Denník N

Kažimír na poslednú chvíľu vstúpil do boja o šéfa euroskupiny a zamotal hlavu socialistom

Štyria kandidáti na šéfa euroskupiny, zľava ministri financií Luxemburska, Lotyšska, Slovenska a Portugalska. Foto – AP
Štyria kandidáti na šéfa euroskupiny, zľava ministri financií Luxemburska, Lotyšska, Slovenska a Portugalska. Foto – AP

Štyria európski ministri financií EÚ zabojujú v pondelok o pozíciu šéfa euroskupiny. „Je to 50 na 50,“ hovorí sa o Kažimírových šanciach medzi slovenskými diplomatmi.

Slovák, Lotyška, Portugalčan a Luxemburčan vstúpili vo štvrtok oficiálne do boja o vplyvný post šéfa euroskupiny.  Z týchto štyroch ministrov financií z krajín eurozóny si členské krajiny vyberú v pondelok nástupcu holandského politika Jeroena Dijsselbloema. Ten v januári po dvoch volebných obdobiach končí.

Slovenský minister financií Peter Kažimír sa ako nádejný kandidát spomínal už dlhšie. Jeho vstup do volieb na poslednú chvíľu však predsa len vyvolal veľkú pozornosť a podľa bruselského serveru Politico výrazne skomplikoval voľby a spravil ich tak výrazne zaujímavejšími.

Hlavným favoritom podľa znalcov eurozóny bol dovtedy jeho portugalský kolega Mário Centeno, ktorý podľa Francúzov citovaných Politicom spĺňa všetky tri kľúčové vlastnosti – kompetentnosť, skúsenosť a víziu pre integrovanejšiu eurozónu. Za „Ronalda medzi ministrami financií EÚ“ ho označil jeho bývalý nemecký kolega Wolfgang Schäuble, dnes predseda Bundestagu.

Rovnako ako Kažimír je však tento absolvent Harvardu kandidátom socialistov, ktorých vstup Slováka môže rozdeliť a zmariť ich šance získať konečne vplyvnú funkciu v sídle EÚ. Paradoxne, ako napísal Financial Times, má však Kažimír celkom obľubu v pravicovom tábore. Ešte pred voľbou sa v pondelok zídu stredopraví ministri financií, aby sa poradili o taktike. Na africkom summite v Abidjane portugalský premiér za svojho kandidáta usilovne loboval aj u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Odveta za EMA?

Slovenský predstaviteľ sa pre bruselský server dušoval, že jeho kandidatúra nie je odvetou za to, že Slovensko nezískalo sídlo Európskej agentúry pre lieky (EMA), ktorá opustí po brexite Londýn. Ak však Kažimír nevyhrá, mohlo by to podľa nemenovaného Slováka predsa len viesť v Únii k ďalšiemu rozdeleniu na východ a západ.

Európske krajiny tento mesiac pri voľbe nového sídla EMA uprednostnili Amsterdam pred Milánom, a Bratislava sa nedostala ani len do druhého kola. Zamestnanci agentúry, ktorá rozhoduje o tom, ktorý liek môže na európsky trh, dali ešte pred voľbou jasne najavo, že sa im do východoeurópskych miest nechce.

Slovenský premiér Robert Fico to zobral osobne a na debakel reagoval slovami, že „veľkí hráči si urobili s malými hráčmi, čo chceli. Je to úplne jasné, sú to veci, ktoré budú naďalej Európsku úniu rozdeľovať“. Za chybu, že „nováčikovia“ vyšli na prázdno, to označila v komentári napríklad aj agentúra Bloomberg.

Kandidáti na šéfa euroskupiny – štyria ministri financií EÚ

  • Peter Kažimír, Slovensko
  • Dana Reizniece-Ozola, Lotyšsko 
  • Pierre Gramegna, Luxembursko
  • Mário Centeno, Portugalsko
  • Voľba prebehne v pondelok 4. decembra.
  • Súčasný šéf euroskupiny Dijsselbloem končí 13. januára po dvoch volebných obdobiach.

Bude mať teraz Slovensko väčšiu šancu? Minimálne kandidátov je niekoľkonásobne menej. Namiesto 1:16, ako to bolo v prípade EMA, to bude teraz 1:4.

Kažimírov problém však je, že nemá silnú podporu práve vo vlastnej frakcii. Niektorí socialisti ho v rozhovore pre Politico opísali ako človeka, ktorý niekedy „rozpráva bez rozmýšľania“. Dokonca sa objavili pochybnosti, či je „schopný robiť tento džob bez toho, aby urazil ľudí“.

Mnohí mu vyčítajú tvrdý postoj, keď príde na Grékov a tie európske krajiny, ktoré nedodržiavajú striktne fiškálne pravidlá.

Hlavolam pre socialistov

Pre šéfredaktora Politico Ryana Heatha nie je prekvapením, že Kažimír do súboja nakoniec išiel. „Videli sme dlhé mesiace, že chce ten džob. Portugalsko to možno prekvapilo, ale o čom by bola demokracia, keby nemohli ľudia ponúkať svoje mená,“ povedal Heath pre Denník N.

Kľúčové teraz podľa neho bude, akú stratégiu zvolia socialisti, aby si zabezpečili aspoň túto zaujímavú pozíciu v EÚ pre seba.

„Je to 50:50, máme zmiešané signály a nevieme, ako sa nakoniec rozhodnú socialisti,“ povedal Denníku N zdroj zo slovenskej diplomacie.

Ak by vplyvnú funkciu Kažimír nezískal, stále môže pozíciu „pána/pani eura“ ešte získať „východná Európa“. Talentovaná šachistka a ministerka financií z Lotyšska Dana Reizniece-Ozala je vnímaná ako šikovná a kompetentná odborníčka. V tom prípade by nemohol Fico argumentovať, že nové členské krajiny boli znovu vytlačené na okraj.

Slabinou lotyšskej ministerky však je, že je kandidátkou frakcie Zelených, a jej vyhliadky sú tak predsa len slabšie.

Liberál z Luxemburska Pierre Gramegna má zase nevýhodu, že predsedom Európskej komisie je iný Luxemburčan – Jean-Claude Juncker.

Šéf euroskupiny sa volí v tajnej voľbe, ak nikto nezíska hneď v prvom kole aspoň 10 z 19-tich hlasov (toľko členov má eurozóna), pokračuje sa ďalšími kolami a taktizovaním. V zákulisí sa môže vyjednávať pri tejto voľbe aj o budúcom šéfovi Európskej centrálnej banky či komisie.

V každom prípade, v pondelok čaká EÚ nepredvídateľný súboj. Ako povedal odchádzajúci šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem o kandidátoch: „Milujem ich všetkých“.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie