Denník N

Poslanci Smeru počúvli Fica a platy už chcú zmraziť, Danko sľubuje zastavenie šialenstva

Aktualizované 15:42. – Poslanec Smeru Jarjabek hovorí, že keby bol premiér prišiel na rokovanie poslaneckého klubu, toto by sa nestalo.

Poslanecký klub Smeru sa po stredajšej vzbure ujednotil a všetkých 49 poslancov už je za zmrazenie platov ústavných činiteľov ešte v tomto roku. Povedal to predseda klubu Martin Glváč na tlačovej besede, kde za ním stálo ešte niekoľko poslancov.

„Klub sa zjednotil v názore, že podporí zmrazenie, a bude sa uchádzať o podporu u koaličných partnerov a opozície.“

Zmrazenie by malo prebehnúť ešte na tejto schôdzi – na budúci týždeň v rámci pozmeňovacieho návrhu pri zákone o dani z príjmov. „Zároveň chceme predložiť nový návrh zákona, ktorý odstráni dlhodobú deformáciu platov,“ povedal Glváč. Riešiť chcú aj platy štátnych manažérov. „Upozorňujeme, že platmi sa zaoberá aj Ústavný súd, preto by bolo optimálne prijať právnu úpravu ešte pred jeho verdiktom.“

Glváč: Aj sme zvyšovali hlas

Podľa Glváča je normálne, že sa o veciach debatuje. „Je to prirodzený stav, že o veciach sa debatuje. Je nás 49, môže byť veľa názorov, dôležitý je výsledok,“ povedal Glváč . „Máme ambíciu presvedčiť aj ostatných koaličných partnerov,“ povedal predseda poslaneckého klubu.

Podľa poslanca Smeru a premiérovho mediálneho poradcu Erika Tomáša médiá málo informujú o tom, že proti zmrazeniu bola aj opozícia. „Drvivá väčšina opozície tiež hlasovala proti zmrazovaniu platov. My by sme veľmi boli radi, keby aj opozícia ukázala, ako to úprimne myslí a či jej náhodou len nešlo len o zvyšovanie platov.“

Poslanec Smeru Ľuboš Blaha, ktorý v stredu hlasoval proti zmrazeniu, povedal, že zmenil názor, lebo dostal od premiéra prísľub, že budú riešiť aj desaťtisícové platy štátnych manažérov. „Ak sa chceme pozrieť robotníkom do očí, nemôžu mať štátni funkcionári desaťtisíc,“ povedal Blaha.

Glváč povedal, že počas rokovania na seba poslanci viackrát zvýšili hlas. „Poriadok je. To, že sa diskutuje, je bežné,“ povedal Glváč. „V rodine sa koľkokrát pohádate, partnerku ste si vybrali vy,“ dodal Glváč.

Jarjabek: Premiér Fico to podcenil

Poslanec Smeru Dušan Jarjabek ešte pred spoločným vystúpením poslancov Smeru hovoril, že Robert Fico zmrazovanie platov podcenil. „Je to otázka komunikácie – keby bol pán premiér na klube, iste by bol výsledok iný. Pán premiér na klube nebol. My by sme hovorili iné argumenty, pán premiér svoje, nastal by istý dialóg, ktorý nenastal, a nemuseli by byť tieto veľké a vážne slová.“

„Komunikačný problém – nekomunikačný problém, dôležité je, že máme jednotné stanovisko klubu. Pán premiér je tento týždeň štyri dni z piatich v zahraničí,“ reagoval Erik Tomáš na otázku, či premiér nepochybil, keď nešiel na poslanecký klub.

Podľa Glváča pred schôdzou nerokovali koaličné poslanecké kluby, lebo nikto o také rokovanie nepožiadal. Posledná koaličná rada podľa Glváča rokovala v utorok „vo formáte, ako si ho dohodli predsedovia“. „Občas sa stáva, že niektoré veci sú nedopovedané,“ uviedol Glváč.

Tomáš povedal, že z výrokov predsedu SNS Andreja Danka porozumeli, že zmrazenie platov budúci týždeň podporia; stanovisko Mosta-Híd ešte nepoznajú. Poslanci Mosta neoficiálne hovoria, že sú proti.

Minister kultúry Marek Maďarič povedal, že na hodnotenie toho, čo sa v stredu v klube Smeru stalo, mu chýbajú informácie. „Problém asi mohol nastať dôsledkom zlej komunikácii. Buď bola nedostatočná komunikácia zo strany poslancov smerom k vedeniu klubu, alebo ak o tom jasne komunikovali, potom asi zlyhala komunikácia zo strany vedenia poslaneckého klubu smerom k premiérovi.“

Maďarič už je rozhodnutý, či skončí ako podpredseda Smeru. Stále to však nechce potvrdiť. Povedal však, že s premiérom o situácii osobne medzi štyrmi očami vôbec nehovoril.

Danko zmierovateľ

Pred poslancami Smeru vystúpil predseda parlamentu a SNS Andrej Danko, ktorý chce hrať v aktuálnej koaličnej roztržke rolu mediátora. Pritom ešte v lete nečakane vyvolal koaličnú krízu.

Na brífingu dnes pôsobil veľmi zmierlivo. „Mám veľké pochopenie pre emóciu svojho podpredsedu, ktorého si vážim, pána Bugára, mám pochopenie aj pre emócie predsedu vlády. Ale je potrebné, aby vychladli hlavy,“ povedal.

Predseda SNS mieni ustúpiť premiérovi Robertovi Ficovi (Smer) a dosiahnuť zmrazenie platov ústavných činiteľov ešte do konca roka. Povedal, že na prebiehajúcej schôdzi je otvorených ešte niekoľko zákonov, cez ktoré by ešte išlo platy zmraziť.

„Je to jediná možnosť,“ vyhlásil.

Video: Celé vyhlásenie Andreja Danka

Aj vláda má úlohu

Danko na brífingu povedal, že je proti akémukoľvek nesystémovému narastaniu miezd. „Vieme, v akej ťažkej dobe naši ľudia žijú,“ presviedčal. Niekoľkokrát pripomenul, že sme v predvianočnom čase, a ľudí nemožno zaťažovať hádkami o platy. „Mám ambíciu toto šialenstvo zastaviť,“ vyhlásil.

Poslanci teda mienia cez pozmeňovací návrh v niektorom s platmi ústavných činiteľov nesúvisiacom zákone (v parlamente takýmto návrhom hovoria aj „prílepok“) ešte narýchlo platy zmraziť. Danko však zároveň povedal, že aj vláda si musí splniť domácu úlohu a nájsť systémové riešenie.

Pripomenul, že jeho podpredseda Anton Hrnko na takomto zákone robil celý rok, premiér mu však povedal, že s ním má počkať do župných volieb. Po župných voľbách Robert Fico opäť vytasil rýchle zmrazenie platov, ktoré si politici každoročne zvyknú odhlasovať od roku 2011.

Hrnko na svojej včerajšej emotívnej tlačovke vyhlásil, že neexistuje právne riešenie, ako platy ústavných činiteľov do konca roka zmraziť. Na otázku, či tento postoj stojí aj za pád vlády, povedal: „Ak je to jediné riešenie, aby v tomto štáte platili zákony a právo, tak asi niet čo povedať.“

Smer: Vášnivá diskusia

Ešte pred spoločným vystúpením Smeru poslanci strany hovorili, že debatujú. Podľa Ľubomíra Vážneho prebiehala „vášnivá diskusia“.

Jarjabek hovoril, že premiér má toho pravdepodobne veľa, preto asi na klub nestíhal prísť. „Má práce nad hlavu, je zavalený robotou, je zázrak, že to takto funguje, lebo byť v Štrasburgu, v Bruseli, koalíciu riešiť, vlastné problémy v strane, snem v decembri a ešte aj opozíciu, tak to je na jedného človeka strašne veľa.“

Podľa Jarjabka nejde o zvýšenie platov, ale o platy, ktoré prislúchajú poslancom zo zákona. „Panuje všeobecná mienka, že musí prísť nový zákon. Som presvedčený, že bude prijatý, čo je najčistejšie riešenie,“ hovorí Jarjabek. Poslanec si premiérovo stanovisko nevysvetľuje tak, že platy treba zmraziť. „Ja som čítal to vyhlásenie a tam je napísané, že do konca decembra musí prísť k nejakému riešeniu a v prvom rade musí prísť k dialógu medzi koaličnými partnermi, na straníckej úrovni.“ Podľa Jarjabka vláda určite nepadne.

„Vždy sa diskutuje a hľadá nejaké riešenie. Máme nielen tento zákon, kde je problém pri hlasovaní,“ povedal poslanec Smeru Dušan Muňko.

Viacerí poslanci Smeru sa nahnevali aj na ministra vnútra Roberta Kaliňáka za výrok, že človek nemôže byť s hlasovaním poslancov spokojný. „Pán Kaliňák tiež mohol prísť na klub, diskutujeme,“ povedal Muňko.

Podľa informácií Denníka N Fico nahneval aj predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára. Nielenže Fico neprišiel na vlastný poslanecký klub, ale nestretli sa ani tri koaličné kluby, ako je to pred parlamentnou schôdzou praxou.

Od augusta ani poriadne nerokovala koaličná rada. Hoci sa v pondelok stretávajú predsedovia strán, podľa koaličnej zmluvy musia byť na koaličnej rade aspoň dvaja zástupcovia z každej strany.

V Moste poslanci hovoria, že zmrazenie platov do konca roka nepodporia a budú trvať na prijatí nového zákona do pol roka. Podľa nich budú rovnako postupovať aj poslanci SNS.

Predseda Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že Most nepolemizuje o zvyšovaní alebo nezvyšovaní platov ústavných činiteľov. „My hovoríme, že pre nás je neprípustný ten spôsob, ktorý si pán premiér na riešenie tejto dôležitej otázky zvolil. Práve preto ma teší, že sa približujeme k systémovému riešeniu. Dnešné vyjadrenie klubov koaličných strán boli konštruktívne, ale považujem ho len za prvý krok. Druhým krokom musí byť stretnutie, respektíve rokovanie, ktoré som na svojom brífingu avizoval už včera.“

Fico chcel spojiť hlasovania

Situácia okolo platov ústavných činiteľov sa vyhrotila včera. Premiéra rozhnevalo hlasovanie parlamentu, v ktorom poslanci odmietli rokovať o zmrazení platov ústavných činiteľov v skrátenom legislatívnom konaní.

Vládny návrh podporilo len 32 poslancov – časť zo Smeru, Mosta-Híd a najmä Kotlebovej ĽSNS. „Je to pre mňa taká principiálna otázka, že pokiaľ by sa mala situácia vyhrotiť, tak som pripravený aj spojiť hlasovanie o dôvere vláde Slovenskej republiky s týmto zákonom,“ odkázal Fico z Abidjanu v Pobreží Slonoviny, kde je na spoločnom samite Africkej únie a Európskej únie.

Video: Vyhlásenie premiéra Fica

Danko dnes presviedčal, že jemu o vyššie platy nešlo. „Ak dostanem čo i len cent navyše, všetko pôjde na charitu. Nie je tu boj vedenia Národnej rady o vyššie mzdy. Hlasoval som za zmrazenie platov, ale vnímam aj nálady poslancov. Preto by som sa rád zamyslel, ako to riešiť.“ Faktom je, že za zmrazenie zahlasoval ako jediný zo 14 poslancov SNS, Hrnko a Karol Farkašovský boli proti zmrazeniu a ostatní poslanci Slovenskej národnej strany sa zdržali alebo nehlasovali.

Predseda SNS však kritizoval najmä postoj opozície. „Ak opozícia hovorí, že nechcela zvýšenie miezd, nehorázne klame. Aj poslanci SaS, Sme rodina, OĽaNO súhlasili s nehoráznym zvýšením miezd. Keď nezahlasovali za zmrazenie, súhlasili so zvýšením,“ vyhlásil Danko.

OĽaNO reagovalo popoludní tak, že svoj návrh na zmrazenie platov predloží do parlamentu ešte dnes v zákone o zdravotnej starostlivosti. „Nevidíme žiadny dôvod, aby sme hlasovanie o zmrazení platov politikov  zbytočne odsúvali na budúci týždeň a naďalej stresovali ľudí,“ napísala strana.

„To, ako vláda rieši túto situáciu, je len dôsledkom neschopnosti alebo priamo zlého úmyslu koalície. Vláda už dvanásť mesiacov vie, že takýto problém máme, ale doteraz nevedela navrhnúť zmysluplné riešenie,“ napísalo ešte OĽaNO

Smer pravdepodobne návrh OĽaNO zmraziť platy už prostredníctvom zákona o zdravotnej starostlivosti nepodporí, povedal poslanec strany Erik Tomáš. „Celý klub OĽaNO vrátane transparentnej pani Remišovej hlasoval za zvýšenie platov poslancov o tisíc eur a teraz sa toto fiasko snaží Igor Matovič prekryť jeho typickým divadielkom. Smer bude pri zmrazovaní postupovať podľa ohláseného postupu,“ vyhlásil Tomáš.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Platy poslancov

Slovensko

Teraz najčítanejšie