Denník N

Bojujte proti Putinovi, ak má svojich vo vašej vláde

Andrej Danko v ruskej dume zažil „standing ovation“. Foto – FB Andreja Danka
Andrej Danko v ruskej dume zažil „standing ovation“. Foto – FB Andreja Danka

Akýkoľvek boj ministerstva zahraničia proti ruským dezinformáciám znehodnotia sami vládni politici.

Lepšie neskôr ako nikdy, dalo by sa povedať ku kampani slovenského ministerstva zahraničia na popularizáciu nášho členstva v EÚ a NATO a na odrážanie účelových klamstiev prichádzajúcich najmä z východu. Roky sme obeťou cielenej masívnej dezinformačnej vojny Ruska. Asi sa s bojom malo na vláde začať skôr a nenechať všetku robotu na občianskych aktivistov, vedcov a seriózne médiá. Ale dobre, treba oceniť snahu, azda sa to odteraz zmení.

Neskoré prebudenie však nie je hlavný problém poslednej aktivity rezortu zahraničia. Oveľa horšie je to s jej dôveryhodnosťou a efektívnosťou. Oboje totiž zásadne oslabuje to, z akej vládnej koalície chce slovenská diplomacia kohokoľvek o čomkoľvek presvedčiť.

Priznaná či zjavná kampaň je vždy menej účinná než podprahové podsúvanie dezinformácií, kampaň vydávaná za šírenie objektívnych faktov, úprimné vyjadrenie názoru či nemenej výpovedné mlčanie. Čo na verejnosť zapôsobí viac, niekoľko debát ministerských úradníkov so študentmi, alebo vykrúcanie sa Andreja Danka pri otázke, či súhlasí s ruskou anexiou Krymu – pričom je zo záberu každému jasné, že by najradšej povedal áno.

Vyváži niekoľko klipov ministerstva to, že koalícia zverila RTVS Jaroslavovi Rezníkovi s jeho ruským ponímaním verejnoprávnych médií ako slúžky politikov, človeku, čo považuje Putinovu dezinformačnú agentúru Sputnik za vhodného partnera na spoluprácu?

Podarí sa našim diplomatom ľudí presvedčovať u výhodnosti členstva v NATO, ak súbežne ich šéf, premiér Robert Fico, občanov pokojne hucká proti aliancii a vysvetľuje, že zriadenie základne NATO na slovenskom území ohrozí našu bezpečnosť, a preto to nikdy nedovolí?

Zapôsobí takáto kampaň najmä na mladých dôveryhodne alebo v nich naopak len posilní pocit, že sú politici (a ich podriadení úradníci a diplomati, niektorí skutočne neprávom) iba ďalší pokrytci a klamári?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

TASR a Sputnik

Komentáre

Teraz najčítanejšie