Denník N

Natočili film o veľkej tenisovej rivalite McEnroe – Borg. Veľa vecí si vymysleli, tvrdí McEnroe

Koniec 70. a začiatok 80. rokov minulého storočia sa v tenisovom svete niesli v súperení dvoch velikánov tohto športu – Švéda Björna Borga a Američana Johna McEnroea. Ich vzťah zobrazuje nový švédsky film Borg McEnroe.

Roger Federer – Rafael Nadal, prípadne Pete Sampras – Andre Agassi?

Pravdepodobne najvplyvnejšou, a určite najprotikladnejšou dvojicou v histórii tenisu boli Björn Borg a John McEnroe.

Premiérový film režiséra Janusa Metza Borg McEnroe so Sverrirom Gudnasonom a Shia LaBeoufom v hlavných úlohách mal oficiálnu premiéru 22. septembra a predstavuje tieto obe tenisové legendy, a predovšetkým ich pamätné finále z Wimbledonu 1980.

Hoci obaja bývalí skvelí hráči neboli úplne spokojní s jeho obsahom, napriek tomu lepšie približuje veľkých rivalov spred viac ako 30 rokov najmä tým, ktorí ich nemali možnosť vidieť hrať naživo.

„Nanešťastie, napriek tomu, že by som si prial, aby to bol dobrý film, nemyslím si to. Neviem prečo, ale neboli schopní natočiť ho podľa skutočnosti. Veľa vecí si vymysleli,“ povedal McEnroe.

O niečo pozitívnejší bol Švéd Borg, ktorý na margo nového filmu povedal: „Nie všetko vo filme je pravdivé. Producenti si vymysleli niektoré veci, aby bol film vzrušujúcejší. Nie je to dokument, ale ani skutočnosť. Podľa môjho názoru to je dobrý film, avšak vymyslený,“ povedal pre The Telegraph Borg.

Chladný Švéd, búrlivý Američan

Švéd Borg ešte ako 13-ročný porazil všetkých švédskych tenistov do 18 rokov a o dva roky neskôr už reprezentoval Švédsko v Davis Cupe a o ďalší rok už vyhral juniorku na Wimbledone.

Prvý grandslamový turnaj (Roland Garros) vyhral ako 18-ročný. Celkovo sa vo svojej kariére tešil z 11 grandslamových titulov, pričom stal sa vôbec prvým tenistom Open éry, ktorému sa na tráve vo Wimbledone podarilo vyhrať päťkrát za sebou.

Borg bol charakteristický nielen krivými nohami, dlhými blond vlasmi a čelenkou, ale predovšetkým odmeranou a chladnou povahou, pričom svoje emócie nedával vôbec najavo.

Ďalšou zvláštnosťou bolo, že na Australian Open štartoval iba jediný raz. Kariéru skončil mimoriadne skoro, už ako 26-ročný, pravdepodobne pre neustály tlak a záujem médií od jeho mladých rokov.

Len ťažko by ste osobnostne našli protichodnejšiu povahu, akou bol John McEnroe. Jeho tenisová kariéra napredovala postupne a neporovnateľne pomalšie ako Borgova. Keď mal osemnásť rokov, stále bol iba amatérskym hráčom, kým hviezdny Švéd vtedy už mal za sebou prvý triumf na Roland Garros.

Rok 1978 bol preňho prelomový, pretože sa dostal na štvrté miesto svetového rebríčka. Zároveň si už ako 20-ročný vybudoval povesť problémového hráča, ktorý nedokáže krotiť svoje emócie a neustále sa háda s rozhodcami.

Legendárne wimbledonské finále

Títo dvaja tenisoví giganti sa dohromady stretli 22-krát a vzájomná bilancia je  vzácne vyrovnaná – 11:11. Hneď prvé stretnutie vyvolalo veľký ohlas, pretože McEnroe porazil Borga a to priamo v jeho domove vo Švédsku na turnaji v Štokholme v roku 1978.

Jednoznačne ich najpamätnejším duelom, ako aj jedným z najnapínavejších a najkvalitnejších zápasov tenisovej histórie, je finále Wimbledonu v roku 1980. Hlavným favoritom celého turnaja bol Borg, ktorý sa tešil z predchádzajúcich štyroch víťazstiev na tomto prestížnom turnaji.

McEnroe, pre ktorého to bolo prvé grandslamové finále, však kládol veľký odpor. McEnroe si už vtedy vyslúžil prezývku „Superbrat (Superfagan)“, kým Borga diváci v Londýne označovali ako„tínedžerského anjela“. Pri príchode na kurt McEnroea diváci vypískali, po skončení takmer 4-hodinového zápasu ho tí istí ľudia vyprevadili skandujúcim potleskom. Napriek tomu, že prehral.

Štvrtý set sa skončil v tiebreaku v pomere 18:16 pre Američana, pričom Borg nevyužil päť mečbalov. Všetci si mysleli, že takáto psychologická rana musí rozhádzať aj švédskeho „Ľadového muža (Ice Man)“, ale mýlili sa. Borg v piatom sete vyhral 8:6 a vyhral Wimbledon aj piaty raz za sebou.

Dnes sú z nich dobrí kamaráti

Hoci ide o mimoriadne odlišné osobnosti, navzájom sa do značnej miery ovplyvnili. V prvom rade, McEnroe mal voči Borgovi takú úctu, ako voči žiadnemu inému tenistovi, čo demonštroval okrem iného tým, že keď hral s ním, bol schopný krotiť svoj temperament.

Borg s McEnroeom zostali priateľmi, Švéd bol dokonca McEnroeovým svedkom na jeho svadbe.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie