Denník N

Harabinove výstupy v Slobodnom vysielači si všimol špeciálny prokurátor aj Žitňanská

Dušan Kováčik podal na Štefana Harabina trestné oznámenie. Skončilo sa to podnetom pre Súdnu radu, na ktorú sa pre jeho mediálne výstupy obrátila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Keď sa vo februári rozhodol sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin spolupracovať so Slobodným vysielačom, spropagoval to aj na sociálnej sieti. Jeho relácia S Harabinom o práve však mala nakoniec dohru, akú asi nečakal. Rovnako ako vyjadrenia v relácii Informačná vojna.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik už v marci, teda krátko po ich prezentácii, podal trestné oznámenie. Prečo to takto riešil? „Vzhľadom na výroky, ktoré odzneli vo vysielaní, z ktorých vyplývalo podozrenie zo spáchania trestného činu,“ odpovedal Kováčik na otázku.

Trestné oznámenie podával priamo na Harabina, pričom sa domnieval, že sa dopustil zneužitia právomoci verejného činiteľa. Nepozdávalo sa mu, že niekdajší prvý muž justície spochybňuje nezávislosť súdnictva a hovorí o živých sporoch, ktoré na súdoch nie sú ešte ukončené.

Dušan Kováčik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Harabin bol informáciou o trestnom oznámení prekvapený. O žiadnom vraj nevedel a nikdy nebol v tejto súvislosti ani vypovedať.

„Nie ja, ale Kováčik by mal byť trestne stíhaný,“ bola jeho reakcia. Ak by ho vraj stíhali, bolo by to v rozpore s právom na slobodu prejavu, reagoval Harabin. Rovnako argumentuje aj pre prípad, že by sa jeho mediálne excesy skončili disciplinárnym návrhom.

Zasiahla prokuratúra a spis skončil na Súdnej rade

Bývalý šéf Súdnej rady aj Najvyššieho súdu si zatiaľ môže vydýchnuť, pretože žiadne stíhanie mu nateraz nehrozí. Kováčikovým oznámením sa síce zaoberala Národná kriminálna agentúra a vyšetrovateľ aj vydal uznesenie o začatí trestného stíhania, avšak na pokyn krajského prokurátora v Trenčíne je všetko inak.

Vyšetrovateľ videl vo vyjadreniach viacero trestných činov – zneužitie právomoci verejného činiteľa aj ohováranie. Harabin napríklad opakovane útočí na šéfku Najvyššieho súdu Danielu Švecovú. V relácii na Slobodnom vysielači hovoril o tom, že „kradne v priamom prenose“. Myslel tým to, že sa nechala zastupovať v disciplinárnych konaniach advokátmi. Ide o konania, v ktorých stojí práve proti Harabinovi.

Prokurátor to však videl inak. Namiesto o trestných činoch hovorí o porušení základných povinností sudcu, čo je na vyvodenie disciplinárnej zodpovednosti. Preto prikázal, aby celú záležitosť doriešila Súdna rada. Je v kompetencii jej predsedníčky Lenky Praženkovej podávať disciplinárne návrhy. Zvykom na Súdnej rade bolo o takýchto podaniach diskutovať.

Cestou z polície na Súdnu radu sa podnet stratil

Prečo sa doteraz o podnete z polície na Súdnej rade nehovorilo? Praženková to vysvetlila tým, že žiadne podanie z polície nedostala. No z prezídia potvrdili, že ho odoslali už 12. septembra. Odvtedy rada zasadala trikrát a už dávno sa ním mohla zaoberať. Kováčik hovorí, že ďalším osudom svojho trestného oznámenia sa nezaoberal. Na otázku, či mu neprekáža, že sa to s oznámením takto skončilo, reagoval, že rešpektuje rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní.

Predsedníčka Súdnej rady Lenka Praženková. Foto N – Tomáš Benedikovič

Čo Praženková priznáva, je podanie od ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej. Aj tá si všimla Harabinove mediálne výstupy.

„Toto je presne tá téma, s ktorou by sa mala predovšetkým vyrovnať súdna moc. Zároveň vychádzam z toho, že práve Súdna rada prijala zásady sudcovskej etiky, ktoré jej priamo dávajú mandát, aby vykonávala dohľad nad ich dodržiavaním,“ vysvetľuje Žitňanská.

Ministerka vidí porušenie sudcovskej etiky

Ministerka sa obrátila na radu s návrhom, aby jej dala stanovisko k interpretácii zásad sudcovskej etiky. Majú posúdiť Harabinove vyjadrenia, pretože podľa Žitňanskej nimi boli porušené pravidlá etického správania sudcu.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Foto N – Tomáš Benedikovič

Nejde pritom len o výroky, ale aj medializované popíjanie Harabina neďaleko svojho bytu. Denník Plus 1 deň pridal k článku aj video čitateľa, na ktorom vidieť, ako je Harabin spoločensky unavený a že ho pri odchode museli podopierať. Súdna rada by mala posúdiť, či sa nedopustil nevhodného správania na verejnosti. Toho by sa totiž sudca mal vyvarovať, pokiaľ nechce znižovať dôstojnosť sudcovského stavu.

Žitňanská má problém aj s vyjadreniami, ktoré Harabin šíri na sociálnych sietiach. Bežne označuje prezidenta Andreja Kisku za úžerníka, nazýva ho daňovým podvodníkom.

Premiér Robert Fico je podľa neho fašista a verejne známe je aj oslovenie generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára ako „politického picina“. Podľa zásad sudcovskej etiky by však sudca mal vystupovať zdvorilo a nemal by svojimi rečami vytvárať negatívny obraz súdnictva.

V prípade Žitňanskej návrhu Praženková prisľúbila, že sa ním členovia rady budú zaoberať. Ministerkin návrh prišiel do kancelárie až koncom októbra. Žitňanská ho síce poslala už o dva mesiace skôr, ale Praženková jej návrh vrátila, aby ho dopracovala. Ide teda o vylepšenú verziu.

Harabin už čelí šiestim disciplinárnym návrhom. Jeden sa týka aj jeho výrokov a podávala ho ešte bývalá predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Dôvodom bolo, že o predsedníčke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej povedal, že skončí v Pezinku ako chudera. Disciplinárny senát ho však oslobodil, lebo nebolo jasné, ako to myslel.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Štefan Harabin

Slovensko

Teraz najčítanejšie