Denník N

Facebook má veľa chýb. Čo však urobíme, ak sa nebudú dať opraviť?

Ilustrácia: facebook.com
Ilustrácia: facebook.com

Neprekážajú Facebooku chyby, ktoré na jeho službách vznikajú?

Facebook je najväčšie médium na svete a má veľa vážnych nedostatkov. Dnes sa diskutuje najmä o tom, ako prinútiť jeho šéfov, aby tieto chyby opravili. Čo ak to nedokážu, aj keby naozaj chceli?

Keď Facebook v októbri spustil na Slovensku a v ďalších piatich krajinách test nového Prieskumníka (Explore Feed), veľké zahraničné médiá o ničom netušili. Prieskumník bol síce predstavený globálne, ale vo svete funguje inak. Je len novou záložkou, novým miestom, kde môžu ľudia nachádzať obsah, ktorý by ich zaujímal.

O tom, že u nás Facebook experimentuje s radikálnejšou zmenou, západní novinári nevedeli. Aj preto som sa o téme rozhodol písať nielen v slovenčine, ale aj po anglicky. Moje príspevky si zahraničné médiá všimli a odkedy o našom Prieskumníkovi začali písať médiá ako Guardian, BBC, Reuters, Spiegel a mnohé iné, trávil som dni rozhovormi s reportérmi z celého sveta.

Novinári sa pýtali, či takto raz bude vyzerať Facebook všade na svete. Hovorili sme spolu o dôsledkoch pre médiá, reklamný biznis, podnikateľov, politikov, neziskové organizácie… O téme som diskutoval aj s mnohými ľuďmi na Slovensku – niektorým sa Prieskumník páči, niektorým nie. A väčšina si sťažuje na množstvo chýb a problémov, ktoré jeho zavedenie sprevádzajú.

Prešlo sedem týždňov a stále sú medzi nami ľudia, ktorí Prieskumníka nemajú, hoci príspevky stránok im z newsfeedu zmizli. V newsfeede im zostala len reklama a to, čo sledujú ich priatelia. Ďalší zase nevidia príspevky ľudí, ktorých sledujú. Z newsfeedu zmizli, do Prieskumníka nepribudli.

Facebook nie je veľmi transparentná firma. Hovoril som s jeho zamestnancami od Varšavy, cez Londýn a Dublin až po Kaliforniu a ich odpovede sú vždy veľmi nekonkrétne. Pri posudzovaní fungovania Facebooku sme preto odkázaní len na nedokonalé dáta alebo vlastné pozorovania.

Od spustenia Prieskumníka som si začal viac všímať, ako funguje a čo mi vo feedoch ponúka. Robil som si aj poznámky:

  • Staré príspevky tvoria podstatu môjho newsfeedu. Opakujem: news-feedu.
  • Môžem si síce vybrať, či chcem vidieť Hlavné novinky alebo Najnovšie príspevky, no zásadný rozdiel v obsahu nevidieť.
  • A tak sa stáva, že mi v newsfeede svietia pozvánky na eventy, ktoré sa konali včera.
  • Môj Prieskumník je zameraný na 12 hodín staré príspevky.
  • Navyše, niektoré príspevky sa opakujú. Vidíte niečo, 30 sekúnd scrollujete ďalej a o chvíľu to vidíte znova.
  • Jeden deň som mal feed zaplavený gratuláciami k narodeninám kamarátovi zo strednej školy. Od maturity nie sme v kontakte, nikdy sme si nepísali, žiadneho z gratulantov nepoznám.
  • Kým prescrollujem 30 príspevkov (áno, počítal som to), vyskočí na mňa trikrát položka „Ľudia, ktorých možno poznáte“.
  • Tieto odporúčania fungujú dosť biedne. Pred časom som si napríklad pridal medzi kamošov jedného známeho z Moldavska. Odvtedy sa ma systém snaží spárovať s množstvom Moldaviek, ale aj Gruzínok, Rumuniek, Ukrajiniek… Zatiaľ neúspešne.
  • Odkedy som sa spriatelil s organizátorkou jednej študentskej akcie v Trnave, sú moldavské návrhy na priateľov riedené trnavskými stredoškolákmi. Opäť neúspešne.
  • Narodeninové gratulácie kamošovi zo strednej sa o dva dni vrátili. Sú už síce staré, ale aspoň sú rovnaké. Môžem si teda pripomenúť, čo ma štvalo predvčerom.
  • A udalosti. Všade sú samé pozvánky na udalosti. Neznámy človek ide na vymyslený akoževtipný event, kamoš to lajke a šups – už to mám v newsfeede.
  • Udalostí je toľko, že ich mám niekedy v newsfeede aj šesť za sebou. Občas mám pocit, že schránkové noviny Bratislavsko sú lepšie personalizované ako udalosti v newsfeede. Minimálne mi neponúkajú toľko eventov z Trnavska, Trenčianska, či dokonca Pražska.

A takto by sa dalo pokračovať ďalej. Samozrejme, pri testovaní nových vecí vznikajú chyby. A pri službe, ktorá je taká veľká a má toľko používateľov ako Facebook, sa všetkým chybám nedá predísť. Uvedomujem si aj to, že Facebook používam zadarmo (platím ,len‘ svojimi osobnými údajmi a časom, ktorý na ňom trávim), a preto nemôžem očakávať servis ako od nejakej prémiovej služby.

Chýb je veľa a o mnohých vážneších ani netušíme, lebo ich nevieme odhaliť jednoduchým pozorovaním. Ľudia z Facebooku tvrdia, že Prieskumníka skúšajú preto, aby zistili, ako budú používatelia reagovať na dva feedy príspevkov. Chvíľami to však vyzerá, akoby testovali, koľko chýb znesieme.

Otázkou zostáva, či ľuďom v Silicon Valley neprekážajú niektoré chyby, ktoré pri úpravách ich najdôležitejšieho programu vznikajú.

Druhá možnosť je, že už ani samotný Facebook nerozumie algoritmom, ktoré stvoril. Len systém určujúci, aké príspevky sa nám v newsfeede objavia, má vraj až 60 miliónov riadkov kódu. Hrozí teda, že sa dostávame do situácie, keď je Facebook už taký veľký, že ho nie je možné opraviť.

Najväčšie médium na svete, ktoré nefunguje dobre a nedá sa vylepšiť? To by bola veľmi zlá správa, na ktorú vôbec nie sme pripravení.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Facebook

Komentáre

Teraz najčítanejšie