Denník N

Svedok Gorily chcel vypovedať, Kováčik to stopol a umlčal šéfa policajného tímu

Kresba – Shooty
Kresba – Shooty

Policajný tím vyšetrujúci Gorilu žiadal zbaviť mlčanlivosti bývalého agenta SIS Holúbeka aj riaditeľa SIS Valka, aby mohli vypovedať. Špeciálny prokurátor žiadosti stiahol.

Základné pravidlo pri vypočúvaní svedkov hovorí, že rovnako dôležité ako to, čo svedok hovorí, je aj to, odkiaľ informácie získal.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik sa snaží presvedčiť, že to, odkiaľ pochádza spis Gorila, ako vznikol a či niekto počul rozhovory, ktoré opisuje, nie je pre vyšetrovanie možnej korupcie vyplývajúcej zo spisu dôležité.

Kováčik už dvakrát zabránil vypočutiu príslušníkov SIS, ktorí by materiál mohli potvrdiť alebo vyvrátiť. V prvom prípade išlo o snahu policajtov vypočuť bývalého agenta Petra Holúbeka, z ktorého bytu mala SIS rozhovory šéfa Penty Jaroslava Haščáka s politikmi o korupcii odpočuť. Druhýkrát chcela polícia vypočuť riaditeľa SIS Jána Valka.

SIS: Nemohli sme konať, keď to od nás nechceli

Na prvý prípad upozornila Slovenská informačná služba po tom, ako Denník N kritizoval premiéra Roberta Fica, že jeho nominant – riaditeľ SIS Valko ešte pred dvoma rokmi nevyhovel policajnej žiadosti zbaviť mlčanlivosti Holúbeka.

Po zverejnení informácie sa SIS ohradila, že riaditeľ SIS nemohol odmietnuť zbaviť Holúbeka mlčanlivosti, pretože mu v súlade so zákonom nebola doručená takáto relevantná žiadosť. Ako je to možné, keď ju polícia poslala?

Špeciálny prokurátor Kováčik zbavenie mlčanlivosti v stanovisku neodporučil a SIS brala žiadosť ako bezpredmetnú. Riaditeľ SIS Valko tvrdí, že dovtedy pri vyšetrovaní poskytovali „všetku v súlade so zákonom vyžadovanú súčinnosť“.

Kováčik nezáujem vypočuť Holúbeka zdôvodňuje tým, že „cieľom vyšetrovania nie je zistiť, kto je autorom materiálu, či príslušníci SIS, alebo niekto iný, ale či skutočnosti uvedené v tomto materiáli sa stali, a ak áno, či zakladajú podozrenie z niektorého z trestných činov a či tieto činy spáchala konkrétna osoba“.

Holúbek vypovedať chce. „Skutočný dôvod môjho nevypočutia si vie domyslieť každý, kto sa o to trochu zaujíma. Asi by bol problém, keby som začal rozprávať,“ myslí si.

Bývalý príslušník SIS Peter Holúbek. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bývalý príslušník SIS Peter Holúbek. Foto N – Tomáš Benedikovič

Prezident bol pripravený

Druhýkrát sa polícia pokúsila získať svedectvo z tajnej služby v januári. Začali pri vyšetrovaní Gorily nové stíhanie vo veci pre podozrenie zo zneužitia právomocí verejného činiteľa a z korupcie.

Prezidentovi Andrejovi Kiskovi poslali žiadosť o zbavenie mlčanlivosti riaditeľa SIS Valka, ktorý by ako štatutár služby mohol autenticitu spisu potvrdiť.

„Prezident bol zo zákona povinný vyžiadať si stanovisko SIS, čo aj urobil,“ vysvetľuje jeho hovorca Roman Krpelan.

Medzičasom však prezidentovi prišla informácia od špeciálneho prokurátora, že uznesenie o začatí trestného stíhania bolo zrušené. Následne prišla rovnaká informácia aj od tajnej služby. Prezident bol podľa Krpelana „pripravený vyhovieť žiadosti vyšetrovateľa a zbaviť mlčanlivosti šéfa SIS“.

Prečo Kováčik uznesenie zrušil?

„Bolo nezákonné a neopodstatnené. Rozhodnutie vyšetrovateľa a ním uvedený opis skutkov vôbec nekorešponduje s materiálom zadováženým do spisu, a preto toto uznesenie bolo vyhodnotené ako vydané predčasne,“ napísal Kováčik.

Špeciálneho prokurátora nahnevalo aj to, že šéf policajného tímu Gorila Marek Gajdoš sa s Kiskom osobne stretol a Kováčikovi ani nikomu z nadriadených to nepovedal. Zákon mu to však neprikazuje. Kiska stretnutie nechce komentovať.

Riaditeľ SIS Ján Valko. Foto – TASR
Riaditeľ SIS Ján Valko. Foto – TASR

Vypočuť netreba ani Fica

Po zastavení stíhania Kováčik inicioval disciplinárne stíhanie Gajdoša aj príslušného vyšetrovateľa. Začatie vyšetrovania mu totiž neoznámili do 48 hodín, ako to prikazuje trestný poriadok.

„Postup vyšetrovateľa a vedúceho tímu som vyhodnotil ako úmyselné konanie a v hrubom rozpore s trestným poriadkom. Znemožnili mi, aby som v tejto veci vykonával svoje zákonné oprávnenia dozorujúceho prokurátora.“

Gajdošovi najprv udelili písomné pokarhanie, voči ktorému sa odvolal. Nakoniec trest zrušili, lebo nadriadený uznal jeden z jeho argumentov, že ho potrestali neskoro – po uplynutí 30 dní.

Kováčik zároveň Gajdošovi zakázal k prípadu sa verejne vyjadrovať. „Ak sa vyjadruje k autenticite spisu, ktorú ani neskúmame, alebo k tomu, kto ešte bude vypočutý, je to neprofesionálne,“ tvrdí Kováčik.

Gajdoš plánuje vypočuť aj premiéra Roberta Fica. „Na vypočutie premiéra nevidím dôvod,“ povedal Denníku N Kováčik.

Fico bol podľa spisu tiež v byte a jeho tajomník František Határ, ktorý medzičasom zomrel, sa mal s Haščákom rozprávať o peniazoch v hotovosti pre Smer, čo by mohol byť daňový trestný čin.

Predseda vlády by mohol mať informácie aj k privatizáciám, pretože v minulosti viackrát hovoril o korupcii nominantov Dzurindovej vlády.

Kováčik, ktorý v minulosti zastavil viacero citlivých politických káuz, o Gajdošovi hovorí ako o policajtovi, ktorý s vyšetrovaním korupcie nemá skúsenosti, čím vysvetľuje, prečo majú na vyšetrovanie rozdielne názory. Gajdoš predtým pracoval na Úrade boja proti organizovanej kriminalite.

V rozhovore pre N Gajdoš už dávnejšie povedal, že prokurátor mu neschválil všetko, čo žiadal. Išlo o právne pomoci zo zahraničia.

„Hovoril som mu, že ak tieto úkony urobíme teraz a neskôr niekomu vznesieme obvinenie, tak nebudú procesné. On na nich trval, s odstupom času, zhruba roka, som povedal, nech sa páči a zrealizoval som ich. Už sú tam a očakávam, že by sa mali každú chvíľu vrátiť,“ povedal Kováčik.

Prečo napokon so žiadosťami súhlasil? „Kvôli vyjadreniam, že mu v niečom bránim. Nebránim mu, ale povedal som mu, že to bude jeho zodpovednosť, ak sa v ďalšom konaní tieto úkony nebudú môcť využiť ako dôkaz,“ povedal Kováčik.

Policajný prezident Tibor Gašpar postup Kováčika nechcel komentovať s odôvodnením, že si právo informovať o prípade vyhradil špeciálny prokurátor.

Komentovať to odmietol aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý môže tím kedykoľvek rozpustiť. Kaliňák už dávnejšie povedal, že tak urobí len vtedy, ak policajti vyhlásia, že preverili všetko, čo chceli.

Na stretnutí s Jaroslavom Haščákom mal piť Robert Fico kolu. Takto oslavoval voľby v roku 2012. Foto - Tasr
Na stretnutí s Jaroslavom Haščákom mal piť Robert Fico kolu. Takto oslavoval voľby v roku 2012. Foto – Tasr

Hoci Gajdoš už viackrát vyhlásil, že informácie zo spisu alebo jeho autenticita sa počas trojročného vyšetrovania potvrdzujú, zatiaľ neexistuje svedok, ktorý by pod prísahou vypovedal, že SIS tento materiál naozaj vypracovala. Holúbekova výpoveď by bola prvá.

Kováčik je špeciálnym prokurátorom už druhé funkčné obdobie. Parlament ho zvolil v máji 2014. Hlasovalo zaňho 92 poslancov.

Z parlamentných počtov vyplýva, že hlas mu dalo aj minimálne 9 opozičných poslancov. Vo funkcii bude do mája 2021.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie