Denník N

Nocovanie cudzincov pred políciou sa môže skončiť, zvažujú rezervačný systém

Zástup cudzincov na cudzineckej polícii v Petržalke. Foto N – Matej Dugovič
Zástup cudzincov na cudzineckej polícii v Petržalke. Foto N – Matej Dugovič

Najvyťaženejšia cudzinecká polícia v Bratislave zvažuje po presťahovaní do Vajnor zriadenie online rezervačného systému. Oddelenie by mali otvoriť začiatkom roka, pôvodný termín v decembri padol.

Cudzinci už možno nebudú po nociach mrznúť pred oddelením bratislavskej cudzineckej polície. Polícia krátko pred presťahovaním oddelenia z Petržalky do väčších priestorov vo Vajnoroch zvažuje, že zavedie rezervačný systém na podávanie žiadostí na konkrétny čas.

To ako to prebieha momentálne, je hanbou Slovenska, ktorá sa z roka na rok zväčšuje s tým, ako rastie záujem cudzincov pracovať u nás. Tí musia stáť v noci v rade pred cudzineckou políciou a zapisujú sa na zdrap papiera, ktorý je akýmsi neoficiálnym poradovníkom. Ráno sa aj tak tlačia telo na telo v chaotickom zhluku pred dverami policajného oddelenia bez akejkoľvek istoty, že sa prederú k slovenským policajtom a nebudú musieť prísť znovu.

Polícia teraz tvrdí, že pracuje na zefektívnení postupov a rezervačný systém je jednou z možností. Momentálne posudzujú, aký by mal dosah na čakacie doby a systém práce.

Rezervačný systém fínskej polície.

V zahraničí to funguje

Podobný systém už v európskych krajinách bez problémov funguje, napríklad v Česku sa cudzinci môžu objednať na konkrétny termín cez telefón, vo Fínsku cez prehľadný online formulár.

Rezervačný systém by nemusel byť drahý, Jakub Ptačin zo Slovensko.Digital hovorí, že existujú bezplatné riešenia z otvorených zdrojov, ktoré nie sú zložité. Tie by sa prispôsobili konkrétnym požiadavkám polície, potrebné by bolo garantovať aj bezpečnosť systému.

„Každý problém je riešiteľný. Najzložitejšia otázka je rozdielna časová náročnosť vybavenia klienta. Polícia by musela výrazne prekopať svoje systémy práce a vyhradiť ľudí iba na online objednávky. Zmena by bola výrazná pre celé oddelenie, ale správna,“ hovorí Ptačin.

Systém by mohol cez e-mail alebo sms správu cudzincov vopred upozorniť, že im vyprší povolenie. Problém by mohol byť s kupčením termínov, čomu by sa podľa Ptačina dalo zabrániť registráciou na konkrétne údaje osoby.

Systém nórskej polície.

Sťahovanie sa odkladá

Ministerstvo vnútra sľubuje, že po presťahovaní do Vajnor budú mať policajti aj cudzinci lepšie podmienky. Oddelenie chceli otvoriť už v roku 2015, potom to presunuli na december tohto roku, teraz sa termín posúva na začiatok budúceho roka.

Polícia novú budovu na odľahlom okrajovom mieste hlavného mesta bez dobrého spojenia mestskými autobusmi ešte stále pripravuje. „Ide o celkovú rekonštrukciu, dodávku techniky, aj nábytku a vyriešenie pripojenia,“ odpísala polícia.

Nové oddelenie bude mať  miesto terajších 12 až 19 boxov, zvlášť budú mať servis bezvízoví žiadatelia, cudzinci z tretích krajín a pribudnú aj štyri špeciálne prepážky pre významných zahraničných investorov.

Rekonštruovaná budova pre cudzineckú políciu. Foto – Denník N

Jednu žiadosť riešia aj 30 minút

Policajti dnes v Petržalke vybavia denne priemerne viac než 200 žiadostí. Menej náročné prípady vyriešia za desať minút, žiadosti o pobyt im trvajú do 30 minút, niekedy aj viac. Polícia očakáva, že po posilnení o ďalších 50 ľudí sa situácia zlepší.

„Predpokladáme, že dĺžka vybavovania klientov sa presťahovaním na nové pracovisko zmení k lepšiemu, prijímame celý rad opatrení, ktoré tomu môžu napomôcť,“ vraví hovorkyňa polície Denisa Baloghová.

„Ak bude viac policajtov, môže sa to zrýchliť, ale aj v súčasnosti sú štyri okienka, no väčšinou pracujú len dve. Ak tam budú policajti študovať žiadosť s rovnakým prístupom 40 minút, tak neverím, že sa to zrýchli,“ hovorí Milan Kurota z firmy Slovakia Invest, ktorá zahraničným podnikateľom ponúka služby pri kontakte so slovenskými úradmi.

Kurota je presvedčený, že policajti  študujú žiadosti tak dlho preto, aby našli chybu a mohli si cudzincov zavolať znovu, hoci po podaní žiadosti majú 90 dní na podrobnú kontrolu dokumentov a vždy môžu konanie prerušiť.

Polícia tvrdí, že jej cieľom je vždy len včasné a efektívne vybavenie klientov, no nie vždy je to možné.

Od nového oddelenia si ministerstvo sľubuje, že rovnaké množstvo ľudí zvládnu lepšie. „Zámerom je vytvoriť vhodné podmienky pre prácu policajtov a v prvom rade pre žiadateľov na úrovni 21. storočia.“

Nová lokalita pre cudzineckú políciu na kraji Bratislavy. Foto – N

Na hranici mesta

Pre nové bratislavské oddelenie vybralo ministerstvo vnútra budovu kasární vo Vajnoroch, ktoré stoja uprostred poľa. Možnosť v centre mesta nebola, táto budova bola vhodná a rolu zohrali aj peniaze, tvrdia.

Vajnory označujú za dynamicky sa rozvíjajúci región s rozvinutou infraštruktúrou MHD. Jediným priamym spojením s areálom je pritom len autobusová linka 65, ktorá prepája Vrakuňu s Račou, z centra žiadna priama linka ku kasárňam nevedie.

Polícia teraz rokuje s dopravným podnikom o novom spoji. Dopravný podnik tvrdí, že je v prípade potreby pripravený predĺžiť jednu z račianskych liniek až po cudzineckú políciu.

Záujem je stále väčší

Cudzinecká polícia v Bratislave je už roky známa tým, že policajti neovládajú riadne angličtinu a nestíhajú vybavovať návaly cudzincov. Tento rok sa situácia výrazne zhoršila, záujemcov je toľko, že na poradie čakajú aj viac ako deň.

Riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ladislav Csémi cez Facebook polície vysvetľoval, že za prvých päť mesiacov roka stúpol počet udelených pobytov v celej krajine o 41 percent, často sú to najmä prechodné pobyty pre zamestnancov a podnikateľov. Bratislavské oddelenie je najvyťaženejšie. Csémi tvrdí, že nápor spôsobuje väčší záujem aj zdĺhavá byrokracia.

Potvrdzujú to aj skúsenosti slovenských firiem, ktoré chceli zamestnať ľudí zo zahraničia. IT firma ESET využíva agentúru, ktorá sa špecializuje na zamestnávanie cudzincov.

„Je potrebné vybaviť obrovské množstvo dokumentov a agentúra zamestnancovi pomáha s inštrukciami  s tým, čo všetko je potrebné vybaviť. Nikde totiž nie je spísané, ktoré dokumenty si musí cudzinec zabezpečiť a dokumenty sa líšia prípad od prípadu,“ vraví Zuzana Hošalová z ESETu.

Obmedzujúca je podľa nej aj dĺžka vybavovania pobytu a povolenia pri kandidátoch z krajín mimo Únie, čo môže byť až pol roka. „Doba je obmedzujúca aj pre nás ako pre potenciálneho zamestnávateľa a aj pre potenciálneho kandidáta, ktorého môže celý proces odradiť a na pracovnú ponuku nemusí vôbec reagovať,“ vraví Hošalová.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Cudzinecká polícia

Slovensko

Teraz najčítanejšie