Denník N

Slovensko zanedbalo budovanie vlastnej imunity proti sociálnemu dumpingu

Protest zamestnancov FM Slovenská proti prijímaniu agentúrnych zamestnancov zo Srbska. Foto – TASR
Protest zamestnancov FM Slovenská proti prijímaniu agentúrnych zamestnancov zo Srbska. Foto – TASR

Firmy znižujúce svoje náklady pomocou balkánskych robotníkov nám ordinujú našu vlastnú medicínu.

Či už chceme, alebo nie, Slovensko sa stáva súčasťou Západu, nielen inštitucionálne, ale aj mzdami a životnou úrovňou väčšiny svojich obyvateľov. Aspoň z pohľadu tých, čo žijú na východ od nás, obývajú väčšinu Balkánu a sú na tom ešte horšie.

Dôkazom je i to, že Slovensko už nie je iba zdrojom sociálneho dumpingu voči západnej Európe, ale samo sa stáva cieľom takýchto firemných praktík na znižovanie výrobných nákladov.

Nezaškodí si však uvedomiť, prečo tu máme mnohé nadnárodné firmy, ktoré dnes kritizuje Robert Fico. Áno, je to aj preto, lebo sme stabilná krajina s pomerne kvalitným právnym systémom a nízkymi daňami. Tieto naše výhody spred desiatich rokov však už z veľkej časti vyprchali, lebo sme ich medzitým príliš nerozvíjali, kým svet išiel ďalej.

Dnes lákame investície najmä na rôzne úľavy, predháňame sa so susedmi v tom, kto firme dovolí platiť menej daní a plniť si menej povinností voči hostiteľskej krajine. Inak povedané, namiesto iných konkurenčných výhod to najviac hráme práve na sociálny dumping a nízke náklady v našej montovni.

Tak sa nečudujme, že sa firmy riadia rovnakou logikou a vo chvíli, keď sa im tu výhoda nízkych miezd začína vytrácať, siahnu po rovnakej metóde. Len pre zmenu nie na úkor francúzskych, ale slovenských robotníkov.

Problém nie je to, že nám zahraniční investori ordinujú našu vlastnú medicínu, ale to, že sme roky spokojne prespali v presvedčení, že k tomu nikdy nedôjde. Zanedbávali sme budovanie kvalitného školstva, podnikateľského prostredia a všetkého, čo by dnes priťahovalo hodnotnejšie investície, výrobu s vyššou pridanou hodnotou a možnosťou vyšších miezd, čo by nám umožnilo nahradzovať montovne alebo firmám dávalo výhody, pre ktoré by sa im oplatilo u nás zostať aj pri rastúcich platoch našich robotníkov.

A to je problém, ktorý nevyriešia zhora nariadené 13. a 14. platy a už vôbec nie premiér predvádzajúci sa raz za život pri obrábacom stroji. Najmä ak pritom sám kryje rozkrádanie peňazí na vedu, výskum a školstvo, ktoré by nás z tejto krízy mohli najskôr vytiahnuť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Platy

Komentáre

Teraz najčítanejšie