasadne náš klub a potom dá tlačové vyjadrenie. Nechcela by som to komentovať, keď sme sa o tom nerozprávali v strane.“

Antošová sa pri hlasovaní zdržala a za svojím postojom si stojí. „Ak médiá hovoria, že sme si zvýšili platy, tak to nie je pravda. Nezvýšili sme si platy, rozmrazili sme si ich,“ vraví Antošová.

„Každý zdatný manažér by vám povedal, že by nešiel robiť pod taký drobnohľad, aký je v parlamente, za takýto plat. Včera to v parlamente odznelo: ak premiér hovorí o dobrej ekonomickej situácii v krajine a zároveň o hospodárskych škodách pre krajinu, ak by sa platy rozmrazili, pripadá mi to zvláštne.“

Poslanec SNS Karol Farkašovský na spájanie hlasovaní nevidí dôvod. „Bolo dosť času riešiť platy aj inou ako zrýchlenou legislatívnou cestou. Navyše, chýba mi v tom komplexnosť. Kde sa v tejto každoročnej notorickej téme nachádzajú slovenskí sudcovia a prokurátori?“ pýta sa.

„Vnímame rozmanitosť názorov ako krásu. Základný imperatív je, že sa musíme dohodnúť,“ odpovedal zasa Miroslav Číž zo Smeru na otázku, či pre platy poslanci Smeru položia vládu.

Pokiaľ premiér naozaj spojí hlasovanie s dôverou vláde, budú sa tým poslanci podľa Číža musieť zaoberať. „Ak to pán premiér tak cíti, musíme sa tým zaoberať,“ zdôraznil.

Na otázku, či to tak cíti aj on, povedal, že to je ťažká otázka. Číž nie je za neustále zmrazovanie platov. Pripomenul, že Ústavný súd to označil za protiústavné, keď zmrazovanie napadli sudcovia, ktorým sa teda platy nezmrazujú.

Jarjabek: Nestojí to za krízu

Dušan Jarjabek naznačuje, že poslanci Smeru premiérovi ustúpia. „Platy ústavných činiteľov nie sú téma, na ktorej by sme sa mali rozkmotriť,“ vraví. Aj on sa pri pôvodnom hlasovaní zdržal.

„Zdržal som sa, lebo chceme prísť so zákonom, ktorý bude vyhovujúci. A keďže má byť nový zákon, bolo treba neprirodzený stav – teda neustále zmrazovanie platov – napraviť. No ak je situácia takáto, že je to buď-alebo, tak, samozrejme, nikto na tom nástojiť nebude. Nestojí to za to, aby vznikla nejaká umelá kríza, alebo aby sa rozpúšťal parlament či hlasovalo o dôvere vláde.“

Mediálny poradca premiéra a poslanec Erik Tomáš (Smer) pripomína, že za vládny návrh hlasoval. „Prečo sa niektorí iní poslanci, vrátane tých opozičných, rozhodli inak, je otázka pre nich. Pre mňa je takéto výrazné navýšenie platov jednoducho neprijateľné,“ povedal.

„Okrem toho, išlo o vládny návrh, ktorý mal podporu všetkých troch koaličných lídrov. Do budúcnosti by bolo optimálne prijať systémové riešenie. Chápem principiálny postoj predsedu vlády. Nie je možné na jednej strane bojovať za zvýšenie príplatkov za prácu v noci a na strane druhej si odsúhlasiť 1000-eurové navýšenie vlastných platov.“

Poslanecký klub Smeru patrí tradične k najdisciplinovanejším. Premiér Fico svojim poslancom takto vážne zatiaľ hroziť nemusel, len tento rok varoval poslancov koaličnej SNS, že ak by zvažovali vyslovenie nedôvery ministrovi práce Jánovi Richterovi, môže hlasovanie spojiť s hlasovaním o dôvere celej vláde.

Edita Pfundtner z Mosta hovorí, že o premiérovom vyjadrení sa poradia v klube, považuje ho však za unáhlené.

„Mal by sa spýtať svojich poslancov, prečo hlasovali, ako hlasovali,“ uviedla. Poslankyňa preferuje systémové riešenie platov, a nie ich neustále zmrazovanie. Komplexné riešenie by podľa jej slov malo prísť do parlamentu čo najskôr.

Na otázku, či nehrozí koaličná kríza, uviedla, že si počká na ďalšie premiérovo vyjadrenie a situáciu bude riešiť poslanecký klub.

Ak berieme ako východiskový bod pre nové hlasovanie o platoch to, ako sa zachovali koaliční poslanci v utorok, tak východisková pozícia pre Ficov návrh z Abidjanu nie je dobrá. Návrh včera podporilo len 19 koaličných poslancov: 14 zo Smeru, štyria za Most-Híd a jeden z SNS. Zvyšok hlasov za zmrazenie platov dodali 13 kotlebovci, podporili to všetci poslanci ĽSNS prítomní na hlasovaní.

Platy sú zmrazené od roku 2011

Platy ústavných činiteľov sú zmrazené od roku 2011. Poslanci majú v súčasnosti v hrubom plat 1961 eur, ku ktorému sa pripočítavajú ešte paušálne náhrady.

Poslanci z Bratislavského kraja dostávajú 1385 eur, z ostatných krajov 1615 eur. Bratislavskí poslanci tak majú dohromady 3346 eur, mimobratislavskí 3576 eur. Predseda parlamentu, jeho podpredsedovia, šéfovia výborov a ich podpredsedovia poberajú aj funkčné príplatky.

Od platov poslancov sa odvíja aj plat prezidenta a členov vlády.

Poslanci včera v parlamente vraveli, že platy ústavných činiteľov by sa mali riešiť systémovejšie.

„Budeme musieť urobiť to, že sa možno už v januári budeme musieť zaoberať zmenou zákona. Hovorí sa aj o tom, že napríklad paušálne príplatky by sa mali zdaniť,“ hovoril napríklad Béla Bugár (Most-Híd).

Podpredseda SNS Anton Hrnko už pred letom chystal zákon, ktorý mal poslancom nanovo upravovať platy, a nemuseli by sa každoročne krátko pred Vianocami zmrazovať.

SaS: Fico nemá čo vydierať

Poslankyne SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová a Natália Blahová premiéra kritizujú. „Vláda vzišla z vôle Národnej rady, a nie z vôle Roberta Fica. Je mimo akýchkoľvek pravidiel politickej kultúry, ak k hlasovaniu vo veci týkajúcej sa výlučne parlamentu núti poslancov tým, že sa im vyhráža pádom vlády. To je jednoducho vydieranie.“

Opozícia si stojí za tým, že na skrátené legislatívne konanie pri platoch ústavných činiteľov nebol dôvod. „Ak koaliční poslanci skrátené legislatívne konanie o tejto otázke odmietli, postupovali v súlade so zákonom a svojím ústavným sľubom,“ tvrdí vedenie SaS.

„Ak teda premiér Fico vydieraním dosiahne zmenu postoja vládnych poslancov, bude to znamenať, že ich donútil k nezákonnému postupu. Verejnosť má tak v Robertovi Ficovi politika, ktorý zaslepený populizmom a najmä strachom z poklesu voličskej priazne opakovane šliape po právnom štáte i svojom právnickom titule.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie