Denník N

Aj KDH skladá alternatívu k Ficovej vláde a snaží sa získať Oravu

Alojz Hlina. Foto N – Tomáš Benedikovič
Alojz Hlina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Strana Alojza Hlinu má už 14 mesiacov neustále nad päť percent, predsedu do RTVS za celý čas ani raz nezavolali.

Odkedy je Alojz Hlina predsedom strany, KDH stúpa. V posledných dvoch prieskumoch Focusu predbehli Most-Híd, doťahujú sa na SNS a čo je pre stranu dôležité, Milan Majerský vyhral voľby župana v Prešovskom kraji. Fiasko vlaňajších volieb, 4,94 percenta a vypadnutie z parlamentu vyzerá ako dávna minulosť.

Povzbudení kresťanskí demokrati  teraz ohlasujú, že začínajú zbierať nových členov najmä v ich niekdajšej bašte na Orave. Tlačové vyhlásenie spred niekoľkých dní oznámilo, že evidujú veľký záujem bývalých členov Siete, SDKÚ a Novy o vstup do hnutia.

Zamierili na Janckulíka

Hlina Denníku N povedal, že sa od Nového roka rozbehnú do regiónov a on v januári a februári strávi každý deň v teréne. Šéf KDH už „takticky“ prijal do strany dvoch niekdajších činovníkov Siete z Oravy.

„Potrebujeme utvoriť kruhový val okolo Igora Janckulíka. V určitý moment sa Igor buď pridá, alebo ho budeme musieť odstaviť,“ vysvetľuje Hlina svoj zámer získať momentálne najvplyvnejšieho politika na Orave. Janckulík je ako bývalý člen Siete v poslaneckom klube Mosta-Hídu v Národnej rade a zároveň je splnomocnencom vlády na výstavbu rýchlostných ciest. V župných voľbách získal najviac hlasov spomedzi kandidátov na župných poslancov a v hre je aj možnosť, že bude vicežupanom novej šéfky kraja Eriky Jurinovej z konkurenčného OĽaNO.

KDH už Janckulíkovi členstvo ponúklo, on váha. „Pán Hlina by bol rád, keby som k nim vstúpil. Ale pre mňa je prioritou urobiť niečo v regiónoch, ale to v opozícii, či chcem, či nechcem, neurobím,“ odpovedal Janckulík pred mesiacom v rozhovore pre Denník N.

Novým členom KDH už je Roman Koňuch, ktorý s Janckulíkom na Orave budoval štruktúry Siete. „Vo všeobecnosti evidujeme nárast záujemcov o členstvo,“ pochvaľuje si Hlina.

Zbor poradcov

Strana začala postupne predstavovať Zbor poradcov, do ktorého zaraďujú odborníkov z rôznych rezortov. Hoci sa tomuto slovnému spojeniu Hlina bráni, pripomína tieňovú vládu, akú pred niekoľkými dňami predstavilo OĽaNO. KDH zatiaľ predstavilo dvoch ľudí – odborníkom na spravodlivosť je šéf Ústavu štátu a práva SAV Jozef Vozár, na školstvo vybrali Bohdana Hroboňa, ktorý založil Spojenú evanjelickú školu v Martine.

„Poradcov budeme mať najviac toľko, koľko je členov vlády a budeme sa snažiť kopírovať rezorty,“ hovorí predseda strany. Nemusí ísť o členov KDH. Teraz hľadajú svojho „Mikloša“, teda experta na ekonomiku a Hlinovi na tom viditeľne záleží. „Kľúčové meno bude, či máte Mikloša, alebo nemáte.“

Nevylučuje, že ich odborníkom na ekonomiku bude človek z Nemecka, s ktorým sa momentálne rozprávajú. Kontakt na neho získali cez európskych ľudovcov, do ktorých klubu KDH patrí. Ak by sa dohodli, Hlina nevylučuje, že si expert z Nemecka so sebou dovezie ďalšieho odborníka na ekonomiku z Číny.

Médiá a mimoparlamentná strana

Hlina sa snaží presadiť aj v médiách, čo má ako mimoparlamentný politik zložitejšie, než šéfovia parlamentných strán. Vraví, že verejnoprávna televízia ho pri pozývaní do debát ignoruje. „Ešte som počas svojej kariéry v RTVS nebol. Nechcem nariekať, ale pre nejakú základnú spravodlivosť by sme sa tam raz za pol roka mihnúť mohli.“

Andreja Danka ešte ako predsedu neparlamentnej SNS pozvali aj do diskusií v RTVS. Slovenská národná strana mala pred voľbami v rokoch 2016 v prieskumoch šesť či sedem percent, teda rovnakona  ako teraz KDH.

RTVS odpísala, že ich spravodajstvo reflektuje vývoj preferencií a pokiaľ má strana dlhodobo nad päť percent, pozýva jej predstaviteľov do diskustných relácií. „V prípade KDH, ktoré spomínanú podmienku spĺňa, bol v uplynulých týždňoch podpredseda Ivan Štefanec hosťom v reláciách O 5 minút 12, Správy a komentáre i v Správach RTVS, pertraktovaný bol aj podpredseda Milan Majerský a v tejto praxi budeme pokračovať.“

Kde KDH berie hlasy? Z podrobných výsledkov prieskumov agentúry Focus vyplýva, že len polovica súčasných voličov kresťanských demokratov dala tejto strane hlas v posledných voľbách a štvrtina sa na hlasovaní nezúčastnila.

Od zvyšných strán Hlina berie len málo. Najlogickejším vysvetlením tak je, že nový predseda získal najmä voličov, ktorí od KDH pred voľbami 2016 odskočili.



🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie