Denník N

Príbuzný riaditeľa sekcie, ktorý hrozil policajtom so zbraňou, už na ministerstve vnútra nepracuje

Minister vnútra Robert Kaliňák má šťastie, že je ministrom na Slovensku, nie v Česku. Foto N – Tomáš Benedikovič
Minister vnútra Robert Kaliňák má šťastie, že je ministrom na Slovensku, nie v Česku. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister vnútra Kaliňák o odchode Adama M. informoval v odpovedi na interpeláciu poslankyne OĽaNO Veroniky Remišovej.

Na ministerstve vnútra už nepracuje bývalý zamestnanec Národného bezpečnostného úradu Adam M., ktorý sa vyhrážal policajtom so zbraňou.

Incident sa stal začiatkom roka v Bratislave. Policajnú hliadku zavolali občania pre veľký hluk na ulici. Keď prišli, vtedajší zamestnanec NBÚ Adam M. mal policajtom mieriť zbraňou na hlavu a posielať ich vulgarizmami preč.

Polícia ho zatkla a obvinila z útoku na verejného činiteľa. Z NBÚ Adam M. odišiel, úrad nechcel povedať, či sám, alebo ho vyhodili. Zamestnal sa však na ministerstve vnútra ako hlavný štátny radca na personálnej sekcii. Tej šéfuje otec jeho priateľky Ján Nociar.

Keď na to Denník N začiatkom októbra upozornil, minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že o tom nevedel, ale že k zamestnaniu Adama M. došlo v súlade so zákonom o štátnej službe.

Teraz ministerstvo zverejnilo, že Adam M. už u nich nepracuje. Stanovisko sa nachádza v odpovedi na interpeláciu Veroniky Remišovej z OĽaNO.

Ministerstvo vyhlásilo, že Adam M. odišiel k 31. októbru na vlastnú žiadosť. Ministerstvo tiež povedalo, že služobný úrad nemá právo zisťovať, či uchádzač o prácu je obvinený z trestného činu. Podmienkou na prijatie je čistý register trestov. „Adam M. v prijímacom konaní neuviedol skutočnosť, že sa voči nemu vedie trestné stíhanie,“ napísalo ministerstvo.

Po interpelácii Remišovej sa vraj služobný úrad informoval u príslušného policajného orgánu, či má Adam M. zbraň a zbrojný preukaz. „Bolo zistené, že v čase spáchania trestného skutku bol držiteľom zbrojného preukazu a zbraň mal v legálnej držbe. Zbraň a zbrojný preukaz mu boli zadržané nasledujúci deň po spáchaní skutku.“

Remišová tiež v rámci interpelácie žiadala podrobné informácie o výberovom konaní, na základe ktorého bol Adam M. prijatý na ministerstvo. To odpísalo, že na výberové konanie sa dostavili traja uchádzači o prácu. Podľa výpisu z pohovoru dostal Adam M. za písomný test 30 bodov, ostatní dvaja 23 a 25 bodov. Za štátny jazyk získal 29 bodov a za osobný pohovor 5 bodov. Ostatní dvaja uchádzači nedostali v tejto kategórii ani jeden bod. Podľa obidvoch je preto, že nesplnili limit na postúpenie do druhého kola a nezískali 26 bodov za test. Skúšky zo slovenského jazyka a osobného pohovoru sa tak ani nezúčastnili.

Prípad Adama M. teraz študuje prokurátor, aby rozhodol, či bude vo veci podaná obžaloba.

„Spisový materiál v trestnej veci obvineného Adama M. bol predložený na preskúmanie dozorovému prokurátorovi Okresnej prokuratúry Bratislava II, tento spis preskúmal a zistil, že je potrebné ho doplniť. V súčasnosti je spisový materiál kompletný a v blízkej budúcnosti bude rozhodnuté prokurátorom o ďalšom postupe v rámci prípravného konania,“ napísal hovorca prokuratúry Michal Šúrek.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie