Denník N

Fico má v Smere 26 neposlušných zvarkov

Poslanci Smeru pripravili vlastnému predsedovi malú africkú vzburu.

Premiér Robert Fico celú noc pracoval pri páse. On, ktorý je zvyknutý pracovať vlastnou hlavou, teraz robil aj rukami. Urobil by všetko, aby bolo jasné, že sa postará o ľudí tejto krajiny. Keď treba, zdvihne aj platy.

Všetko bolo dokonale vymyslené. Až tak, že Fico mohol odletieť do Afriky a po sociálnom zmieri chvíľku bojovať aj za svetový mier. A potom sa mu vzbúrili vlastní poslanci. Pre platy.

Z celej veľkej koalície za zmrazenie svojich platov hlasovalo iba 19 poslancov. Takú rebéliu ešte premiér nezažil. Strach pomyslieť, čo čaká tých 26 nepodarených zvarkov z klubu Smeru, ktorí uprednostnili svoje blaho pred sociálnou agendou vlastného predsedu.

Ten príbeh bude veľmi krátky a o vládu sa báť nemusíme. Premiér okamžite zareagoval a priamo z Pobrežia Slonoviny odkázal, že môže hlasovanie o platoch poslancov spojiť aj s hlasovaním o dôvere vláde. K tomu sľúbil nový zákon a predsa len nejaké zvyšovanie, aby sa upokojili aj tí najrevolučnejší. Je to však jednoduchá matematika: načo vám je zvýšený plat, ak si ho bude užívať niekto iný, lebo vy prídete o prácu?

Takže žiadna kríza a opäť môžeme pokojne spať. Premiér však iste nebude. Veľmi dobre chápe, že platy sú iba zápletka, i keď zjavne veľmi dôležitá. Naozajstný problém predstavuje africký puč, ktorý práve zažil.

Fico mal doteraz v strane totálny poriadok. Žiadne vzbury a navonok ani len diskusie. V Smere si vždy všetko povedali za zavretými dverami a potom už len dvíhali ruky.

Je veľmi pravdepodobné, že k vzbure teraz došlo naozaj čisto pre peniaze. Počúvate vlastného predsedu, ako celej krajine sľubuje, že sa dvihnú platy, lebo veď sa darí. A vy musíte poslušne hlasovať za zmrazovanie, ako keby jedine parlament ešte stále zostal v čase krízy.

No nebude to len tak. Facka v župných voľbách, mesiace trvajúci pokles preferencií Smeru v prieskumoch a k tomu podpredseda strany Marek Maďarič, ktorý otvorene hovorí, že Smer stráca dych. To je scéna, ktorá si priam pýta malú revolúciu. A to dokonca aj v poslušnom Smere, ktorý si doteraz mohol pokojne užívať, že má v parlamente armádu ľudí bez vlastného názoru a sebaúcty.

Fico si nateraz rýchlo urobil v strane aj v koalícii poriadok. Stále platí, že je šéf, ktorý dokáže udržať vo vláde aj takú chybu v programe, akou je Robert Kaliňák. Africká vzbura však ukázala, že viac a viac prichádza o silu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie