Denník N

Šíri sa hoax: Vrátil som moslimovi peňaženku, varoval ma, nech nechodím na trhy

Bratislavské vianočné trhy každý rok navštívia desiatky tisíc ľudí. Foto -TASR
Bratislavské vianočné trhy každý rok navštívia desiatky tisíc ľudí. Foto -TASR

Policajný prezident sa postavil pred vianočné stánky, aby vyvrátil poplašnú správu o hroziacom teroristickom útoku, ktorá sa šíri Facebookom.

Viac ľudí na Slovensku dostalo na Facebooku tento týždeň správu, v ktorej je zvuková nahrávka s jednoduchým príbehom. Mladý muž na nej hovorí príbeh, ktorý údajne počul od kamaráta.

„Kamarát mi hovoril, že na vianočných trhoch v Bratislave niekomu vypadla peňaženka. Bežal za ním a bol to moslim. Typický, úplne najväčší moslim,“ začína rozprávanie.

Keď dotyčný moslimovi peňaženku vrátil, ten ho ako prejav vďaky „pozval na medovinku“ a pri nej mu kamarátsky povedal, aby nechodil na vianočné trhy.

Autor nahrávky to pochopil tak, že na bratislavské trhy sa chystá teroristický útok. Následne pripomenul, že na mieste trhov sa tento rok objavili aj betónové zátarasy, čo môže signalizovať, že „aj vláda o niečom vie“.

„Nemusí to byť nič, môže to byť žart, ale rozposielam to, aby som mal čisté svedomie. Ja na trhy nepôjdem,“ dodal na záver minútovej nahrávky.

Policajný prezident odpovedá

Ide o jednu z variácií poplašnej správy, ktorá sa už v Bratislave mohla dostať k stovkám, možno tisícom ľudí.

Časť z nich ju zobrala vážne a s obavami kontaktovala slovenskú políciu. Tá zareagovala rýchlo: v stredu sa policajný prezident Tibor Gašpar postavil pred vianočné stánky a nahral video, v ktorom poskytol oficiálne stanovisko k bezpečnostnej situácii.

„Tento príbeh, ktorý sa šíri, sa v uplynulých dvoch rokoch týkal aj iných európskych metropolí, tento rok sa týka Bratislavy. Zatiaľ sme nepotvrdili žiadnu relevanciu takéhoto príbehu,“ povedal Gašpar.

Dodal, že ak by niekto predsa len dostal relevantnú informáciu o hrozbe útokov, má kontaktovať políciu na čísle 158.

Hovorkyňa bratislavskej polície Veronika Slamková zároveň pre Denník N pripomenula, že železobetónové zátarasy, na ktoré sa odvolával autor príbehu, boli prijaté ako prevencia, čím reagovali na útoky v západnej Európe.

„Tieto opatrenia boli prijaté na zvýšenie bezpečnosti hlavného mesta s prihliadnutím na teroristické útoky vo viacerých európskych metropolách,“ napísala.

Jednoduché triky

Hoci príbeh o bratislavských trhoch v sebe ukrýva logický nezmysel (typický moslim ma pozval na alkohol), obsahuje aj viaceré sľubné predpoklady, pre ktoré mu ľudia môžu podľahnúť.

Nedá sa overiť, ale ani stopercentne vyvrátiť (nevieme komu a kedy sa to stalo) a kombinuje výmysly s pravdivými udalosťami, ktoré ho robia vierohodným (v centre Bratislavy sa skutočne objavili zátarasy, vlani sa na vianočných trhoch v Berlíne odohral teroristický útok nákladným autom, takže hrozba môže byť reálna).

To, že ide o hoax, je však zrejmé aj z toho, že minulý rok sa podobný príbeh šíril českým Facebookom. Išlo o status, ktorého autor sa podpísal „Angela“. Aj on Čechov varoval, že pred Vianocami hrozia teroristické útoky.

V statuse sa písalo, že istá pani vrátila peňaženku moslimovi, a ten ju varoval, aby „nechodila v období Vianoc do nákupných centier“. Status mal tisíce pozretí a na svojich stránkach sa ho snažila vyvrátiť aj česká polícia.

„Tieto správy sú zatiaľ vyhodnocované ako takzvaný hoax. Spoluobčanov môžeme ubezpečiť, že o šírení týchto správ vieme a zaoberáme sa nimi,“ napísala česká polícia.

Ako reagovať na hoaxy

Promptne dokázala v poslednom čase reagovať na hoaxy aj slovenská polícia. Pred necelými dvoma mesiacmi tisíce Slovákov šírili nepravdivú informáciu, že v Bratislave pobodal moslim Slováka. Vyvolalo to ďalšiu vlnu nadávok na moslimov, ale aj na vládu a prezidenta, že ich na Slovensko pustili.

Toto zavádzanie vychádzalo zo skutočnej správy o tom, že v piatok v noci sa v centre mesta pohádal o taxík Slovák s cudzincom, ktorý na Slováka vytiahol nôž.

K rozšíreniu verzie, že cudzinec bol moslim, prispel server Pluska, ktorý v prvom článku napísal, že podľa jeho informácií „mal byť útočníkom muž tmavej pleti, zrejme Arab“.

Polícia vtedy už počas víkendu na svojej facebookovej stránke vysvetľovala, že v skutočnosti išlo o Inda. V pondelok zvolala aj tlačovú konferenciu, na ktorej vedenie polície spresnilo, že útočníkom bol „Ind kresťanského vyznania, ktorý už mal slovenské občianstvo“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hoaxy a propaganda

Slovensko

Teraz najčítanejšie